(Här är en länk till tjejjouren Dalias anonyma chattlinje. Längst ned i artikeln finns även en lista på fler hjälpinstanser för sig som är drabbad av våld i en nära relation.)


Hallå där, Mikael Karlsson, ombudsman för Elektrikerförbundet i Dalarna.

Du höll i en swishinsamling till förmån för kvinnojouren i Borlänge inför 1 maj. Hur kom det sig?

– Jag är aktiv i Arbetarekommunen i Borlänge, bland annat som facklig ledare och 1 maj-ansvarig. Årets 1 maj blev ju lite speciellt, det var inga tal och inga demonstrationer. Vi funderade över vad vi skulle göra istället, och hade sett i media att kvinnojourerna hade fått mer jobb, på grund av att människor sitter hemma i karantän. Och det är ju åt helvete, så jag föreslog en insamling till kvinnojourerna. 

Det är illa med Coronan, men folk ska ju vara trygga i sina eget hem, och när det inte heller går, så är det riktigt illa.

Mikael Karlsson, ombudsman för Elektrikerförbundet i Dalarna

Vad hände sedan?

– Vi kontaktade kvinnojouren i Borlänge för att höra vad de tyckte, och de blev ju väldigt glada över initiativet. 

Nille Thorsell: ”Det är dags för oss män att säga ifrån”

Krönikor

– I den här situationen vi är i, med Corona-viruset, stängs hela samhället ner, allt går på sparlåga. Men den här ideella organisationen, kvinnojouren, får istället mer att göra. Det är illa med Coronan, men folk ska ju vara trygga i sina eget hem, och när det inte heller går, så är det riktigt illa. 

Är det särskilt viktigt att stötta kvinnojourerna just nu?

– I dag är det många utsatta kvinnor som inte kan vara på jobbet, inte kan vara med sina vänner, inte hos sin förening eller på sitt gym, och då försvinner ju larmsystemet för många. Det är ju där andra ser att någon mår dåligt, om någon har ett blåmärke eller så. 

– Och just nu så kanske ingen skulle reagera om en kvinna bär ett munskydd, men det kan vara för att dölja en fläskläpp. Och det är ju fan inte riktigt klokt 

Man ser inte utanpå vem som misshandlar. Det är inte bara trashankar eller alkoholister, utan de finns överallt.

Mikael Karlsson, ombudsman för Elektrikerförbundet i Dalarna

Har du lärt dig något i kontakten med kvinnojouren?

– Att kvinnomisshandel är så pass vanligt. Man ser inte utanpå vem som misshandlar. Det är inte bara trashankar eller alkoholister, utan de finns överallt. 

Anna Norling: ”Ducka inte – debatten handlar faktiskt om er”

Krönikor

– De berättade även att det är många barn som far illa just nu. Anmälningarna om övergrepp mot barn har ökat, nu när många sitter i karantän. 

– Och nu under Corona har kvinnojouren öppnat någon typ av chattlinje, eftersom kvinnorna är hemma med sina förövare och har svårt att ringa. 

Hur gick insamlingen tillväga?

– Jag skickade ut meddelande till alla fackföreningar i Borlänge med omnejd och på Facebook att vi hade en swishinsamling till förmån för kvinnojouren. Men pengar har kommit från hela Sverige, inte bara Borlänge. Jag gissar att det är från människor som har vänner i Borlänge som delat insamlingen på sin facebooksida. 

Är det några som borde stå upp för kvinnojourerna så är det sådana som mig, fackliga företrädare.

Mikael Karlsson, ombudsman för Elektrikerförbundet i Dalarna

Ni hade även en livesändning från Arbetarekommunen under 1 maj?

–  Ja, för annars hade nog många saknat att fira 1 maj. Det var lite lättsammare än vanligt. Bland annat uppträdde den före detta Mando Diao-medlemmen Gustaf Norén. 

Spelreklamen och lex Knuters

”Ta an­svar för spel­be­ro­en­de i cor­ona­kris­en”

Debatt

– Vi hade egentligen avslut för insamlingen klockan tio den 1 maj. Då hade vi samlat ihop 42 000 kronor, men jag tog upp diskussionen igen under livesändningen och visade swishnumret. Och när vi avslutade sändningen så hade 5 000 kronor till kommit in. Så det blev totalt 47 000 kronor vi delade ut till kvinnojouren. 

Vet du vad kvinnojouren ska göra med pengarna?

