I samband med #Metoo-uppropet hösten 2017 riktade 18 kvinnor anklagelser mot Jean-Claude Arnault – även känd i media som ”Kulturprofilen”. I slutet av 2018 dömdes han i hovrätten till två och ett halvt års fängelse för två våldtäkter.

Innan detta hade han dock varit en ansedd person i den svenska kulturvärlden, med en till synes mycket aristokratisk bakgrund. Han påstod sig vara uppvuxen i en väldigt förmögen fransk familj och ha studerat vid ett av de förnämsta universiteten i Paris.

Dessutom sade han sig ha varit ledande i en studentrevolt 1968, och suttit i fängelse för vapenvägran under sin värnplikt.

Nu avslöjar dock DN:s kulturjournalist Matilda Gustavsson i sin nya bok ”Klubben” att inget av detta är sant, skriver Expressen.

Istället ska Arnault ha vuxit upp under mycket enklare omständigheter i Marseille, där han utbildade sig till elektriker på en praktisk gymnasieutbildning.

Under sin värnplikt ska han dessutom ha arbetat som elektriker på en flottbas.

Boken ”Klubben” av Matilda Gustavsson är utgiven på Albert Bonniers Förlag och kom ut 20 november 2019.

Den handlar om händelserna kring anklagelserna och domen mot Jean-Claude Arnault, som kom att skapa stora konflikter i och runt Svenska Akademien.

Omslaget till boken "Klubben": En röd bakgrund med bokens titel i svart text
”Klubben” av Matilda Gustavsson

Förlag: Albert Bonniers Förlag

Utgivningsdatum: 2019-11-20

Antal sidor: 300