• Fjäder med handtag för kraft: Sahlinamina heter den här dragfjädern från svenska Sahlins. En 3 millimeters glasfiberfjäder, men skojigast här är gummihandtaget som medföljer och som ger ett grymt bra grepp om fjädern. Se bild. Drag- och skjutgrepp kallas det, medföljer i höljets topp och ger grymt bra grepp vilket räddar knogar såväl som fingerspetsar och nagelband när det är motstånd i röret. Finns i 10, 20 eller 30 metersvariant och med diverse varianter av öglor, kulor och även kabelstrumpor i toppen, såväl som olika öglor som ändstycken. Foto: Jan-Erik Johansson

  • Elvärme med färg: LVI sätter färg på sina oljefyllda elelement. Yali Parada heter den här serien som finns i fem olika färger plus den ordinarie vita. Slät frontpanel och LVI:s egenpatenterade vegetabiliska olja som ska hålla hela elementets livslängd.Elementen är bestyckade med intelligenta egenskaper som öppet-fönster funktion, elektronisk termostat som hanteras via digital display på sidan. Utrustad med sekventiell styrning vilket innebär att främre och bakre panel styrs olika hårt för bättre och snabbare temperaturreglering. Kan kompletteras med en pekskärm som ansluts till wifi antingen tråd- eller trådlöst. Foto: Jan-Erik Johansson

  • Låsbara don 2.0: Hammarprodukter lanserar ett nytt låsbart don som passar till gänga II och III. Enkel att ha i fickan om du vill säkerställa att ingen skruvar i säkringen medan du arbetar. Lik föregångarna med möjlighet att hänga på ett hänglås. En extra säkerhetsfiness är den gula nyckeln som krävs för att plocka ur donet. Antingen har du den i knippan, eller använder hålet i nyckelvredet och hänger fast den i själva hänglåset. E 20 013 70. Foto: Jan-Erik Johansson

  • UV-beständig slang: PM-Flex släpper sin UV-beständiga slang Speed i flera varianter och storlekar. Speed UV tål solljus och funkar alltså utomhus som ett alternativ till ”robotslangar” och pansarrör. Släpps nu i 20-meterslängder i dimensionerna 16 upp till 50 mm. 100 metersringar finns också för 16-20-25 mm och färgen är svart. Utjämnad insida för lättare kabeldragning och godkända för -25 grader Celsius till +90 grader Celsius. Godkända för ingjutning och PM-Flex fyller därmed en lucka kring slang utomhus och i betong. Foto: Jan-Erik Johansson

2018-11-29

NY TEKNIK

En fjäder med handtag för kraft från Sahlins, elvärme med färg från LVI, låsbara don 2.0 från Hammarprodukter och en UV-beständig slang från PM-Flex. Här hittar du några av de senaste innovationerna på teknikfronten.

Jan-Erik Johansson


LÄS ÄVEN: Nya smarta lösningar – nr 8, 2018


 

 

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Ny teknik

Övervakning: Här scannar chefen personalens hjärnor

Skulle du vilja ha en keps som rapporterar dina känslor till chefen? För de anställda på ett kinesiskt elektronikföretag är detta verklighet och övervakningstrenden sprider sig snabbt, skriver Svenska Dagbladet.

Tobias vågade – satsade allt på sin idé

Han är elektrikern som fick en idé, sålde allt och satsade på en helt ny produkt. Det är fruktansvärt kul att se vägen från en idé till att folk står här och tycker att det är mässans nyhet, säger Tobias Hallander, grundare av kabelskyddet Emtotech, när vi ses på Elmässan i Kista. Det började med en semesterresa till Thailand.

De vill 3D-printa verktyg i rymden – av måndamm

Forskare och ingenjörer på Europeiska rymdorganisationen (ESA) har tagit fram en metod för att 3D-printa verktyg av måndamm, skriver NyTeknik. Du är långt ute i rymden och ingen kan höra dig skrika. Då går plötsligt din livsviktiga skruvdragare sönder. Vägen till Biltema är mycket, mycket lång.

