Konkurserna i elbranschen – så många är de där du bor
Konkurserna i elbranschen har trots Corona-pandemin inte rusat i höjden. Något som ombudsman Michael Clysén vid Region Mitt tror kan bero på regeringens beslut att införa korttidspermitteringar.
– Om möjligheten till korttidspermitteringar skulle ta slut för företagen så är jag rädd för att varsel om arbetsbrist och konkurser kommer att öka under nästa år, säger han.
Tidningen har bett kreditupplysningsföretaget UC ta fram statistik på antalet konkurser i elbranschen hittills i år, samt under samma period förra året.
Den visar på en mindre ökning.
Hittills i år har 51 företag inom yrkeskod Elinstallation försatts i konkurs, detta att jämföra med 45 stycken under samma period förra året.
Totalt har 281 anställda inom elinstallation berörts av konkurser hittills i år.
– Konkurserna inom elbranschen följer övriga byggbranschen. Den har som helhet inte påverkats direkt av coronapandemin utan har ungefär lika många bolag i konkurs som under förra året. Det beror delvis på att många har arbetat hemma och haft tid att tänka på sitt boende och passat på att göra ombyggnationer, säger Richard Damberg, utbildare och kreditexpert vid UC, och fortsätter:
– Även om varslen har ökat så är det från låga nivåer och många har råd att göra ombyggnationer. Det är först om konjunkturen skulle utvecklas kraftigt åt fel håll som konkurserna kommer att öka inom segmentet.
Fotnot: På måndagen meddelade regeringen att möjligheten till korttidspermitteringar förlängs till sista juni 2021.
Klicka på pilarna högst upp för att se mer statistik, som antal anställda berörda av konkurserna. Alla siffror gäller jan-sep 2019 samt samma period 2020.
Viktiga tips från ombudsman Michael Clysén vid konkurs i företaget:
- Det är viktigt att man är uppmärksam på om lönen börjar släpa efter och man inte får sin lön i tid.
- Om man märker på något sätt att det börjar bli ont om jobb och uppdrag i företaget så ska man höra av till sig Elektrikerförbundet. Man ska lita på sin intuition, och höra av sig till förbundet så att facket är på banan från början.
- Lönegarantin täcker nämligen bara tre månader tillbaka från konkurstillfället. Ju längre tid det går, desto större risk att du förlorar pengar.