• Bild: Pixabay

2019-02-13

Fråga experterna

Här har du möjlighet att ställa frågor till våra experter. Det kan handla om sådant som avtalsfrågor, juridik eller arbetsmiljö.

Redaktionen gör ett urval av frågor som kommer in på elektrikern@lomediehus.se

Ange ”Fråga experterna” i ämnesraden.


LÄS ÄVEN: Nytt år: Här är de nya lagarna för arbetslivet


Uppsägningstid

Fråga: Hur lång uppsägningstid har jag om jag vill säga upp mig själv?

//Jobbtrött

Svar: Du har en månads uppsägningstid om du säger upp dig själv.

//David Fernhed, ombudsman Region Mitt, Elektrikerförbundet 


GPS-puckar

Fråga: Företaget har satt in GPS-puckar i firmabilen, får man göra det?

//Undrande 

Svar: Företaget ska förhandla med Elektrikerförbundet innan det får ske.

I förhandlingen går man bland annat igenom syftet med gps:en samt vem och vilka som ska ha tillgång till systemet.

//David Fernhed, ombudsman Region Mitt, Elektrikerförbundet


Rättvisa arv

Fråga: Jag har tre barn. Två av dem har jag hjälpt ekonomiskt medan det tredje inte har behövt sådan hjälp. Jag tycker det är viktigt att det blir rättvist för det tredje barnet vid min bortgång. Hur ser jag till att det blir rättvist mellan mina barn? Vad behöver jag tänka på?

//Förälder

Svar: Hej!

Om barnen har fått ekonomisk hjälp i form av en gåva tas det automatiskt hänsyn till det i en arvssituation. Gåvor till bröstarvingar betraktas som förskott på arv, om det inte har föreskrivits något annat. Arvet ska alltså fördelas så att ditt tredje barn blir kompenserat.

Det är vanligt att man hjälper sina barn med ett lån utan att det finns något uttalat krav på att det ska återbetalas. Då är det viktigt att tänka på att skulden preskriberas efter tio år. Det kan leda till att man inte tar hänsyn till lånet i en arvssituation, vilket i sin tur leder till orättvisa mellan barnen. Det finns två sätt att lösa detta. Ett sätt är att se till att lånet inte preskriberas. Det kan du göra genom att du och det barn som lånar pengar gör en notering på skuldebrevet, till exempel nio år efter att lånet skedde. Ni skriver helt enkelt att preskriptionsavbrott skett och signerar med era namn, så dröjer det ytterligare tio år innan lånet preskriberas.

Ett annat sätt är att efterskänka lånet genom en gåva (det måste självklart göras innan lånet preskriberas). Då kommer hela beloppet att avräknas som förskott på arv och ni behöver inte tänka på preskriptionsfristen.

Det är också bra att veta att om reglerna om förskott på arv ska kunna användas måste dödsbodelägarna känna till gåvorna. Det kan ju ha gått många år mellan gåvorna och arvfallet och då kanske gåvor har glömts bort. Därför är det klokt att upprätta ett testamente där man skriver in vilka gåvor som har förekommit. Den som gör arvskiftet får klara besked om vad som har hänt och slipper förlita sig på arvingarnas minne.

//Nadja Forsman, chefsjurist, Help


 

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Medlemmarnas

Från högvakt till roddtävling – Karins sommar är välfylld

En vecka högvakt på slottet och två veckor kyrkbåtsrodd. Karin Wallin i Leksand vet vad hon ska göra på semestern. Förra sommaren lagade hon mat åt räddningstjänsten och andra vid den stora branden i Trängslet i norra Dalarna. Till vardags arbetar Karin som elektriker på Bravida i Borlänge. Sitter också som suppleant i klubbstyrelsen. Innan Bravida var det Nea i Leksand.

Minnesord: Per Lundström har lämnat oss

MINNESORD Ibland nås man av tråkiga besked. Ett sådant var att vår medlem och kollega Per Lundström lämnat oss den 1 april efter en längre tids sjukdom. Per föddes den 7 juli 1939 och skulle i sommar fyllt 80 år. Han växte upp på gården Fiskartorpet i Botkyrka och där bodde han permanent till för några år sedan då han flyttade till Botkyrkas mera centrala delar.

Fråga experterna: Bostadsrätt och samboavtal?

