• Bild: Pixabay

Från och med 1 januari gäller nya villkor i Elektrikerförbundets juristförsäkring. Nu är hjälpen inte längre tidsbegränsad till 15 timmar, istället gäller hjälpen obegränsad tid.

Dessutom finns fyra nya områden som täcks av försäkringen: anhöriginvandring, aktivitetsersättning, LSS – och näthat.

Nadja Forsman är chefsjurist på Help, det försäkringsbolag som tillhandahåller Elektrikerförbundets juristförsäkring. Hon förklarar att under näthats-paragrafen kan medlemmarna till exempel få hjälp att plocka bort uppgifter från internet.

– Den här hjälpen mot näthat har vi haft en längre tid på Help i Danmark, och vi vet att det är efterfrågat även här. Det kan till exempel handla om att någon sprider vidare en bild på dig eller dina barn som du inte vill ska spridas. Det kan också vara att man blir utsatt för osann ryktesspridning i sociala medier eller på internet, något som kanske är än vanligare när man har förtroendeuppdrag inom politiken eller som ombudsman. Då kan vi hjälpa till med att stoppa detta, säger hon.

LÄS ÄVEN: Michael vann grannfejden – med hjälp av facket

Hur går ni till väga?

– Den första åtgärd man kan ta till är att tillskriva den här personen och påtala att det här är inte acceptabelt och att personen kan göra sig skyldig till ett brott. I många fall räcker det för att få den här personen att upphöra och radera uppgifterna. Om det inte räcker kan vi hjälpa till att göra en polisanmälan och hjälpa till vid en eventuell rättegång. Vi kan också vända oss till olika sociala-medieföretag för att se till att de tar bort de här inläggen, så att de inte sprids längre.

Även juristhjälp gällande anhöriginvandring och LSS, lagen om stöd- och service, har varit efterfrågat av Elektrikerförbundets medlemmar.

– Det finns inte så många jurister som är insatta i den här typen av frågor, men vi har den kompetensen.

Under de senaste åren har Help haft många ärenden som rör sjukförsäkringen, därför har bolaget nu anställt tre personer som kommer direkt från Försäkringskassan. Personer som tidigare har suttit ”på andra sidan” och handlagt sjukförsäkringsärenden.

– Det här är personer som vet hur Försäkringskassan bedömer ärenden. Som vet vilka argument som måste vara tydliga för att Försäkringskassan ska ompröva sitt beslut. Det har gett resultat, vi märker att vi numer får väldigt många av de här besluten ändrade, säger Nadja Forsman.


LÄS ÄVEN: Fråga experterna: Arv, GPS-puckar och uppsägningstid


Fakta: Help juristförsäkring

Help juristförsäkring har än så länge avtal med fyra fackförbund: Seko, Säljarnas, Naturvetarna och Elektrikerförbundet. De olika förbunden har olika lösningar. Elektrikerförbundet är de enda med en helkollektiv lösning, det vill säga att alla medlemmar omfattas. Det finns inte heller någon självrisk.

Det var i maj 2012 som Elektrikerförbundets avtal med Help började gälla. Försäkringen var från början individuell, ett år senare, 2013, förändrades den till en kollektiv försäkring.

Sedan starten har Help hjälpt Elektrikerförbundets medlemmar i drygt 6 400 ärenden. Under 2018 handlade det om 1 114 ärenden.

Från och med 1 januari 2019 får Elektrikerförbundets medlemmar obegränsat antal timmar i juridisk hjälp, och upp till två miljoner kronor i rättsskydd vid eventuella domstolstvister.

För 2019 betalar Elektrikerförbundet 8,6 miljoner kronor för medlemmarnas juristförsäkring.


Anna Norling
anna.norling@lomediehus.se