• Bild: Pixabay/Montage; Edit: Chris Smedbakken

”Helt nyligen på ett event med många välkända profiler kommer en VD i byggbranschen fram till mig och grabbar tag i min bak – som en ”hälsningsgest” – mitt i brinnande #metoo-tider. Jag reagerar denna gång och säger ifrån. Han flinar lite… Senare får jag höra att han på sin ledningsgrupp har meddelat att i det bolag han leder finns inga problem med #metoo-incidenter….”

Det ovanstående är bara ett av över två hundra vittnesmål i byggbranschens me too-upprop #sistaspikenikistan, som publicerades på måndagen. Över 4000 kvinnor i byggbranschen skriver under uppropet, som samlat såväl elektriker, målare, byggnadsarbetare, arkitekter som byggnadsingenjörer i ett gemensamt vittnesmål om sexism och sexuella trakasserier i branschen. Syftet med uppropet är att visa på strukturer och få till en diskussion om såväl den öppna machokulturen som den mindre synliga maktstrukturen i branschen.

LÄS UPPROPET I SIN HELHET HÄR

”Vi är trötta på att inte bli tagna på allvar, vi är trötta på att bli tystade. Det är dags att sätta #sistaspikenikistan”, skriver undertecknarna av uppropet.

HÄR ÄR ALLA NAMNEN I UPPROPET

Här nedan följer ett urval av alla vittnesmål under hashtaggen #sistaspikenikistan:

”Jag är elektriker och jag jobbade vid tillfället för övergreppet på ett stort koncernföretag i Stockholm. Vi var på företagets julbord och en kollega som jag inte kände speciellt väl greppade tag mellan mina ben bakifrån varpå jag vänder mig om och skäller ut honom. Jag blir rasande och går ut, när jag sen ska gå in igen blir jag tvungen att passera honom i en korridor. Han tar då tag i mitt hår och ruskar om mitt huvud. Sen utbryter tumult och några andra kollegor börjar bråka med honom.
Händelsen leder till polisanmälan, det blir rättegång och han blir dömd för sexuellt ofredande och får betala böter. Från företaget vidtar man inga åtgärder och det ska tilläggas att han är ledande montör (bas). Jag jobbar inte kvar på företaget längre.”

”Jag kommer på morgonen till jobbet som enda kvinnliga snickarlärling. De seniora killarna runt bordet mumlar och fnissar när en frågar mig om jag har andra jobb, tar mig till sitt skåp och visar bilder där en ung kvinna med samma hårfärg som jag har blir påsatt på alla sätt av ett gäng killar.”

Foto: Pixabay; Edit: Chris Smedbakken

”På mitt första jobb utsattes jag för ett våldtäktsförsök. Min handledare utnyttjade situationen och tyckte att han hade rätten att göra vad ville med mig. I en krypgrund, ensamma utanför en mindre ort, överföll han mig och gjorde vad han ville, mot min tillåtelse. Paralyserad av händelsen kunde jag inte göra motstånd, hur mycket jag än försökte. Min kollega blev avbruten när en målare kom in på entréplan, precis ovanför huvudet på oss. Detta fick min kollega att inse att om jag på något sätt skulle kunna göra motstånd så skulle det innebära ganska jobbiga konsekvenser och följder för hans del, så han väljer att avsluta och krypa av mig. Jag vågade aldrig anmäla. Det tog mig 4 år att börja berätta om detta, än idag jobbar jag med mig själv varje dag för att ens tala eller tänka på detta.”

