Malin Bäckman är pressansvarig för Verisure och den som svarar på frågor om konflikten i Göteborg, där Elektrikerna satt ett franchiseföretag till Verisure i blockad, efter det att företaget vägrat teckna kollektivavtal med förbundet.

Är det viktigt för er att era franchiseföretag har kollektivavtal?

– Det är jätteviktigt. Som säkerhetsföretag så är människors trygghet jätteviktig för oss. Det gäller även våra egna medarbetares, och våra partners medarbetares, säkerhet. Vi har själva kollektivavtal som omfattar alla våra medarbetare, och vi uppmuntrar våra franchisetagare att ha det också.

Mikael Pettersson står i täckjacka på en stadsgata.

Larm- och säkerhet

Elektrikerna tog hem segern i avtals­striden mot Unionen

Nyheter

Hur tycker ni att ni har lyckats med det? Att se till att det finns kollektivavtal hos alla era franchisetagare?

– Det är en rekommendation från oss. Och det är många som har det i dag.

Vet du hur många? Och vilka de har avtal med?

– Det fackförbund vi rekommenderar är Unionens kollektivavtal, då vi tycker att det representerar medarbetarnas, eller säkerhetsexperternas, roll allra bäst. Jag har inte exakt koll på hur många som har avtal i dag.

Det kom en skiljedom förra hösten som handlade om vilket fack som hade rätt att teckna avtal för dem som installerar larmen, då gällde det Sector alarm, det föll till Elektrikerförbundets fördel.

– Ja, det känner vi ju till. Men det finns ingen skiljedom som menar att våra franchiseföretagares säkerhetsexperter ska omfattas av Elektrikernas kollektivavtal. Hade det funnits så hade vi såklart rättat oss efter det.

En byggnad med Folksams logga på, invid en bild på en strejkskylt och Verisures logotyp

Konflikten med Verisure och Hometec Security

Strejken i Göte­borg: Folk­sam bryter sam­arbete med larm­företag

Nyheter

Det är alltså ni som rekommenderar att era franchiseföretag tecknar kollektivavtal med Unionen?

– Precis. Eftersom vi tycker att det är det rätta kollektivavtalet för våra partners säkerhetsexperter, utifrån deras arbetsuppgifter.

Och det är annorlunda arbetsuppgifter de utför, än vad installatörerna på Sector alarm utför?

– Ja, precis. Våra säkerhetsexperter arbetar väldigt brett. De innehåller montering av larmsystem, men också optimering av kundernas skydd genom konsultationer, handhavande och utbildning.  *Se tillägg nedan.

Folksam valde att avsluta samarbetet med er på grund av konflikten i Göteborg, har ni någon kommentar angående det?

– Det är såklart tråkigt att en konflikt mellan två fackförbund får den här typen av konsekvenser.

Peter Lidström utomhus

Konflikten med Verisure och Hometec Security

Tidigare an­ställd vid Veri­sure-före­tag: ”Vi skulle skriva under på att vi var tjänste­män”

Nyheter

Det har även framkommit uppgifter om att Elektrikerförbundets medlemmar har känt sig tvungna att byta fack till Unionen, är det något ni känner till?

– Vi har förstått att företrädare från Elektrikerförbundet har hävdat det, men det är en bild som inte alls stämmer överens med det vi har tagit del utav genom anställda i företaget, Unionens regionala ombudsman eller i vår dialog med företaget.

Vad har ni för kommentarer angående konflikten i Göteborg?

– Vi ser det som att vår lokala partner har hamnat i mitten av två fackförbund, och vi förväntar oss att de här gränsdragningstvisterna i den svenska modellen ska hanteras i dialog mellan fackförbunden.  

Tillägg

Verisures pressansvarige har fått läsa texten innan publicering, och då velat ändra sitt svar på frågan ”Och det är annorlunda arbetsuppgifter de utför, än vad installatörerna på Sector alarm utför?” till nedanstående:

– Ja. Våra säkerhetsexperter lägger den absoluta merparten av sin tid på konsultativ försäljning, kundservice och utbildning av våra kunder. Det är också detta de mäts på och primärt belönas utifrån.