• Lite tjockare, men passar bakom brytaren och har marknadens längsta räckvidd. Per Skärlund på NEXA:s utvecklingsavdelning menar att man nu tar upp kampen med konkurrenterna på ett helt nytt sätt. Foto: Jan-Erik Johansson

  • Väggsändare kallar NEXA enheterna som finns med en eller två kanaler/ knappar. Platta historier som kan limmas på vägg eller sättas i apparatdosa. Passar till ramarna hos Schneider Exxact och ELKO RS / Plus. Foto: Jan-Erik Johansson

  • Lite tjockare, men passar bakom brytaren och har marknadens längsta räckvidd. Per Skärlund på NEXA:s utvecklingsavdelning menar att man nu tar upp kampen med konkurrenterna på ett helt nytt sätt. Foto: Jan-Erik Johansson

  • Det var faktiskt världspremiär när NXT by NEXA visades för första gången på Elmässan i Kista. Foto: Jan-Erik Johansson

NY TEKNIK

Nu kliver radiokommunikation via smalbandet in i smartahem-lösningarna.

– Med det här systemet har vi marknadens längsta räckvidd.

Det säger Per Skärlund, produktutvecklingschef NEXA, som på Elmässan i Kista visade upp sitt nya system NXT för första gången.

– Det här har utvecklats i Sverige av svenska ingenjörer och i dag är det första gången vi pratar högt om det här, säger Per Skärlund.

LÄS ÄVEN:  Nya smarta lösningar – Nr 9, 2018

NXT är ett trådlöst system för i första hand hemautomation och den stora grejen här är att den jobbar trådlöst via LoRa-teknik.

LoRa (Long Range) är en lågfrekvent standardiserad smalbandsradiolösning som klarar att kommunicera långväga till en relativt låg energiförbrukning.

Systemet jobbar på 433,92 mHz och då blir överföringshastigheten blir något lägre, men för kommunikation inom hemautomation och mellan IoT- prylar räcker det gott.

– Det innebär att vi når 300 meter trådlöst från punkt till punkt med dubbelriktad kommunikation. Det är alltså inget meshnätverk utan alla kommunicerar från punkt till punkt, säger Per Skärlund.

Det finns flera fördelar med det, menar han; Det är säkrare överföring än meshnätverk som kan fallera om en enhet går sönder, och exempelvis Bluetooth kan ha sina brister i täckning på grund av yttre omständigheter.

Lägre hastigheter ger dessutom säkrare kommunikationsläsning med färre fel och det krävs lägre känslighet hos den mottagande apparaten för att lösa sin uppgift.

Det nya systemet NXT är bakåtkompatibelt via en bridge med sin föregångare System Nexa som alltså kan integreras.

Rent fysiskt handlar NXT, förutom bridgen, om två olika ”puckar” som passar i apparatdosor, bakom brytarna; Dels ett dosrelä som ansluts och styrs med befintlig strömbrytare alternativt trådlöst.

Inbyggd funktion för mätning av strömförbrukning. Behöver fas och nolla och kan belastas 2300 W.

Dels också en dosdimmer med bakkants fasdimring som klarar 5 – 100W LED eller 10 – 200W R. Den styrs som ovan och behöver också fas och nolla.

LÄS ÄVEN: Nu kommer den nya ackordslistan

Till detta finns också två ”väggsändare”, läs batteridrivna strömbrytare, med en respektive två kanaler (enkel och kron), som kan limmas var som helst med eller utan dosa. Dessa styr PÅ/AV och dimmermottagare och varje kanal klarar 20 NXT-mottagare och 20 System NEXA-mottagare.

Används också för att koppla samman enheterna vid installation. Kommunikationen mellan enheterna är krypterad och du gör förstås också schema, scenarier och annan programmering i mobilen.

NXT släpps till grossist nu i december och i januari tillkommer en gateway till systemet. Vilka ”språk” den kommunicerar mot omvärlden på, alltså vilka övriga system den kan vara kompatibel med, var inte helt klart då NXT presenterades.