Första arbetsdagen för året och jag börjar med att summera arbetsmiljöåret som varit. 55 arbetare har fått sätta livet till på svenska arbetsplatser 2018, vilket är rent ut sagt förjävligt.

Statistiskt sett är sannolikheten större att du råkar ut för en arbetsolycka med dödlig utgång än att du blir skjuten till döds. Antalet dödsskjutningar i Sverige var förra året 44 stycken.

Om du tänker dig tillbaka på året som varit, vilket har synts mest i media? En dödsskjutning leder oftast till stora tidningsrubriker och bästa sändningstid i tv. En död arbetare får knappt en notis i samma media. Hur kommer det sig? Säljer en död arbetare inte lika många löpnummer?

Över 5 miljoner svenskar arbetar och det är där vi lägger stor del av vår vakna tid, så att arbetsmiljö är ett område som berör väldigt många är en självklarhet. I valrörelsen var arbetsmiljön ändå knappt ett område som diskuterades. Jag gjorde mitt bästa för att lyfta upp arbetsmiljön i debatten och om hur politiker måste prioritera den bättre.

Ändå upplevde i alla fall jag att det mer diskuterades hårdare straff och fler poliser, detta som en lösning på hur farligt det är i samhället. Men som sagt, statistiskt sett är det en större sannolikhet att du dör på arbetet, än i en skjutning.

Jag hade önskat att man pratat mer om hur man vill förbättra arbetsmiljön och skillnaden mellan de olika partierna.

Senast borgarna styrde så fick vi se enorma nedskärningar på arbetsmiljöområdet. Den senaste Socialdemokratiskt ledda regeringen har skjutit till mer resurser. Absolut inte tillräckligt, dock ett steg i rätt riktning.

I december gick Moderaterna och Kristdemokraternas budget igenom och den innehöll givetvis försämringar inom arbetsmiljön, något som nu kommer drabba alla oss som arbetar.

För att få bukt med alla arbetsmiljöproblem så kräver jag mer satsningar. Arbetsmiljöverket måste få fler inspektörer som är ute på arbetsplatserna och sätter dit företag som fuskar med arbetsmiljön. Skyddsombuden måste få mer stöttning – där anser jag att utbildning och större tillträdesrätt för fackförbundens regionala skyddsombud kan vara en lösning.

Sedan är det såklart många andra saker som måste bli bättre, otrygga anställningsformer är en stor bov i det hela. Har du en otrygg anställning så är också arbetsmiljön sämre. En sak är i alla fall säkert: För att få till en bättre arbetsmiljö, så behöver vi inte högerns lösningar med neddragningar och försämringar på området.

2019 hoppas jag på ett bättre år. Ingen ska behöva dö eller skada sig på jobbet. Tyvärr hade året inte kunnat börja sämre, då en lagerarbetare i Helsingborg under nyårsdagen fick sätta livet till efter en arbetsplatsolycka. Mina tankar går till hans nära och kära.

Jag lovar att jag kommer göra allt i min makt för att arbetare i Sverige ska få en bättre arbetsmiljö.