• Bild: Pixabay/Montage: Chris Smedbakken

Två dödsolyckor från 2017 har nått domstol, för två pågår ännu förundersökning om arbetsmiljöbrott. Men i de flesta fall har inledda förundersökningar lagts ned utan åtal.

Det visar tidningen Arbetets uppföljning av 49 dödsolyckor.

Mannen föll ungefär sju meter, ned i en cistern med varm vätska från pappersmassa. Han omkom av sina skador.

Olyckan inträffade den sjunde november 2017 på Södra Cells massabruk utanför Mönsterås (på samma arbetsplats inträffade en dödsolycka även i förra veckan, då en man i 30-årsåldern fick ett betongföremål över sig).

Den 27 december skickade åklagaren Åse Schoultz in en stämningsansökan till tingsrätten rörande olyckan 2017. Hon kräver arbetsgivaren på 1,5 miljoner kronor.

Detta är den andra dödsolyckan från 2017 som når domstol på grund av misstanke om arbetsmiljöbrott.

Tidigare i höstas stämde åklagaren Bo Lindgren livsmedelsföretaget Atria för en olycka på deras fabrik i Borås.

LÄS ÄVEN: 3 januari: Redan två döda på jobbet

En man i 45-årsåldern klämdes i februari för snart två år sedan i en maskin på Atria. I stämningen krävs bolaget på två miljoner kronor, åklagaren pekar bland annat på att en fjädring på maskinen var trasig.

Något datum för rättegång är ännu inte bestämt.

I stämningen om olyckan på Södra Cell uppges att målet kan avgöras utan huvudförhandling, eftersom Södra Skogsägarnas ekonomiska förening har erkänt och medgett företagsboten.

Mannen som omkom skulle byta ut viran i en torkmaskin, det är ett brett transportband av plast där vatten pressas ur pappersmassan. Han föll ner i en cistern under detta.

Till en början lade en åklagare ned utredningen, men efter att Arbetsmiljöverket överklagat återupptogs förundersökningen. Arbetsmiljöverket har kritiserat bland annat att fallskydd inte användes och att riskbedömning saknades.

Samma brister tas upp i stämningsansökan.

Under 2017 inträffade 49 arbetsplatsolyckor där människor mist livet. Utöver de två som nu nått domstol pågår ännu förundersökningar om arbetsmiljöbrott rörande två olyckor.

LÄS ÄVEN: Snickare död efter fallolycka på återvinningscentral

Utredningarna gäller dels hur en man i 65-årsåldern föll från hög höjd vid takarbete på en skola utanför Kalmar, dels att en 18-årig djurskötare avled efter att ha attackerats av en björn i Orsa Rovdjurspark.

Men i de flesta fall har inledda förundersökningar lagts ned utan åtal.

Det gäller bland annat olyckan där en 23-åring omkom när en bandvagn gick genom isen vid en försvarsövning och den där en man i 50-årsåldern föll vid byggarbete på ett köpcenter i Jönköping.

Åklagaren Aino Pietilä ledde förundersökningen om bandvagnsolyckan.

– Man kunde helt enkelt inte peka på någon enskild befattningshavare som agerat på ett så oaktsamt sätt, sa hon till Arbetet i höstas om att åtal inte väcktes.

LÄS ÄVEN: Efter dödsfall på massafabrik – arbetsgivaren åläggs att betala 1,5 miljoner kronor

Jan Olof Andersson, åklagare, ledde förundersökningen om fallolyckan i Jönköping.

– Jag ser inget orsakssamband mellan brister och effekterna av olyckan. Det är helt enkelt en väldigt tragisk olyckshändelse, sa han till SVT i februari förra året då utredningen lagts ned.


Artikeln är tidigare publicerad i tidningen Arbetet, som tillsammans med Tidningen Elektrikern och fem andra tidningar ingår i LO Mediehus.