Under fredagsförmiddagen meddelade förbundet IF Metall genom ett inlägg på Twitter att även de ställer sig bakom Elektrikernas stridsåtgärder mot företaget Hometec Security Gbg AB.

”Rätten att teckna kollektivavtal är grundläggande på svensk arbetsmarknad. IF Metall stöder Elektrikerförbundet i kampen för kollektivavtal, sund konkurrens och schyssta villkor på Hometec Security Gbg AB”, skriver IF Metall i sitt inlägg.

De ansluter sig därmed till flera röster som redans höjts i stöd för strejken, däribland fackförbundet Kommunal, Elektrikernas australiensiska systerförbund ETU, och EU-parlamentarikern Johan Danielsson (S).

Bakgrunden till stridsåtgärderna, vilka inleddes under torsdagen, är att Elektrikerna sedan april i år fört diskussioner och lokal förhandling med Hometec Security Gbg AB, för att få dem att skriva på en hängavtalsförbindelse på Larm- och Säkerhetsteknikavtalet. 

I samband med varslet har förbundets medlemmar även utsatts för grova påtryckningar och känt sig tvingade att byta fack från Elektrikerna till Unionen. 

– Att utsättas för sådana hotfulla påtryckningar så att man tvingas söka inträde i ett annat fackförbund trots att man redan är fullvärdiga medlemmar i Svenska Elektrikerförbundet är ett mycket grovt intrång i den fria föreningsrätten, säger Peter Hjortskog, ombudsman vid Elektrikerna i Region Väst.