• Hålen i de ”nya” DCL-uttagen är för små även för de flesta nyare spänningsprovare. Den här trotjänaren når in någon millimeter.

2019-06-04

NY TEKNIK

De nya DCL-uttagen har väckt stor debatt bland elektriker, inte minst på nätet. Både ros och ris, men framförallt att de är svåra att funktionstesta.

– Du kan inte använda en vanlig spänningsprovare, lite bökigt är det.

Det konstaterar Tim Lundahl, elektriker på El-akuten i väst, Kungsbacka, som är en av många som kommenterat en välbesökt tråd i facebook-gruppen Elektriker utan gränser.

– Vi har precis gjort en villa med de här uttagen, och ja… alla elektriker får väl byta spänningsprovare nu, ha-ha. Det lär väl komma nya eller någon adapter, säger han.

Det löses förstås på annat sätt, men faktum är att de dryga millimetern små hålen inte passar för en ordinär spänningsprovare. Egna adaptrar skruvas ihop efter behov, men det är inte det enda som kommenteras:

Uttagen bygger för mycket in i dosan och att få plats med en puck där bakom är hopplöst, menar någon men får mothugg av andra. Riktigt gamla ”smådosor” ovan fönster ställer till det i alla fall.

Att uttagen i takdosor, som ofta används som kopplingsdosor, kan vara smällfulla med tråd, diskuteras flitigt; ”Gillar dem f-n inte alls (DCL-uttagen red. anm.). Trodde de skulle ”klicka” fast och bli där. De jag har satt typ trillar ut om där är pyttelite belastning på kabeln.” skriver någon medan andra tycker att det funkar utmärkt.

”Trångt i dosan, ja, men å andra sidan…”, menar Fredrik Lundman som driver Starkel i Rösta.

– Stickkontakten går djupt in så du har mer plats i ”koppen” som kan vara trång annars, konstaterar han.

Han har löst provningsfrågan med en egen adapter, se bild.

Fortsättning följer och det är väl inte helt omöjligt att det gjorts nya uppdaterade uttag, mätadaptrar och spänningsprovare färdiga till Elfackmässan som gick av stapeln i början av maj?

Fotnot: Har du missat? Från 1 april gäller ny EU-gemensam standard och regelverk för de nya lamputtagen, DCL, Devices for Connection of Luminaires. Det är de här som gäller vid nyinstallation. Se hela regelverket gällande befintliga anläggningar på Elsäkerhetsverkets hemsida.

Jan-Erik Johansson
elektrikern@lomediehus.se

LÄS ÄVEN:

Utbildning via VR: Elektriker i en virtuell värld

AFDD: Nytt kombiskydd mot ljusbågar

Schneiders miljömål: En miljon solkraftstekniker

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Ny teknik

Armatur och kabelskydd tog hem priset

NY TEKNIK Ett kabelskydd med en serie genomtänkta tillbehör och en designarmatur för parker och gångstråk. Det blev vinnarna vid Elfack Design Award. Lite chockartat faktiskt, men fantastiskt roligt för mig som gjort den här resan från idé till färdig produkt.

Intellivent Sky: Fläkt med inbyggd näsa

NY TEKNIK Världsunik fläkt med inbyggd doftsensor. Så lanseras Intellivent Sky, en badrumsfläkt med en rad sensorer, däribland inbyggd näsa som reagerar på starka dofter. Det är svenska Fresh som utvecklat sin kändaste fläktmodell med en, vad de själva kallar, unik luktsensor som ökar varvtalet vid odör för att hålla luften fräsch.

Ny sensorteknik kan känna av mikrorörelser

NY TEKNIK Närvarodetektering av helt stilla person, dessutom kryddat med ytterligare sex sensorvärden. Steinel har tagit närvarodetektering ett steg till med sin serie True Presence.

Exxact och Renova: Nu är det utanpå som är inne

NY TEKNIK Utanpåliggande är på väg att bli trendigt och kommer starkt. Det tror i alla fall Schneider som nu utökar ett par av sina större apparatserier till utanpåliggande utförande. Njaee jag undrar om det stämmer med verkligheten. Så funderade Erik Nyholm, elektriker på APPTEK Teknikapplikationer med kontor i Vikbolandet strax utanför Norrköping.

Sawyer: En ny robotkompis på jobbet?