”Det mesta som hänt är mer av typen nedvärdera allt jag kan för att jag är kvinna, att jag skulle vara sämre, svagare, dummare etc. Men en gång sa en äldre snickare och tillika handledare när vi höll på att lasta virke ”Äh fy fan! Om du bara rakade dig under armarna skulle jag faktiskt kunna tänka mig att sätta på dig.” Vet att de andra fem (killarna) som lastade hörde, men de skrockade bara eller ignorerade. Tog upp det med dennes chef, men de tyckte jag skulle ta det som en komplimang. ”

LÄS ÄVEN: Karolina Dahl satte ned foten mot sexist-klottret

”Jag var 23 år och hade nyligen börjat min praktik på en målerifirma. Vi åkte på en företagsresa för att göra studiebesök. På kvällen efter middagen när alla mina kolleger gick till baren/på toa/ut och rökte, satt bara jag och reseledaren kvar vid bordet. Han var mer än dubbelt så gammal som mig och ganska berusad när han lutade sig mot mig, tog tag om mitt lår och berättade att han gillar lite mer bastanta kvinnor, med rejäla lår, breda höfter och skinn på näsan. Han sa att jag påminde om hans fru.
Av rädsla att inte bli trodd, eller inte få fortsätta min praktik på det företaget vågade jag inte berätta för mina kolleger.”

”På mitt nuvarande projekt är jag ensam som tjej och de flesta i mitt team är män i 50-65 års åldern. Mitt första möte med mina betongarbetare på detta projekt och med lagbasen så vände han sig till min chef (utan att ens titta på mig) och frågade ”Jaha, skall det komma in någon ny nu som tror att det vet fast den inte vet eller hur ska vi ha det?”. Vårt kvinnliga nätverk på företaget var och filmade mig kort för att göra en infofilm om nätverket. Förutom att gruppen av yrkesarbetare på morgonmötet klagade ”vi vill inte vara med i någon jävla feministfilm” eller ”varför finns det inget manlig nätverk?”. Det kan man ju hantera, och jargongen får man jobba på. Men efter filmningen hade vi ett möte där lagbasen var med. En äldre herre som är ganska bitsk av sig. Han har en hård ton och kör mycket härskartekniker, gärna mot mig som är produktionschef. Efter produktionsmötet på filmningsdagen avslutade han med att säga; ”Du, jag tycker det är olämpligt av dig att ha på dig lila tights, det blir så fel för oss kvinnohatande män ute på bygget”.

Foto: Pixabay; Edit: Chris Smedbakken

Jag fick mina arbetskläder förstörda av tre äldre män. Våra arbetsgivare hyrde samma lokal, så det företaget männen jobbade på hade ingen speciell anknytning till mig. När arbetsdagen är över så åker jag till lokalen, där upptäcker jag att männen dricker alkohol och är väldigt berusade. De ropar och lockar på mig, vill att jag ska stanna med dem. Jag byter om och lämnar lokalen snabbt. Nästa dag kommer jag till firman på morgonen, bara för att upptäcka att männen har stannat kvar under natten. Stämningen är obehaglig och det blir värre när jag inte hittar mina kläder. Då har någon av dessa tre män tagit mina kläder, kapat byxorna till shorts och ejakulerat över min tjocktröja. Männen skrattar åt mig när jag upptäcker vad som hänt, jag säger ingenting.
Tjocktröjan var min privata egendom som fick åka i soporna. Jag fick 500 kr i handen som ursäkt och blev ombedd att inte ta upp det som hänt.”

”Min kund berättade att han föredrog tjejer sådär, stående på alla fyra, det var så vi tjejer gjorde oss bäst.”

LÄS ÄVEN: Josefine Larsson: ”Ingen annan än jag har rätt till mitt space”

