Löner är inte allt. Facken inom industrin: IF Metall, Livs, GS, Unionen och Sveriges Ingenjörer, presenterade under måndagen ett flertal krav inför i avtalsrörelsen 2020.

Bland dessa fanns åtgärder för minskade arbetsskador och förbättrad rehabilitering samt en handlingsplan för återgång till arbete efter föräldraledighet, skriver Arbetet.

Men så fanns också deras krav på det så kallade industrimärket. Märket, som förhandlas fram med arbetsgivarna inom industrin, sätter normeringen för löneökningar under avtalsrörelsen.

De fem industrifacken var överens om att kräva löneökningar på 3,0 procent och de vill att den lägsta möjliga löneökningen ska bli 530 kronor.

Facken vill även ha fortsatt avsättning till flexpension samt en avtalsperiod på ett år.

– Vårt lönekrav är långsiktigt hållbart och tar hänsyn till både inflationsmålet och kravet på internationell konkurrenskraft. Det ger fortsatta reallöneökningar samtidigt som det bidrar till en hög sysselsättning, skriver alla fem förbund i ett pressmeddelande.

Industriavtalet firar i vår 23 år.

– Om det hade varit ett äktenskap hade det varit hampabröllop vi firar, sa Marie Nilsson, ordförande för IF Metall under presskonferensen.

Livs ordförande Eva Guovelin om 2017 års låglönesatsning:

– Insamlingsmodellen har gynnat Livs medlemmar, framför allt kvinnorna.

Unionens ordförande Martin Linder:

– När vi närmar oss avtalstider kan man vara säker på en sak: att våra motparter börjar se dystert på den svenska ekonomin.


Artikeln är tidigare publicerad i tidningen Arbetet, som tillsammans med Tidningen Elektrikern och fem andra tidningar ingår i LO Mediehus.