Fråga experterna Här har du möjlighet att ställa frågor till våra experter. Det kan handla om sådant som exempelvis avtalsfrågor, juridik eller arbetsmiljö. Redaktionen gör ett urval av frågor som kommer in på elektrikern@lomediehus.se Ange Fråga experterna i ämnesraden.

Få koll: Nya villkor i juristförsäkringen

Från och med 1 januari gäller nya villkor i Elektrikerförbundets juristförsäkring. Nu är hjälpen inte längre tidsbegränsad till 15 timmar, istället gäller hjälpen obegränsad tid. Dessutom finns fyra nya områden som täcks av försäkringen: anhöriginvandring, aktivitetsersättning, LSS och näthat.

”Agnes” av Dylan Färemark – Del 4

KULTUR Del 4 Ett liv Här är den fjärde delen av Dylan Färemarks prisbelönta novell Agnes, som publiceras som följetong i Tidningen Elektrikern.

Tips: Elektrikerns mumsiga julrecept

R

Vad minns du från 2018? Tävla om biobiljetter i Elektrikerns tipstolva!

Nu står 2019 för dörren, med allt vad det innebär. Men hur mycket minns du egentligen från det gångna året? Ta chansen att tävla med Elektrikern! Har du läst Elektrikern under året kanske du kommer ihåg de flesta av svaren.

Hallå där, Michael Clysén!

INTERVJU Vi har pratat med Michael Clysén, ny regionombudsman för Region Mitt. Du var tidigare lokalombudsman i Stockholm, hur kommer det sig att du numer är regionombudsman? Jag sökte jobbet och fick det. Möjligheten erbjöds när Pontus Boström valdes till andre vice ordförande i förbundet. Jag var intresserad av tjänsten redan när Pontus sökte och fick den.

”Agnes” av Dylan Färemark – del 2

KULTUR Del 2 Nora och Tussen Här är den andra delen av Dylan Färemarks prisbelönta novell ”Agnes”, som publiceras som följetong i Tidningen Elektrikern.

Har du koll på elsäkerheten i sommar?

Har du koll på elsäkerheten nu under sommaren, när en hel del elektronik får följa med utomhus? Kolla in Elsäkerhetsverkets tips för en säkrare el-sommar! Sommaren är här med sol, bad och härligt ljusa kvällar på verandan. Samtidigt är det den tid på året då vi i högre utsträckning än vanligt tar med oss elen utomhus med alla risker som det innebär.

Efterlysning: Vilken är din viktigaste valfråga?

Tidningen Elektrikern kommer att intervjua riksdagspartierna inför valet. Vilka frågor vill du att politikerna ska svara på? Det är valår. Ett valår där mycket, kanske mer än någonsin, står på spel. Nu vill vi veta era viktigaste frågor inför valet.

Elektrikerns soliga sommartips!

Vad ska du göra i sommar? Tidningen Elektrikern har sammanställt en lista på soliga tips att sysselsätta sig med! 1. Aktivitet: Turista i din egen stad Det är lätt att bli hemmablind. Att man missar alla guldkorn som finns i den egna kommunen. Ett tips är att besöka ortens turistbyrå, och fråga vad de tycker att du som ”turist” ska besöka. Det kan bli en spännande dag.

Vilken är din viktigaste valfråga?

Tidningen Elektrikern kommer att intervjua riksdagspartierna inför valet. Vilka frågor vill du att politikerna ska svara på? Det är valår. Ett valår där mycket, kanske mer än någonsin, står på spel. Nu vill vi veta era viktigaste frågor inför valet.

Tre Elektrikerförbundare vill till riksdagen

Till höstens riksdagsval kandiderar tre aktiva Elektrikerförbundare på Socialdemokraternas riksdagslista. Det är Joe Mayer, Claes Thim och Johan Lindbom.

En resa i tiden: Elektrikern 1936

Det kom ett mejl till redaktionen. I samband med en dödstädning hade ett över 80 år gammalt nummer av Elektrikern hittats. Ett nummer från juni 1936. Nu kom frågan om redaktionen var intresserad av den gamla tidningen. Det var vi såklart. Men vi ville veta mer. Vem var det som hade ägt den gamla tidningen? Vi fick veta att tidningen tillhört övermontören/verkmästare Axel Kallenberg.