”Jag var 22 år och nyexaminerad byggnadsingenjör. Fick jobb direkt som arbetsledare på ett av de största byggföretagen i Sverige. Jag var på en stor byggarbetsplats som skulle pågå under två år. 80 män och så jag då.
Redan första veckan hade någon ritat bröst på mitt foto på platskontoret. Jag anmälde till chefen som knycklade ihop fotot med orden ”Jag kan gapa och skrika på killarna och göra en stor grej av detta eller så kan vi undvika uppståndelsen och bara göra såhär..” Så kastade han prick på papperskorgen. Jag blev paff men fann mig inte snabbt nog att säga emot.
Några månader senare började det komma sms från lagbasen. Främst på fredagkvällen. I sms:en skrev han om vad han tänkte när han såg mig och ”bäst är när man får gå bakom dig i en trappa så man kan spana in din rumpa ordentligt”. Han skrev även ”kärleksförklaringar” såsom att han ”längtade till måndagen när jag får se dig igen”. Han var gift och hade barn i min ålder.
Första fredagen fick jag en chock. Jag SKÄMDES så på hans bekostnad och tänkte att han måste ju varit så full och usch så dåligt han skulle må när han nyktrat till och upptäckte vad han hade skrivit till mig. Så pinsamt.
Jag trodde helt klart att det skulle komma ett ursäktade sms under lördagen eller söndagen. Det kom aldrig.
Jag skämdes för mycket för att ta upp det på måndagen och tänkte att det skulle ju säkert bara vara en engångsföreteelse. Nästa fredag kom nya sms. Jag svarade aldrig.
Under 1,5 år fick jag ett 100-tal sms av sexuell karaktär till min tjänstemobil.
Mina tjänstemannakollegor uppträde allt annat än korrekt och jag hade ingenstans att vända mig. Det var mycket grov jargong som tillåts på arbetsplatsen och min röst tystades snabbt. ”Enda du duger till är att gör frukost till oss” sa en annan arbetsledare till mig. Tillslut blev kränkningar vardag och normalt.
När jag sa upp mig efter 2 år, plikttrogen som jag är ville jag vara med och färdigställa det stora projektet, så frågade den nya personalchefen om det fanns någon anledning till att jag sa upp mig. Jag svarade i ett mail där jag punktade de 5 största anledningar. 3 minuter senare ringde han upp mig och jag skickades till huvudkontoret. Där bad de mig att lämna ifrån min mobil direkt och sedan lovades det att man skulle ”arbeta med detta och att personen i frågan skulle få en allvarlig tillsägning”. Jag tror jag fick sluta ganska omgående. Men ingen egentlig ursäkt eller uppföljning på hur jag mådde.
Jag ringde till mitt fackförbund för att få råd i hur jag skulle göra ”Om du vill jobba i byggbranschen igen så råder vi dig att aldrig ta detta vidare. Det kommer inte leda någonvart”.
10 år senare jobbar jag fortfarande i byggbranschen. Jag är beställare och äger idag projekt värda 450 miljoner kronor. Det finns ett byggföretag jag vägrar arbeta med. Detta är min revansch! Och jo. Detta kommer leda någonvart.”

Foto: Pixabay; Edit: Chris Smedbakken

”På första firmafesten på mitt första företag jag jobbat på (jag var 18 år) kom en kollega fram och frågade vad jag tyckte om mina chefer. Jag svarade att jag gillade dom och att jag uppskattade att få möjligheten att bli anställd varpå han svarar ”om jag hade varit din chef hade jag slickat din fitta varje dag, då hade du fått göra vad du vill.” Och så skratta han gött.
När man berättar för andra på måndagen efter vad som sagts under kvällen får man svaret: ”men det va ju *namnet på gubben*, alla vet ju att han är halvalkis, det är inget att bry sig om”

”Jag var 21 och hade precis börjat på KTH samhällsbyggnadsprogrammet, det var fest i L-huset med studenter och företagsrepresentanter. Jag och en kompis gick iväg för att gå på toa och mötte en då hög chef på Lantmäterimyndigheten i en mörk korridor. Han började prata med oss och tog helt plötsligt tag i mitt ena bröst och sa ”Du kommer bli en riktigt bra lantmätare”. En manlig fadder såg allt men vände sig demonstrativt om. Innan jag hämtat mig från chocken och kunnat säga till någon blev chefen i fråga utslängd efter att ha slickat en annan kvinnlig student på halsen.”

”En kvinnlig kollega till mig fick en morgon ett filmklipp på snapchat från en manlig kollega när han runkar. Han är gift och har barn. Hon anmälde honom internt och utredning gjordes. Inget hände honom mer än en tillsägning. Hon blev deprimerad och sa upp sig.”