– Vi riktade inte pengarna på något sätt, utan det fick kvinnojouren bestämma. De sa att de skulle använda pengarna till barnen som kanske inte har det så fett hemma, till deras fritidsaktiviteter under sommaren.

Om vi pratar om det här i byggbarackerna, om att det är vansinne att skada sina nära, så kanske det går att förändra normerna.

Mikael Karlsson, ombudsman för Elektrikerförbundet i Dalarna

Varför ska facket bry sig om kvinnojourerna?

– Är det några som borde stå upp för kvinnojourerna så är det sådana som mig, fackliga företrädare. Men det här var något jag gjorde i Arbetarekommunens namn, det var inget fackligt beslut. 

– Dock tror jag att vi måste prata om hur vi beter oss mot varandra. Om vi pratar om det här i byggbarackerna, om att det är vansinne att skada sina nära, så kanske det går att förändra normerna. Att spöa sin fru eller förgripa sig på sina barn är inte tufft alls. Det är bara tragiskt och eländigt.

– Vaccinet mot covid-19 är inte våld, hot, kränkningar eller övergrepp mot någon överhuvudtaget. Det är aldrig lösningen på något. Tänk efter före!

Till dig som är drabbad:

Det finns verksamheter som erbjuder stöd vid våld i nära relationer. Du kan kontakta dem om du lever i en relation som du mår dåligt i. De flesta av verksamheterna riktar sig till alla oavsett könsidentitet, annars är detta angett. Här är exempel på några av dem:

  • Bris erbjuder samtal och stöd till barn och unga. Bris har även en föräldratelefon där du som vuxen kan få  råd och stöd.
  • Brottsofferjourernas riksförbund, erbjuder stöd till den som utsatts för brott.
  • Dinarattigheter.se erbjuder information om rättigheter hopplat till hedersförtryck. Det finns även en stödchatt och en stödmejl. Sajten drivs av Rädda Barnen.
  • Hedersfortryck.se har information för dig som är utsatt och till dig som vill lära dig mer om hedersförtryck.
  • Jagvillveta.se är en sajt där du som är ung kan läsa mer om vad som är brottsligt, hur man kan känna om man varit med om brott och var man kan få hjälp.
  • Jourhavande medmänniska, en ideell organisation som erbjuder samtalsstöd via chatt och telefon.
  • Killfrågor.se har stöd för killar mellan 10 och 18 år via chatt.
  • Kom till oss, polisens informationssida om brott i nära relationer.
  • Kvinnofridslinjen erbjuder samtalsstöd via telefon dygnet runt. De kan även hjälpa dig med kontaktuppgifter till socialtjänst, socialjour eller kvinnojour. Telefonsamtalet är gratis och syns inte på telefonräkningen. Telefonnummer: 020-50 50 50.
  • RFSL:s brottsofferjour för hbtq-personer, erbjuder samtalsstöd via telefon.
  • Riksföreningen stödcentrum mot incest och andra sexuella övergrepp i barndomen finns till för kvinnor som har varit utsatta för sexuella övergrepp i barndomen. Föreningen har en telefonjour 08 – 696 00 95 dit du kan ringa för att få stöd.
  • Rikskriscentrum – Sveriges kriscentrum för män, är en paraplyorganisation för verksamheter som arbetar med att ge stöd till män i kris. Här kan du hitta kontaktuppgifter till kriscentra för män runt om i landet.
  • Roks, Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige, har jourer runt om i landet som erbjuder stöd åt tjejer och kvinnor via telefon och andra insatser.
  • Terrafem driver Sveriges enda rikstäckande jourtelefon för kvinnor med utländsk härkomst. För närvarande kan kvinnor få stöd och råd på 43 språk. Telefonnummer: 020- 52 10 10. Samtalet syns inte på din telefonräkning.
  • Tjejjouren.se samlar alla Sveriges tjejjourer och ungdomsjourer. På sajten finns också frågelåda och en informationsbank.
  • Tris.se Tris står för Tjejers rätt i samhället. De erbjuder jourtelefon och stöd till dig som lever med hedersvåld.
  • Ungarelationer.se ger stöd och information för dig upp till 20 år som blir utsatt i din relation, är kompis till någon, eller är den som utsätter. Du kan chatta anonymt varje kväll kl 20-22. Här kan du också läsa om olika typer av våld, varningstecken och hur en bra relation kan vara.
  • Unizon har jourer runt om i landet som erbjuder stöd åt kvinnor och tjejer via telefon och andra insatser. Vissa jourer vänder sig även till våldsutsatta män. 

Läs mer på 1177.se