• Fjäder med handtag för kraft: Sahlinamina heter den här dragfjädern från svenska Sahlins. En 3 millimeters glasfiberfjäder, men skojigast här är gummihandtaget som medföljer och som ger ett grymt bra grepp om fjädern. Se bild. Drag- och skjutgrepp kallas det, medföljer i höljets topp och ger grymt bra grepp vilket räddar knogar såväl som fingerspetsar och nagelband när det är motstånd i röret. Finns i 10, 20 eller 30 metersvariant och med diverse varianter av öglor, kulor och även kabelstrumpor i toppen, såväl som olika öglor som ändstycken. Foto: Jan-Erik Johansson

  • Elvärme med färg: LVI sätter färg på sina oljefyllda elelement. Yali Parada heter den här serien som finns i fem olika färger plus den ordinarie vita. Slät frontpanel och LVI:s egenpatenterade vegetabiliska olja som ska hålla hela elementets livslängd.Elementen är bestyckade med intelligenta egenskaper som öppet-fönster funktion, elektronisk termostat som hanteras via digital display på sidan. Utrustad med sekventiell styrning vilket innebär att främre och bakre panel styrs olika hårt för bättre och snabbare temperaturreglering. Kan kompletteras med en pekskärm som ansluts till wifi antingen tråd- eller trådlöst. Foto: Jan-Erik Johansson

  • Låsbara don 2.0: Hammarprodukter lanserar ett nytt låsbart don som passar till gänga II och III. Enkel att ha i fickan om du vill säkerställa att ingen skruvar i säkringen medan du arbetar. Lik föregångarna med möjlighet att hänga på ett hänglås. En extra säkerhetsfiness är den gula nyckeln som krävs för att plocka ur donet. Antingen har du den i knippan, eller använder hålet i nyckelvredet och hänger fast den i själva hänglåset. E 20 013 70. Foto: Jan-Erik Johansson

  • UV-beständig slang: PM-Flex släpper sin UV-beständiga slang Speed i flera varianter och storlekar. Speed UV tål solljus och funkar alltså utomhus som ett alternativ till ”robotslangar” och pansarrör. Släpps nu i 20-meterslängder i dimensionerna 16 upp till 50 mm. 100 metersringar finns också för 16-20-25 mm och färgen är svart. Utjämnad insida för lättare kabeldragning och godkända för -25 grader Celsius till +90 grader Celsius. Godkända för ingjutning och PM-Flex fyller därmed en lucka kring slang utomhus och i betong. Foto: Jan-Erik Johansson

2018-11-29

NY TEKNIK

En fjäder med handtag för kraft från Sahlins, elvärme med färg från LVI, låsbara don 2.0 från Hammarprodukter och en UV-beständig slang från PM-Flex. Här hittar du några av de senaste innovationerna på teknikfronten.

Jan-Erik Johansson


LÄS ÄVEN: Nya smarta lösningar – nr 8, 2018


 

 

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Ny teknik

Armatur och kabelskydd tog hem priset

NY TEKNIK Ett kabelskydd med en serie genomtänkta tillbehör och en designarmatur för parker och gångstråk. Det blev vinnarna vid Elfack Design Award. Lite chockartat faktiskt, men fantastiskt roligt för mig som gjort den här resan från idé till färdig produkt.

Intellivent Sky: Fläkt med inbyggd näsa

NY TEKNIK Världsunik fläkt med inbyggd doftsensor. Så lanseras Intellivent Sky, en badrumsfläkt med en rad sensorer, däribland inbyggd näsa som reagerar på starka dofter. Det är svenska Fresh som utvecklat sin kändaste fläktmodell med en, vad de själva kallar, unik luktsensor som ökar varvtalet vid odör för att hålla luften fräsch.

Ny sensorteknik kan känna av mikrorörelser

NY TEKNIK Närvarodetektering av helt stilla person, dessutom kryddat med ytterligare sex sensorvärden. Steinel har tagit närvarodetektering ett steg till med sin serie True Presence.

Exxact och Renova: Nu är det utanpå som är inne

NY TEKNIK Utanpåliggande är på väg att bli trendigt och kommer starkt. Det tror i alla fall Schneider som nu utökar ett par av sina större apparatserier till utanpåliggande utförande. Njaee jag undrar om det stämmer med verkligheten. Så funderade Erik Nyholm, elektriker på APPTEK Teknikapplikationer med kontor i Vikbolandet strax utanför Norrköping.

