• Hålen i de ”nya” DCL-uttagen är för små även för de flesta nyare spänningsprovare. Den här trotjänaren når in någon millimeter.

Det konstaterar Tim Lundahl, elektriker på El-akuten i väst, Kungsbacka, som är en av många som kommenterat en välbesökt tråd i facebook-gruppen Elektriker utan gränser.

– Vi har precis gjort en villa med de här uttagen, och ja… alla elektriker får väl byta spänningsprovare nu, ha-ha. Det lär väl komma nya eller någon adapter, säger han.

Det löses förstås på annat sätt, men faktum är att de dryga millimetern små hålen inte passar för en ordinär spänningsprovare. Egna adaptrar skruvas ihop efter behov, men det är inte det enda som kommenteras:

Uttagen bygger för mycket in i dosan och att få plats med en puck där bakom är hopplöst, menar någon men får mothugg av andra. Riktigt gamla ”smådosor” ovan fönster ställer till det i alla fall.

Att uttagen i takdosor, som ofta används som kopplingsdosor, kan vara smällfulla med tråd, diskuteras flitigt; ”Gillar dem f-n inte alls (DCL-uttagen red. anm.). Trodde de skulle ”klicka” fast och bli där. De jag har satt typ trillar ut om där är pyttelite belastning på kabeln.” skriver någon medan andra tycker att det funkar utmärkt.

”Trångt i dosan, ja, men å andra sidan…”, menar Fredrik Lundman som driver Starkel i Rösta.

– Stickkontakten går djupt in så du har mer plats i ”koppen” som kan vara trång annars, konstaterar han.

Han har löst provningsfrågan med en egen adapter, se bild.

Fortsättning följer och det är väl inte helt omöjligt att det gjorts nya uppdaterade uttag, mätadaptrar och spänningsprovare färdiga till Elfackmässan som gick av stapeln i början av maj?

Fotnot: Har du missat? Från 1 april gäller ny EU-gemensam standard och regelverk för de nya lamputtagen, DCL, Devices for Connection of Luminaires. Det är de här som gäller vid nyinstallation. Se hela regelverket gällande befintliga anläggningar på Elsäkerhetsverkets hemsida.