Parterna hade fått utökad tid att säga sitt om förhandlingsresultatet. Fram till klockan tre i natt. Men någon lösning nåddes alltså inte.

– Det är oerhört tråkigt, vi hade kommit långt, jättelångt i många frågor. Vi var så nära och utifrån det så är det oerhört tråkigt, säger LO:s ordförande Susanna Gideonsson, till Ekot.

– Vi har gjort vårt yttersta för att hitta en balanserad uppgörelse som alla tre parter kunde bära hem. Tyvärr har vi inte lyckats, säger Svenskt Näringslivs vice vd Mattias Dahl i ett pressmeddelande.

Susanna Gideonsson

Susanna Gideonsson, LO:s ordförande.

Mattias Dahl, Svenskt Näringsliv.

Nu blir det alltså lagstiftning istället. Riksdagen kommer att få säga sitt om den från fackligt håll så kritiserade Las-utredningen.

En person i bygghjälm håller upp en skylt med ett frågetecken på.

Frågan om förändringar i Las

”Saklig grund” – vad betyder begreppet som alla bråkar om?

Så funkar det

– Vi säger att vi kommer inte acceptera att den utredningen ska bli lag. Den är helt enkelt horribel och totalt obalanserad. Vi kommer göra precis allt vi kan för att den inte ska bli verklighet, säger Susanna Gideonsson till Ekot.

Även tjänstemannaorganisationen PTK:s ordförande Martin Linder ställer sig frågande till att politikerna ska ta över frågan.

– Det är viktigt att påminna sig om vi redan i dag har kollektivavtal som fungerar bra. Det finns alltså ingen anledning att från politiskt håll snabbt och utan förankring med de organisationer som står närmast företagen och de anställda driva igenom stora förändringar som ändrar spelreglerna på arbetsmarknaden, säger Martin Linder i ett pressmeddelande.

Martin Linder
Martin Linder, PTK