Sawyer: En ny robotkompis på jobbet?

 NY TEKNIK Nästa generation robotar utvecklas nu i hög fart för en allt bredare marknad. Kanske har du snart en mekanisk lärling med dig på bygget. Nästa generation av kollaborativa robotar är på ingång. Sawyer kallas den koreanska maskinen som är lätt att programmera och som löser en del problem själv med hjälp av flera par kameraögon.  Foto: Jan-Erik Johansson.

Nu är de nya föreskrifterna klara

NY TEKNIK Den nya standarden för lamputtag och dito stickproppar infördes 1 april i EU och Sverige. Nu kommer föreskrifterna som anpassats för den standarden. De nya föreskrifterna (ELSÄK-FS 2019:1) trädde i kraft 1 maj men publicerades 8 april på Elsäkerhetsverkets hemsida.

Nya DCL-uttagen väcker stor debatt

NY TEKNIK De nya DCL-uttagen har väckt stor debatt bland elektriker, inte minst på nätet. Både ros och ris, men framförallt att de är svåra att funktionstesta. Du kan inte använda en vanlig spänningsprovare, lite bökigt är det.

Snart sjösätts handlingsplanen mot ful-el

NY TEKNIK Elsäkerhetsverket fortsätter sitt arbete mot fulel och för att få privatpersoner att begripa vad de får och inte får göra. Under 2019 och 2020 ska en rad aktiviteter sjösättas: Det ska tas fram gemensamma budskap och grafik, och det blir ny skyltning och symboler i butik och webbhandel.

DCL: Skarpt läge för ny LU-standard

NY TEKNIK Det är inget aprilskämt, utan den 1 april trädde verkligen den nya standarden för lamputtag i kraft i Europa. Då blir det skarpt läge för DCL, både uttag och stickproppar, i svenska bostäder. Bakgrunden är, som Elektrikern skrivit om tidigare, att proppar och uttag till lampor varierat mycket inom Europa och att vissa länder inte haft något regelverk alls kring LU.

Utbildning via VR: Elektriker i en virtuell värld

NY TEKNIK Nu kan du vara elektriker i den virtuella världen. En ny VR-upplevelse ska både locka och lära elever in i yrket. Shit va coolt. Det säger Anton Juhala som går andra året på ETG, Elteknikbranschens gymnasium, i Nyköping.

Tveksamheten över: Grönt ljus för norska spisdon

NY TEKNIK Nu är det helt okej att installera de så kallade norska spisdonen på anläggningar i Sverige. Ett tillägg i standarden trädde i kraft den 1 januari. Ja, nu är de inte norska längre utan svenska, säger Katarina Olofsson, inspektör produktavdelningen Elsäkerhetsverket. Det handlar om en stickpropp med tillhörande uttag till spisar med enfasanslutning upp till 25 A.

Stöldskydd – på gott och ont: ”En form av övervakning”

NY TEKNIK Alltfler batterimaskiner och större handverktyg förses med stöldskydd och spårningsutrustning. Men precis som med GPS-puckar i servicebilen är det inte självklart att behöva gå med på det. Då kan någon se var arbetstagaren befinner sig och det är en form av övervakning om man drar det till sin spets. Då ska det förhandlas först.

AI, IoT och IEM – Har du koll på förkortningarna?

NY TEKNIK Teknik och system utvecklas i rask takt och vi översvämmas av nya begrepp och förkortningar. Några är lättförståeliga medan andra är mer vaga, kanske på fackengelska och svåra att få grepp om.

Nya armaturer kräver ny utbildning

NY TEKNIK Miljontals gamla belysningsstolpar i landet håller på att få nya, energisnåla armaturer. Men det är inte så självklart som det låter. Man har upptäckt reella problem i samband med det här. Det säger Christer Boström, lärare på utbildningsföretaget Teknikutbildarna.

AFDD: Nytt kombiskydd mot ljusbågar

NY TEKNIK Ljusbågsdetektorer för lågspänningsanläggningar har blivit ett allt hetare ämne inom branschen. Nu finns en AFDD, Arc Fault Detection Devices, med både dvärg- och jordfelsbrytare. AFDD+ heter den här nya enheten från Eaton som kombinerar tre skydd i en och samma modul.