Multiflex: En smart problemlösare i taket

NY TEKNIK Med en ny patenterad fjäderlösning blev Multiflex nominerad till bästa nyhet inom belysning på elmässan i Kista. Vinst blev det inte, men väl rejäl uppmärksamhet från besökarna. Det är svensk LEDsystem Scandinavia som presenterade en problemlösare vid infällning i tak.

Styr med mobilen – Nu är Plejds nya gateway släppt

Svenska Plejd med sin smarta belysningslösning via puckar har Elektrikern nyligen skrivit om. Fortsättningen av deras system ut på nätet har varit efterlängtat och på elmässan visades så för första gången deras nysläppta gateway. Liten smidig historia, knappt stor som en kapslad dosa.

Bra grejer något bättre på Elmässan

Fler specialverktyg och lite bättre lösningar på det mesta. Elmässan i Kista visade upp det senaste som nu oftast handlar om att göra bra grejor något bättre. Den här finns det plats för i verktygslådan. Det säger Torbjörn Lindberg, elektriker och ägare av egna företaget Lindberg elteknik i Stockholm.

Nya smarta lösningar – Nr 8, 2018

NY TEKNIK En ny slagborr från Festool, en elinstallationstång från KNIPEX, kombikablar för hög- och lågspänning från Nexan och latexfria kemhandskar från Tegera. Här är några av de allra senaste smarta lösningar inom ny teknik.

Gruppera med mesh och blåtand

NY TEKNIK Svenska Karl H Ström lanserar en ny mängdarmatur från Steinel med verkligen massor av tekniska funktioner. RS PRO Connect 5100 heter armaturen som är en IP 66-klassad armatur med 30W LED-ljuskälla tänkt för garage, parkeringshus, industri, källare och liknande.

Spårbara verktyg med hjälp av app

NY TEKNIK Uppkopplade handverktyg blir allt vanligare och användningsområdet bredare. Amerikanska Milwaukee stöldskyddar nu sina verktyg via sitt nätbaserade system One-Key. Vi har hittat maskiner i Tjeckien som stulits från Jönköping som vi kunnat stänga av och göra obrukbara, säger Kristofer Karlsson, distriktssäljare Milwaukee.

Maskiner för säkrare arbetsmiljö

NY TEKNIK Var fjärde hantverkare i Sverige tycker att hälso- och säkerhetsåtgärder mest leder till störande avbrott. Var femte struntar helt i kraven. Det borde sitta i ryggraden att skydda sig och måste vara lika enkelt och självklart som att ta på sig bilbältet.

Schneiders nya app gör mer för installatören

NY TEKNIK MySchneider Electrician heter en ny app från Schneider där tanken, precis som med liknande projektappar, är att du ska klara en hel massa skrivbordsjobb ute på fältet. Men här har Schneider tagit det ett steg till med en lång rad fiffiga funktioner för installatören. Appen innehåller en komplett produktkatalog med all produktinformation.

Snart är det dags för Elmässa igen!

17-18 oktober är det dags för Elmässan Stockholm igen. Ett välkommet avbrott i oxveckorna om möjlighet finns. Mässan har vuxit under åren och i år väntas 220 utställare ta med sig sina senaste innovationer att känna och klämma på.

Nya smarta lösningar – Nr 7, 2018

En tvåtrådig dimmerpuck från ELKO, en laser med extra linje från FLEX, en batteridriven skottkärra från Makita och en skaltång med kabelavbitare från Knipex. Här är några av de allra senaste innovationerna inom ny teknik.

Bränder i elanläggningar ska utredas

Varje år klassas 1800 bränder i svenska hem som elrelaterade. 150 av dem uppstår i själva elanläggningen och nu ska Elsäkerhetsverket gräva vidare kring hur och varför. Inom projektet Elsäkerhet i bostäder har statistik från räddningstjänstens insatsrapporter mellan åren 2005 till 2015 granskats.

Nya EU-standarden: Ett moment 22 för nya lamputtag

Den nya EU-standarden för lamputtag har funnits sedan 2009, men i Sverige har den inte slagit genom alls. 1 april nästa år skulle det vara slut för den gamla lampproppen och uttaget även här, men nu lättas på kraven. Hört talas om den här, men aldrig sett den installerad någonstans. Det är nytt för mig.