Säkrare och snabbare betongborr

Säkrare, snabbare och mer hållbara. Det utlovar amerikanska verktygstillverkaren Milwaukee som släpper en ny serie betongborr.

MX4 heter familjen borr som har tilläggen SDS+ eller SDS max beroende på storleken på borren. Fyran står för den nya karbidspetsen med fyra skär där materialet förstärkts och själva karbidkronan smälts in så att den inte ska kunna lossa i borrhålet.

En ny vinkel på skären gör att borret inte slirar i sidled så lätt och dessutom gör det lättare att borra rakt. Spetsen och räfflorna för att få undan dammet gör att MX4 borrar 30 procent snabbare än konkurrenterna och dessutom klarar armeringsjärn utan hugg eller stopp, menar Milwaukee.

Borrens metall har ändrats till en ”segare” nickelblandning och har också värmehärdats till 1000 grader för att klara större påfrestning/ böjning utan att brytas. Släpps i dagarna.

En borrklinga i betong

Nytt bland mejslarna

Hultafors fortsätter bredda sitt verktygssortiment och släpper en ny serie skruvmejslar. Fokus ligger på ergonomiskt grepp och en tydlig, permanent storleks- och modellmärkning, något som Hultafors menar saknas.

Färgkodade handtag och en präglad märkning i änden gör att du ska känna igen din mejsel i bältet och slippa leta efter rätt. 

Serien är komplett och innehåller allt från vanliga mejslar, isolerade VDE- mejslar certifierade till 1000V och stubbmejslar till insex-, hylsor- och magnetbits. Totalt 104 nya artiklar.

En samling skruvmejslar

Säkrare ställning

Regelverket för hur nya ställningar ska se ut har setts över och snart kommer en ny standard, EN 1004:2020.

När Zarges nu släpper nya ”Pax Tower” så är den anpassad efter detta med bland annat minskat avstånd mellan plattformar (från 4,20 m till 2,25 m) samt minskat maxavstånd från mark till första plattform (4,60 m till 3,40 m). 

Pax Tower byggs till arbetshöjd på 7,65 meter, har ”smidig enhandslåsning” och Zarges patenterade skyddsräcken. Byggs snabbt, lätt och säkert, tycker Zarges själva.

En byggnadsställning

Skydda benen

På ojämna underlag, valv eller utomhus kan det vara svårt att skydda smalbenen när du måste ned på marken och jobba.

Fento 400 Pro heter det här extra långa knäskyddet som tryckfördelar och skyddar både knä och smalben.

Vattentätt ytterskydd som fästs runt vaden med breda elastiska kardborrband. Utbytbara inlägg som andas. 160x400x80 mm. 

En person som arbetar med knäskydd på

Säkrare på taket

IN-förlaget kommer med en ny utgåva av ”Installation av solcellsanläggningar”.

Boken kom redan förra året men har nu gjorts om med en del rättelser och förtydliganden samt bland annat en ny del om taksäkerhet.

Få elföretag har taket vanemässigt som arbetsplats och saknar i många fall kunskap kring risker som medföljer arbete på hög höjd.

Handboken ersätter utgåva 1, 2019 som utgår.

Framsidan på boken ”Installation av solcellsanläggningar”