LÄS ÄVEN: Anna Norling: Josefine Larsson är inte ensam, det visar #metoo tydligt

”Jag jobbade som arkitekt och butiksplanerare på Sveriges största klädföretag. 95 procent av de anställda är kvinnor. Den manlige HR-chefen brukar gå runt och spontant massera de anställdas axlar i kontorslandskapet när vi sitter och jobbar. Alla tycker att det är obekvämt, opassande och pinsamt men få vågar säga något. När jag senare säger upp mig för en annan tjänst säger chefen att jag ska lägga mig i hans knä så att han kan ge mig smisk följt av en lilla gumman-föreläsning om hur jag kommer att ångra mitt beslut.”

”På den stora teknikkonsulten, har avdelningschefen för infrastruktur i Sverige teambuilding med ledningsgruppen för en undersektion.
Den vikarierande marknads- och kommunikationschefen för undersektionen har gjort en PowerPoint. Den visar en nutida bild av chefen för avdelning och en bild på samme person på 80 – talet. Invid varje foto finns en bild på det kvinnliga könsorganet, en bild på en äldre kvinnas könsorgan invid 80 tals bilden och en bild på ett kvinnokön i yngre ålder invid dagens bild av chefen. Invid bilden läses texten ”do you want the old one or the new one”.
Den t.f marknadschefen för underavdelningen får ingen varning – utan befordras istället till marknadschef för hela infrastruktur avdelningen.”

Foto: Pixabay; Edit: Chris Smedbakken

”När jag var 27 började jag jobba på en partsammansatt organisation inom byggbranschen. Det var styrelsemöte, och jag skulle efter fikarasten presentera statistik från vår årsrapport. Mötet hade pågått i nån timme när det var dags för mig att komma in och dra min punkt, och flera platser runt bordet var således upptagna. Med händerna fulla av mina pärmar tittar jag mig runt och tänker högt: ”Hm, var ska jag sätta mig?” Då svarade en äldre man, ledamot i styrelsen: ”Här, här ska du sitta!” Medans han sitter bredbent bakåtlutad i stolen och slår händerna på sina lår, som att jag ska komma och sätta mig i hans knä. Detta framför alla mötesdeltagare precis innan min presentation. Så sjukt förnedrande.
På samma arbetsplats kunde man få hästbett i midjan vid kopieringsmaskinen och en kollega blev slickad i örat. Det var även konstanta skämt om hur kvinnor skulle stå fastkedjade vid spisen.”

”På första jobbet kommenterade chefen min kropp på olika sätt från dag ett. Alltid när vi var ensamma. Det kulminerade när jag en dag stod och satte upp ett anslag och han kom och kramade mig bakifrån med händerna innanför tröjan. Jag flög ut ur rummet men konfronterade honom senare. Han svor att han inte menat något och verkade backa. Min lön gick dock strax därefter från utlovad månadslön till en dålig timlön med luddig förklaring. Jag ifrågasatte det men skulle bara vara där kort tid och orkade inte bråka.”

”Jag har fått höra citat som: ”Det ska inte vara tjejer ute på byggena, de går bara och knullar i isoleringen”
”Jasså, ska du iväg på Bitterfitte-möte?”
”Har du mens eller?”
Allt detta av min tjänstemannakollegor. Dessutom pratades det som att en kvinnlig platschef måste ha legat sig till en högre chefsposition, någon annan anledning till befordran fanns inte. Mina kollegor pratar dessutom öppet om vad de själva och vänner till dem har gjort eller planerar göra med prostituerade i Thailand.”

LÄS ÄVEN: Förslag på nytt fackuppdrag: Jämställdhetsansvarig

”Var tidigare anställd som projektutvecklare i en koncern som är en av de större byggföretagen i Skellefteå. Vi hade en säljkonferens där landets alla säljare samlades. Vi höll till på ett badhus. Åt, drack och hade trevligt. Vi var två tjejer och ca tio män.
Jag stod i min bikini och pratade med ägaren av företaget. Mitt under samtalet tar han sitt pekfinger, sätter det mot min mage och drar ner neråt vilket resulterade i att hans finger kom ner i mina bikinitrosor. Jag blev väldigt chockad men fortsatte prata och gick därifrån efter en kort stund. Han stod bara och kollade på mig. Jag var rädd att konfrontera honom. Han ägde ju trots allt företaget jag jobbade åt. Och han är inte rädd för att agera om han känner sig obekväm.”

