”Ingen skulle heller bli lyckligare än Svenskt Näringsliv om fackföreningarna i Sverige antog Greta Thunbergs uppmaning och varslade om politisk strejk.

En storstrejk skulle innebära ett betydande uttag från våra strejkkassor utan att vi som kollektiv blev starkare”, skriver Elektrikerns krönikör Felix Finnveden.

”Jag hoppas det inte brinner något i sommar, förra sommaren fick jag knappt någon semester alls”

”Vadåra? Du är ju vårdbiträde, vad berörs du av skogsbränder?”

”Jag är med i hemvärnet, förra sommaren var tuff”.

Det var på en afterwork med några fackliga kamrater strax innan sommaren som jag hamnade i diskussionen om hemvärnet och om elden. Skogsbränderna var för många en väckarklocka på hur mycket vi har att förlora på ett klimat i obalans.

LÄS ÄVEN: Sofie Eriksson: ”Varken bensinuppror eller klimatångest är på skämt”

Ett år efter skogsbränderna är berättelserna många om hur människor hjälpte varandra när det brann som mest. det ger hopp.

Hoppingivande är också att följa Greta Thunbergs framfart över världen sedan hon i augusti förra året satte igång sin ”skolstrejk för klimatet” utanför riksdagshuset.

Skolstrejkerna har spridit sig snabbt över världen och rörelsen går nu under namnet ”Fridays For Future”.

Det kom knappast som en chock när Fridays For Future bad fackföreningsrörelsen att den 27 september strejka för klimatet. Vår rörelse bygger ju också i grunden på strejk för att nå våra mål och vi har det senaste seklet varit Sveriges motor för progressiva förbättringar för vanligt folk.

Strejkuppmaningen är dock missriktad. Klimatbovarna är inte enskilda arbetare eller ens kollektiv av löntagare – det är näringslivet och de som gör vinst på utsläppen. Ingen skulle heller bli lyckligare än Svenskt Näringsliv om fackföreningarna i Sverige antog Greta Thunbergs uppmaning och varslade om politisk strejk.

En storstrejk skulle innebära ett betydande uttag från våra strejkkassor utan att vi som kollektiv blev starkare.

Nyttan för klimatet av en sådan aktion är också svåröverskådlig, visst skulle vi kunna skapa ordentligt med kaos, men ur kaos kommer inga stabila lösningar. Arbetarrörelsen blev inte stark genom att strejka utan genom att förhandla.

LÄS ÄVEN: Utredningen klar: Så påverkar klimatförändringarna elsäkerheten

Det blev inga svenska skogsbränder i sommar, inte som förra året i alla fall. På Antarktis och Grönland har löpelden däremot härjat värre än på många år. Flera bränder har täckt områden motsvarande 100 000 fotbollsplaner.

Eld och värme på norra halvklotet ökar risken för att isarna ska smälta. Om all is på Grönland smälter skulle havsnivån stiga med sju meter, enligtClare Nullis talesperson för FN organet World Meteorological Organization, WMO.

Sju meters vattenhöjning vore en ofattbar katastrof. Flera svenska städer och hela länder runtom i världen hamnar då under ytan. För att stoppa utvecklingen måste alla vara beredda att ställa om.

Genom att systematiskt pressa fram våra positioner har fackföreningsrörelsen över tid vunnit makten över arbetsmarknaden den makten ska och måste vi nu använda för att rädda klimatet.

Vill Fridays For Future ge klimatkampen en reell knuff i rätt riktning bör de istället uppmana miljonärerna på Stockholmsbörsen att för en dag lägga portföljerna på hyllan.

Felix Finnveden
Personlig assistent och förtroendevald i Kommunal