• Växjöföretaget Fresh har prisats för sin nya badrumsfläkt som är först ut med en inbyggd doftsensor. Rakvatten, parfymer eller faktiskt andra mer oönskade odörer ökar fläktvarven.   Foto: Jan-Erik Johansson

NY TEKNIK

Världsunik fläkt med inbyggd doftsensor. Så lanseras Intellivent Sky, en badrumsfläkt med en rad sensorer, däribland inbyggd näsa som reagerar på starka dofter.

Det är svenska Fresh som utvecklat sin kändaste fläktmodell med en, vad de själva kallar, unik luktsensor som ökar varvtalet vid odör för att hålla luften fräsch.

Exakt hur är väl en hemlighet, men borde handla om en VOC-detektering (Volatile Organic Compounds eller flyktiga organiska ämnen). Starka parfymer men också andra och värre odörer blir ett minne blott hävdar Fresh.

LÄS ÄVEN: Nya DCL-uttagen väcker stor debatt

Intellivent sky ansluts med fas-nolla 230 V och sköter sig sedan själv: Automatisk fuktstyrning med trycksensor reglerar fläktens fart beroende på fukthalt.

En ljussensor känner av när du besöker badrummet och ett vädringsprogram sätter i gång fläkten efter 26 timmars inaktivitet vilket gör att den i princip sköter sig själv.

Fläkten på 2-5W reglerar eventuellt kallras genom att snurra lite hela tiden och även här är används trycksensorn.

LÄS ÄVEN: Ny teknik: ”Jag har världens smartaste villa”

En touchpanel längs sidan som tänder upp när den används och sedan slocknar efter en stund är en annan ny detalj. Når du den inte så går det programmera och justera sensorernas känslighet via blåtand och mobil.

Själva fläkten snäpps fast i en underdel som är samma som till äldre modeller. Godkänd för både tak och väggmontering.

Fläkten är designad, utvecklad och tillverkad hos Växjö-företaget Fresh som nog får en storsäljare i den här då utpriset inte skiljer sig allt för mycket mot föregångarna.

Jan-Erik Johansson
elektrikern@lomediehus.se