– Det är självklart för Kommunal att arbetarnas fackföreningar stöttar varandra. Tillsammans tar vi striden för schysta villkor. Kommunal vill med detta uttalande uttrycka stöd för Elektrikernas blockad, sa Johan Ingelskog, chef för Kommunals arbetsplats- och avtalsenhet, när han föredrog uttalandet på Kommunals digitala förbundsmöte.

Blockaden av larmföretaget inleddes klockan 06.00 i morse.

Kommunal slår i uttalandet fast att den svenska modellen bygger på ömsesidig respekt för fackföreningarnas rätt att teckna kollektivavtal med den fackförening som organiserar arbetarna på arbetsplatsen.

Och att varje gång det inte sker så utmanas den modell som tjänat arbetstagare och arbetsgivare väl. 

– Att Hometec Security inte tecknar kollektivavtal drabbar arbetstagarna som nu saknar möjlighet att hävda sin rätt till rätt lön, arbetstider och ledighet. Därför är nu Hometec Security satt i blockad, sa Johan Ingelskog.

Även Elektrikernas australiensiska systerförbund ETU har uttalat sitt stöd för strejken, genom en video från förbundets ordförande Allen Hicks.

En annan som uttryckt sitt stöd för stridsåtgärderna är EU-parlamentarikern Johan Danielsson (S).

”STÖTTA ELEKTRIKERFÖRBUNDET I KAMPEN MOT SKITFÖRETAGANDET. Företag som hotar anställda för att de ska lämna facket hör inte hemma i ett modernt samhälle. Skrämmande läsning”, skriver han i ett inlägg på sin Facebooksida.

Under fredagen anslöt sig även fackförbundet IF Metall till de stödjande rösterna.

Nedan: Det australiensiska elektrikerförbundet ETU:s stöduttalande

https://www.facebook.com/FramtidensElektriker/videos/304670930630727/

Delar av artikeln är tidigare publicerade i tidningen Kommunalarbetaren, som tillsammans med Elektrikern och fem andra tidningar ingår i LO Mediehus.