• Sofie Eriksson

2019-06-27

KRÖNIKA

”Det är inte konstigt att människor blir förbannade. Saker har tagits ifrån folk under lång tid utan att ett så kallat ’effektivt alternativ’ funnits på plats”, skriver Elektrikerns krönikör Sofie Eriksson. 

Föröka er innan döden. Förra årets varma och torra sommar stressade skogarna att producera för apokalyps. Och träden svarade. Det snöade ludd från asparna den här våren. Granarna befolkades av överjävligt många kottar. Pollendammet begick storoffensiv mot alla stackars allergiker.

Naturen demonstrerar. Naturen har fått nog.

Människorna också.

När den här texten skrivs samlar Facebookgruppen Bensinupproret 2.0 ungefär 660 000 personer. I siffrorna finns vi, verkliga människor. 660 000 stycken.

Vi imploderar under tyngden av allt som ska produceras, levereras, konsumeras. Vi har gäddhäng, tjocka lager smink och svårt att sova. Vi har öl i kylen men ingen att ringa när hjärtat gör ont. Vi har för mycket och för lite på samma gång.

Vi människor, vi som ställer om för sommar nu. Gräsklipparna går varma, ölen dricks utomhus, mörka gardiner byts till ljusa. Det riktiga livet nalkas. Det där ljuva livet som uppstår när vi äntligen får vara oss själva. Lediga. Tillfälligt fria från lönearbetets ok.

LÄS ÄVEN: Utredningen klar: Så påverkar klimatförändringarna elsäkerheten

Bensinupproret är större än priset på drivmedel. Det handlar om oro för ens materiella vardag. Att kunna ta sig till jobbet, förskolan, affären även om man är ensamstående morsa i Särna.

Det är inte konstigt att människor blir förbannade. Saker har tagits ifrån folk under lång tid utan att ett så kallat “effektivt alternativ” funnits på plats. Vårdenheter, apotek, busslinjer, skolor och arbetsförmedling lägger ner. Det nya, fräscha och digitaliserade ska komma framöver. När då? Ingen vet.

Uppgivenheten växer. Och uppgivenhet är farligare än ilska. Så var inte rädd för ett uppror. Det är kanske vad som räddar oss.

Naturen demonstrerar mot överkonsumtion och kapitalism. Det brinner, luddar, svämmar. Mot ett ekonomiskt system som över tid varit totalt oförenligt med levande skogar och friska vatten.

Så gör även människorna i våra olika periferier. Vi demonstrerar vår ovilja inför att leva med knappa marginaler. Att arbeta stora delar av ens vakna tid och ändå inte uppleva att samhället omkring blir bättre.

Att genom jordbruk, skogsbruk, industri, turism och välfärd slita sina väsen och ryggar för att se de rika i storstäderna leva livets glada dagar utan motstånd.

LÄS ÄVEN: Sofie Eriksson: ”Mannen framför mig vågar inte skaffa barn”

Och så skrattar man åt detta. Från alla håll. Det är fake, säger man. Antingen åt naturen eller människorna. Bensinen är inte dyr egentligen, kolla bara på glassen Sandwich, den har ju ökat mer i pris än bensinen! Som om man kan skjutsa ungarna på glass.

Eller så är klimatförändringarna hittepå. Det är ju kallt nu för att vara juni. Barnen som demonstrerar förstår ingenting.

Man skrattar för att man inte vill se. Kan verkligen ingen förstå att det här hänger samman? Vi orkar inte leva såhär. Det är inte på skämt.

Dagarna är som längst nu. Blotta halsen för det syre som skogen ger dig. Om du kan släppa fasaden och våga lyssna på ett träd med dödsångest kanske du upptäcker att ni delar samma vrede. Samma oro.

Det handlar ju i grunden om våra liv. Ska vi få finnas på den här platsen?

Sofie Eriksson
elektrikern@lomediehus.se

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Åsikter

Anna Norling: ”Vi måste samarbeta över gränserna”

KRÖNIKA ”Arbetare måste samarbeta över gränserna. Vi måste sluta att se andra arbetare som våra motståndare”, skriver Elektrikerns redaktör Anna Norling. Arbetsmarknaden är global. Vi arbetar över gränserna. Vi får kolleger som är uppvuxna i andra delar av världen. Det är i grunden något positivt.

Sven Höckert: ”Vikten av kollektivavtal med utländska företag”

DEBATT ”Ingen på Svensk arbetsmarknad tjänar på denna typ av snedvriden konkurrens och dumpning av den Svenska modellen”, skriver Sven Höckert. Avtalsteckning med utländska företag är inte lätt och oftast anser de bara att facket är något ont och att det inte finns någon skyldighet att teckna kollektivavtal i Sverige.

”Vi ska inte behöva riskera vår hälsa”

DEBATT Det dör fler i arbetsplatsolyckor än i skjutningar här i landet VARJE ÅR. Ändå finns det partier som vill minska på arbetsmiljöinspektörer och försämra våra villkor på arbetsmarknaden, bara för att företagen ska kunna tjäna några kronor till.