”En chef på en avdelning dit jag ville avancera började tafsa på mig på en fest. Jag avvisade honom, men han fortsatte. När det senare blev aktuellt med en rekrytering på hans avdelning gjorde han klart för mig att jag inte behövde söka. Detta trots att flera innan mig med liknande eller tom lägre kompetens gjort samma avancemang. Som kvinna blir man dubbelt bestraffad i en sådan här situation.”

”Nämndens ordförande kom gåendes i korridoren utanför mitt rum. Han tittade på skylten vid min dörr, ”Förnamn Efternamn, planarkitekt”, gick in, ställde sin portfölj på mitt skrivbord och sa blickandes ut i tomma luften ”Jaha, vad ska du bli när du blir stor då?”.
(Jag: ”Jag tänkte fortsätta att jobba som planarkitekt”)”

Foto: Pixabay; Edit: Chris Smedbakken

”På en firmafest när jag står och samtalar med en person kommer en manlig kollega och ställer sig bredvid. Plötsligt sträcker han fram handen från ingenstans och tar ett fast grepp om mitt ena bröst….. jag blir helt chockad och stel…. fattar inte vad som hände riktigt…. att han skulle göra så?! …Lite senare på kvällen när jag fortfarande inte kan släppa vad som hänt … berättar jag för en annan äldre manlig kollega som jag för övrigt ser upp till att en kollega nyss tagit mig på bröstet… vart han svarar ”du ska vara glad för att någon vill ta på dig”.!?!”

”Behöver det nämnas alla gånger som yngsta kvinnan ska anteckna på möten istället för att delta? Nej tack är mitt svar.”

”1. Dragen i håret och kallad lillflickan i kaffekön på fikarasten i byggbaracken.
2. Smiskad på rumpan och bedd att gå åt sidan då jag stod i vägen i en korridor i byggbaracken.
3. Ombedd att ge en gratis avsugning på en jobbfest i byggbaracken.
4. Tvättrådslappen stack upp från trosor förbi byxkanten och den tyckte en yrkesarbetare att det var ok att dra i i fikarummet.
5. Sexuell invit på jobbfest då jag blev ombedd att möta upp en yrkesarbetare på hotellrummet.
6. Nerbrottad på golvet på ’skoj’ på fikat.
Allt detta hände när jag jobbade som arbetsledare på ett byggföretag som bygger till största del nyproducerade flerbostadshus i Umeå. Och de som gjorde detta var yrkesarbetare varav tre jobbade som snickare och en som markarbetare. Jag påtalade alla dessa händelser för mina närmsta kollega, platschefen och i några fall personalchef. Det var endast smisken på stjärten som ledde till åtgärd då den personen (markarbetaren) fick en varning, att om det hände igen så fick han lämna företaget.”

LÄS ÄVEN: Nolltolerans mot sextrakasserier i Elektrikerförbundet

”Vår nyanställda lärare på KTH arkitektur inledde kursen med att säga; synd att det är så många kvinnor i gruppen. Jag tror ju inte riktigt att detta är ett yrke för er.
Senare under terminen får vi veta att han senast kommer från en högskola där han blivit av med jobbet på grund av sexuella trakasserier.”

”Ett av mina första möten med byggbranschen var som praktikant på en byggarbetsplats. Jag var ensam kvinna på arbetsplatsen och de två snickare som skulle handleda mig vägrade att ge mig arbetsuppgifter. Jag hittade snart arbete via andra snickare men efter några dagar ställde sig en snickare nära nära på ett hotfullt sätt och sa ”Kvinnor och barn har inte på en byggarbetsplats att göra!”. Jag fullföljde ändå praktiken.
Många år senare ursäktade jag mig för en äldre arkitekt för att jag måste avvika eftersom ett möte väntade. Då svarar han ”Det gör ingenting, du är lika trevlig att titta på bakifrån!” Vid ett annat tillfälle frågade han ”Hur var det för dig första gången?” Jag blev chockad och tog upp det med min chef. Han ansåg att jag måste ha missförstått. Och mannen har ju alltid varit som han är, han är ju stadsarkitekt. Jag slutade min tjänst kort därefter.”

