Dels handlar det om att Draka (Prysmian Group) har utvecklat sin EQLQ i två lika varianter, men med olika innehåll. Antingen Tube Pure eller Filled Pure. 

– Vår fyllda kabel är en gastät, homogen kabel som har väldigt tåliga egenskaper. Den uppfyller kraven för ex-klassning, men vi har dock inte ex-klassat den. Däremot passar den med sina skyddsegenskaper för många miljöer inom sjukhus och andra känsliga miljöer, säger Benny Alvarsson, säljare på Draka.

Egenskaperna gör att den också funkar i tuff stallmiljö och datarum.

Den uppfyller kraven för ex-klassning, men vi har dock inte ex-klassat den.

Benny Alvarsson, säljare på Draka

Filled Pure är en halogenfri och flamskyddad kabel med en fyllningsmassa som vid brand inte avger gaser som kan skada elektronik, och med ytterst liten rökutveckling.

Du får också en styvare kabel som i utrymmen med hög IP-klassning passar bättre i förskruvningar där kabeln håller formen. 

EQLQ Tube Pure har däremot ingen fyllning och därmed inga extra egenskaper vad gäller klassning.

Tänkt som en mer traditionell lättskalad EQ-kabel för steg- och montageförläggning, men som kan ”vecka” sig om du böjer för hårt vid klamring. 

PRY-ID är en annan helt ny innovation på gång från Draka Prysmian group, där man menar att man skapat en intelligent kabel.

Bild på produkten
Precis under yttermanteln sitter RFID-chip som kan samla information om kabeln.

Det handlar om att ett läsbart datachip, en RFID-markering, placeras under yttermanteln på varje meter kabel.

Chipet fungerar som ett digitalt fingeravtryck och är alltid läsbart via en RFID-scanner. Därmed kan du få till gång till kabelns dokumentation och lägga till relevant information.

Med en scanner kan du från utsidan skriva in och läsa av det som lagts in för kabeln, exempelvis varemellan kabeln går, vad den styr, längd och vilka komponenter som är inkopplade.

Du kan identifiera en viss kabel i ett kabelstråk genom att läsa av informationen och chipet kan också övervaka ledartemperatur i kabeln. All information från RFID-läsaren skickas vidare digitalt.

Det handlar i första hand om kraftkablar och PRY-ID har installerats i ett pilotprojekt i Norge. 

Fakta RFID:

RFID, Radio Frequency Identification, är ett samlingsnamn för ett flertal olika varianter av trådlös kommunikation mellan ett mikrochip med antenn och en läsare.

Chipet lagrar information och kommunicerar antingen aktivt med hjälp av ett batteri, eller passivt med hjälp av induktionsström.

En kondensator i chipet laddas när den kommer inom läsarens antennfält och kan då sända och ta emot information som sparas i chipet. 

Tekniken blir allt vanligare i allt från passerkort och låssystem till varuetiketter.