 NY TEKNIK Nästa generation robotar utvecklas nu i hög fart för en allt bredare marknad. Kanske har du snart en mekanisk lärling med dig på bygget. Nästa generation av kollaborativa robotar är på ingång. Sawyer kallas den koreanska maskinen som är lätt att programmera och som löser en del problem själv med hjälp av flera par kameraögon.  Foto: Jan-Erik Johansson.

Nu är de nya föreskrifterna klara

NY TEKNIK Den nya standarden för lamputtag och dito stickproppar infördes 1 april i EU och Sverige. Nu kommer föreskrifterna som anpassats för den standarden. De nya föreskrifterna (ELSÄK-FS 2019:1) trädde i kraft 1 maj men publicerades 8 april på Elsäkerhetsverkets hemsida.

Snart sjösätts handlingsplanen mot ful-el

NY TEKNIK Elsäkerhetsverket fortsätter sitt arbete mot fulel och för att få privatpersoner att begripa vad de får och inte får göra. Under 2019 och 2020 ska en rad aktiviteter sjösättas: Det ska tas fram gemensamma budskap och grafik, och det blir ny skyltning och symboler i butik och webbhandel.

DCL: Skarpt läge för ny LU-standard

NY TEKNIK Det är inget aprilskämt, utan den 1 april trädde verkligen den nya standarden för lamputtag i kraft i Europa. Då blir det skarpt läge för DCL, både uttag och stickproppar, i svenska bostäder. Bakgrunden är, som Elektrikern skrivit om tidigare, att proppar och uttag till lampor varierat mycket inom Europa och att vissa länder inte haft något regelverk alls kring LU.

Utbildning via VR: Elektriker i en virtuell värld

NY TEKNIK Nu kan du vara elektriker i den virtuella världen. En ny VR-upplevelse ska både locka och lära elever in i yrket. Shit va coolt. Det säger Anton Juhala som går andra året på ETG, Elteknikbranschens gymnasium, i Nyköping.

Tveksamheten över: Grönt ljus för norska spisdon

NY TEKNIK Nu är det helt okej att installera de så kallade norska spisdonen på anläggningar i Sverige. Ett tillägg i standarden trädde i kraft den 1 januari. Ja, nu är de inte norska längre utan svenska, säger Katarina Olofsson, inspektör produktavdelningen Elsäkerhetsverket. Det handlar om en stickpropp med tillhörande uttag till spisar med enfasanslutning upp till 25 A.

Stöldskydd – på gott och ont: ”En form av övervakning”

NY TEKNIK Alltfler batterimaskiner och större handverktyg förses med stöldskydd och spårningsutrustning. Men precis som med GPS-puckar i servicebilen är det inte självklart att behöva gå med på det. Då kan någon se var arbetstagaren befinner sig och det är en form av övervakning om man drar det till sin spets. Då ska det förhandlas först.

AI, IoT och IEM – Har du koll på förkortningarna?

NY TEKNIK Teknik och system utvecklas i rask takt och vi översvämmas av nya begrepp och förkortningar. Några är lättförståeliga medan andra är mer vaga, kanske på fackengelska och svåra att få grepp om.

Nya armaturer kräver ny utbildning

NY TEKNIK Miljontals gamla belysningsstolpar i landet håller på att få nya, energisnåla armaturer. Men det är inte så självklart som det låter. Man har upptäckt reella problem i samband med det här. Det säger Christer Boström, lärare på utbildningsföretaget Teknikutbildarna.

AFDD: Nytt kombiskydd mot ljusbågar

NY TEKNIK Ljusbågsdetektorer för lågspänningsanläggningar har blivit ett allt hetare ämne inom branschen. Nu finns en AFDD, Arc Fault Detection Devices, med både dvärg- och jordfelsbrytare. AFDD+ heter den här nya enheten från Eaton som kombinerar tre skydd i en och samma modul.

Ny teknik: Smart stigare från Nexans

NY TEKNIK Nu börjar miljonprogrammen renoveras med oändligt många stigarbyten i alla dessa trapphus. Det har Nexans klurat lite extra kring och skapat en stigarkabel just för ändamålet. MQQ 750 V (stigarkabel CPR) är en rund femledarkabel 4 kvadrat som bara mäter 13,3 mm i ytterdiameter.