Foto: Pixabay; Edit: Chris Smedbakken

”Jag är utbildad elektriker, arbetade som montör på byggen ett tag och värvades sedan till att bli konstruktör utan högskoleutbildning för det (de skulle utbilda mig på företaget sa de). Samtidigt som mig börjar en jämnårig pojke som saknade arbetslivserfarenhet som montör men hade gått utbildningen för konstruktörsyrket, dock ej examinerad. Han hade alltså den teoretiska kunskapen för yrket medan jag hade den praktiska.
Vi började med liknande arbetsuppgifter men efter cirka två år så hade jag tagit på mig större ansvar än min jämnårige kollega.
TROTS det visade det sig att han tjänade 6 000 kronor mer i lön än mig. När jag påpekade detta för mina chefer så ville de först inte höja min lön med anledning av att jag inte hade utbildningen som han hade, trots att han inte ens gått klart sin utbildning och trots att de lovat mig att utbilda mig på plats. Vilket inte hände. Jag fick min lön höjd, men bara med 4 000 kr. Samtidigt jobbade det ytterligare en tjej som var jämnårig med oss på företaget som hade ännu högre utbildning än pojken och hon var även examinerad. Hon tjänade också 2 000 kr under den här pojken.”

”Brobygge. Det var en betonggjutning där jag (civilingenjör) och två yrkesarbetare skulle arbeta tillsammans avskilt. När vi tre arbetar börjar andra på bygget spekulera via komradio om vad de två yrkesarbetarna ”gjorde med mig”. Komradion gick ut till hela bygget, ca 50 personer. Spekulationerna var av sexuell karaktär, bland annat om och hur de ”slickat fittan”. Till slut stängde en av yrkesarbetarna jag arbetade med av radion, så vi inte skulle höra vad dom sa mer. Jag berättade för blockchef men han gav ingen respons, utan mumlade något och tittade ner i bordet.
Kontorsbygge. Under några sommarveckor var jag ensam med ett gäng underentreprenörer som utförde elarbeten. Under raster och luncher valde de att läsa högt ur Mötley Crues biografi med fokus på delar där groupies och sexuella akter med dessa beskrivs. I övrigt pratade dom inte med mig och svarade knappt på tilltal. Behöver jag säga att de satt upp bilder med avklädda kvinnor på väggarna?”

LÄS ÄVEN: ”Har vi verkligen inte kommit längre än tidigt 1900-tal?”

”Under mina första sju år i branschen var det nästan varje månad som någon kallade mig ”städare”. Kunde stå i mina verktygsfulla arbetsbyxor med en borrmaskin i handen och ändå kom någon fram och bad en ”ta bort era städgrejer från rummet så vi kan utföra vårat arbete”. Inte det att städare inte gör ett jättebra jobb, för det gör de. Men det ska inte antas att jag är städare bara för att jag är tjej.
Har ibland med mig en lärling. En kille. Och varje gång någon kommer fram och ska prata om något yrkesmässigt så frågar de automatiskt honom. Han kan i sin tur förklara att han bara är lärling och att de bör fråga mig istället. Jag svarar men ändå lik förbannat så ställs motfrågan till min lärling. Som om man är helt osynlig.”

”På byggarbetsplats: ”vad gör en sån som du här?”
”Du var mig en liten söt en”
”Kan du något då?”
”Jag går bakom dig så kan jag titta på din rumpa samtidigt”
”Gillar du inte porr får du jobba någon annanstans”

