Ända sedan 1748 har generationer av tornväktare varje kväll blåst i kopparluren från tornet på Mariakyrkan i Ystad – den enda svenska kommunen som fortfarande har yrket kvar.

Nu har det dock blåst upp till konflikt kring traditionen, och tornväktarna har tagit till en aningen ovanlig stridsåtgärd mot arbetsgivaren. Ärendet drivs av Syndikalisternas samorganisation i Malmö.

Den ena delen av konflikten gäller anställningsformen för en av tornväktarna. Han har haft jobbet i tre år, och tornväktarna anser därför att han enligt lagen om anställningsskydd (LAS) borde erbjudas tillsvidareanställning.

Kommunen menar dock att mannen arbetar som timanställd, och att han jobbat för få timmar för att nå upp till deras gränspraxis på 40 procent.

Konfliktens andra del grundar sig i kommunens beslut att yrket inte längre ska gå i arv inom vissa familjer, vilket det gjort fram tills nu.

– I ett modernt samhälle på demokratiska grunder tillsätter man personal utifrån kompetens och behov, inte vem man är släkt med, säger klosterchefen Sebastian Goksör till Ystads Allehanda.

Facket har enligt Aftonbladet även offentligt anklagat kommunen för att ha hotat att annonsera ut alla de tre tornväktartjänsterna, men kommunen förnekar detta.

Efter att förhandlingarna med kommunen brutit samman har nu tornväktarna och deras fackförbund, Syndikalisterna, alltså vidtagit stridsåtgärder.

Samtidigt som de startat en namninsamling för att få stöd för sina krav kommer de dessutom att medvetet blåsa fel i lurarna under den första halvtimmen varje kväll. De traditionella hornstötarna kommer, tills förhandlingarna återupptas, att föregås av en högre och trotsigare ton.

– Vi ser detta som en särskild stridsåtgärd, en ”jobba-på-fel-sätt-åtgärd”, men jag kan erkänna att jag inte har varit med om något liknande tidigare, säger den facklige organisatören och förhandlaren Cim Sävel till Ystads Allehanda.