Under fredagsförmiddagen meddelade förbundet IF Metall genom ett inlägg på Twitter att även de ställer sig bakom Elektrikernas stridsåtgärder mot företaget Hometec Security Gbg AB.

Skyltar med strejk-meddelanden på, med porträttbilder på två av strejkvakterna monterade invid sig.

Blockad inledd mot larmföretag i Göteborg

Konflikten med Verisure och Hometec Security

Nyheter

”Rätten att teckna kollektivavtal är grundläggande på svensk arbetsmarknad. IF Metall stöder Elektrikerförbundet i kampen för kollektivavtal, sund konkurrens och schyssta villkor på Hometec Security Gbg AB”, skriver IF Metall i sitt inlägg.

De ansluter sig därmed till flera röster som redans höjts i stöd för strejken, däribland fackförbundet Kommunal, Elektrikernas australiensiska systerförbund ETU, och EU-parlamentarikern Johan Danielsson (S).

Bakgrunden till stridsåtgärderna, vilka inleddes under torsdagen, är att Elektrikerna sedan april i år fört diskussioner och lokal förhandling med Hometec Security Gbg AB, för att få dem att skriva på en hängavtalsförbindelse på Larm- och Säkerhetsteknikavtalet. 

”Arbetsgivaren tvingar våra medlemmar att byta fack”

Konflikten med Verisure och Hometec Security

Nyheter

I samband med varslet har förbundets medlemmar även utsatts för grova påtryckningar och känt sig tvingade att byta fack från Elektrikerna till Unionen. 

– Att utsättas för sådana hotfulla påtryckningar så att man tvingas söka inträde i ett annat fackförbund trots att man redan är fullvärdiga medlemmar i Svenska Elektrikerförbundet är ett mycket grovt intrång i den fria föreningsrätten, säger Peter Hjortskog, ombudsman vid Elektrikerna i Region Väst.