Hans Andersson: ”Almedalsveckan – en fars i lobbyism”

KRÖNIKA ”Folkviljan lyser nog med sin frånvaro i Almedalen. Visst förekommer det politiskt käbbel, men mest äts det gratissnittar och dricks rosévin”, skriver Hans Andersson, ombudsman Östergötland och Södermanland. Besökte Gotland sista helgen i juni under sommaren, det var vackert så det förslår.

Ingemar E L Göransson: ”Att adoptera nyliberal politik inte rätt väg för S”

KRÖNIKA ”Fienden är inte invandraren, flyktingen, arbetaren från annat land fienden är dem som sitter på kapitalet, dem som idag skriver ’berättelsen’ och lyckas ställa arbetare mot arbetare”, skriver Ingemar E L Göransson. Jag förstår inte jublet och de lättade suckarna efter EU-valet. Jag gör det bara inte.

Claes Thim: ”Vilket århundrade lever Svenskt Näringsliv i?”

DEBATT ”Så fort det är dags för avtalsrörelse så ska de måla upp en bild om hur dåligt det går för Sverige och konstigt nog är de alltid vi arbetare som ska stå tillbaka”, skriver Claes Thim.

Jonas Wallin: ”Industrin ska inte längre få styra löneökningen”

LEDARE ”Eftersom lönemärket i huvudsak sätts i procent så innebär det att löneklyftor ökar. Ju högre lön du har desto mer utväxling i kronor får du”, skriver förbundsordförande Jonas Wallin.  Under hela min tid som ordförande har jag påtalat i LOs styrelse att det så kallade märket, som industrins parter sätter, är för lågt.

Elektrikerns kulturtips #4: Skandaler och hemligheter

Podden: Snedtänkt med Kalle Lind, Om politiska affärer. Det här är underbart nördigt för den som gillar 1900-talshistoria och politiska skandaler. I två långa avsnitt listar programledaren Kalle Lind och statsvetaren Nils Gustafsson sina tio bästa svenska politiska skandaler.

Anton Levein: ”Vem äger marken?”

KRÖNIKA ”Finns det någon fråga, utöver de fackliga frågorna, som jag skulle vilja väcka i Europa så är det den om en europeisk allemansrätt”, skriver Anton Levein. Allemansrätten är en nordisk frihet. Den är bra för folkhälsan och tillgängliggör en enkel semester för den som vill upptäcka miljön utanför städerna.

Johnny Ekdahl: ”Reformisterna – ett hopp för S”

DEBATT ”Jag är övertygad om att Reformisterna är en av de nycklar som kan öka vår påverkan för våra fackliga frågor”, skriver Johnny Ekdahl. På El-Sossens årsmöte så beslutades det enhälligt att vi skulle donera 5 000 kr till S-föreningen Reformisterna, med nedanstående förklaring om varför.

Anna Norling: ”Alla måste förstå vikten av att vara med i facket”

KRÖNIKA ”Det borde inte heller vara så att anställda väntar med att gå med i facket till dess att något väl har hänt. För då är det ofta försent”, skriver Elektrikerns redaktör Anna Norling. Vi fick gå på dan. Och när den 25:e kom så kom inga pengar, och ägaren svarade inte i telefon. Jag pratar med en av Elektrikerförbundets medlemmar i Västsverige.

”Ensam är sällan stark – och det är inte så kul heller”

KRÖNIKA ”Elektriker, snickare, rörmokare och målare har alltid fått samarbeta och samsas om de ytor som finns på ett bygge. Detta ger bra tålamodsträning speciellt om vissa yrkesgrupper eller individer anser att de har företräde framför alla andra”, skriver Per Lawén. Deadlineklockan tickar oroväckande fort. Folk knuffas och trängs överallt för att komma fram.

”Totalt misslyckat försök att göra Almedalen sexigare”

RECENSION ”Det här verkar ha ambitionen att vara House of Cards-smart. Men svensk politik är snarare Benny Hill. Och Almedalen är ett kollo för vår politiska elit”, skriver Arbetets kulturredaktör Johannes Klenell (som sett tv-serien Den inre cirkeln, baserad på Moderaternas gamle strategs bok I maktens öga).

”Ett elektrifierat Sverige behöver fler kvinnor i el-branschen”

DEBATT ”Låt jämställdhet bli en av de viktigaste frågorna för företagen att jobba med de närmaste åren”, skriver debattörerna.  Sverige står inför en gigantisk omställning med en elektrifiering av stora delar av samhället. Men redan idag saknas uppemot 10 000 elektriker. Branschen är en av de mest ojämställda med bara 2 procent kvinnor.

”Reformisterna står för ett välkommet uppvaknande”

KRÖNIKA ”Det är synd att Reformisterna ses som konkurrenter mot Vänsterpartiet istället för den möjliga vänsterreformistiska allians som kan växa fram ur det som nu sker”, skriver Ingemar E L Göransson. För sju år sedan satt jag på en pub i Soho, London med en pint och vänsterns dagstidning The Morning Star uppslagen framför mig på bordet.