Foto: Pixabay; Edit: Chris Smedbakken

”Mitt första möte med ett stort gäng byggare var när jag för ett par år sedan kom till en kick-off för ett bygge av fem flerbostadshus som jag varit projektledande arkitekt för. Kom fram till ett dukat långbord där det satt kanske 30-40 personer. Alla var män. När jag kom dit småskrattade de som satt närmast och trodde att jag gått fel. ”Jag trodde hon skulle uppträda”, hörde jag någon mumla när jag presenterat mig, och de som satt närmast honom skrattade. Sedan satt jag och höll god min medan männen runt mig under större delen av måltiden satt och diskuterade hur man på bästa sätt får sin kvinna att inte bara tvätta ens kläder, utan även vika dem och sortera in dem i garderoben. Jag vet inte om min närvaro triggade den diskussionen eller om de haft den ändå. Jag vet inte heller om den hårda jargongen männen emellan, där de försökte förminska och trycka ner varandra, förstärktes av min närvaro. Men hela situationen var beklämmande. Ingen pratade med mig, utom för att skämta bort de frågor jag ställde om bygget. Jag blev helt paff och undrade tyst vad det var för föråldrad kultur jag hamnat i. Kände mig illa berörd och lider med både kvinnor och män som varje dag lever i den machokultur jag skymtade. Hoppas innerligt att detta upprop kan bidra till att stävja den.”

”Jag pluggade till snickare på gymnasiet. När jag hade tagit studenten så sökte jag jobb på företaget jag gjorde min praktik på och fick komma in på anställningsintervju.
Det var inte en trevlig upplevelse. Mannen som till en början höll i intervjun var då ägaren av företaget och han började med att ifrågasätta hur jag som kvinna skulle orka i en så tung bransch. Han frågade hur jag skulle klara av att byta om med ”gubbarna” och se dem duscha. Vilket han endast gjorde för att få mig att känna att jag inte hörde hemma i branschen. Han frågade hur ofta jag tränade och hur stark jag var. Detta skulle han ALDRIG fråga mig om jag var man. Det värsta i denna intervju var när de i slutet sa att jag skulle få en provanställning, på grund av att jag är tjej. Ja de sa det rakt ut. För de trodde inte jag skulle orka jobba som snickare på grund av mitt kön. I kollektivavtalet så finns det inga provanställningar för lärlingar, endast tillsvidareanställningar. Så alla andra lärlingar som blev anställda samtidigt som mig fick tillsvidareanställning.”

LÄS ÄVEN: Möt tjejerna med respekt

Citat från byggbranschen:

– Det där med dammsugarn kan du bra, är det för att du ofta suger kuk?

– Du skall inte komma och sitta lite i mitt knä å åka hiss? (Firma fest)

– Tanken att sätta på dig gör mig riktigt hård, skulle du vilja känna?

– Vill du sitta i mitt knä och känna hur något växer i rumpan på dig.

– Såna där är du väl vana att hålla men den är kanske inte grov nog för dig (vid gjutning med minipump, jag höll slangen)

– Det är bra med kvinnor i byggbranschen, så gubbarna får lite ögongodis

– Kvinnor ska inte jobba i byggbranschen, de är för klena och blir bara gravida.

– Tar du den i tvåan?

– Du har små pattar men jävlar vilken jätteröv (i omklädningsrummet)

– En sån där har du väl hemma? (chaufför om vibostav vid gjutning)

– Jävla brud o se stark ut, fan va sjysst att bli våldtagen av henne.

– Se där, en tjej på knäna, precis som det ska vara.

– Här kommer en ”me-tooare

– Nä, kvinnor skulle bara distrahera män med deras bröst.

– En kvinna har inget på byggen att göra! Dom ska studsa mellan spisen o näven.

– Stoppar du igen alla hålen? – Kan du inte behålla ett öppet åt mig?

– Dra upp tröjan då så man får se lite.

– Kvinnor hör bara hemma i köket och i sängen.

– Kolla grabbar hur hon äter den där bananen.

– Har du ingen hålvana? Min hålvana är ganska bra, jag kan lära dig,

– Hon är helt jävla värdelös
– Ja, så jävla värdelös är hon!
– Fast… Hon har ju två hål!
– Nej men hon har ju tre!
– Ja just ja, så någonting kan vi ha henne till!”

Foto: Pixabay; Edit: Chris Smedbakken

Artikeltext: Anna Norling
anna.norling@mittmedia.se