”Och kapitalismen är precis så där hård och kall som Scrooge. Det enda som räknas är vinsten på satsad krona”, skriver David Fernhed.

Med smink i hela ansiktet, lite för trånga byxor och en storväst i beige manchester sitter jag i logen. Jag väntar. Jag väntar på att få gå upp på komedianternas scen och spela min roll.

Vi är arton teateramatörer som tillsammans sätter upp Charles Dickens julsaga.

Sagan handlar om den snåle och väldigt förmögne Scrooge. Scrooge hatar julen. Hon hatar givmildheten som människor visar i juletid. Hon hatar att ge bort något lika mycket som hon hatar att folk vill visa henne uppskattning.

Scrooge har turen att träffa tre andar under föreställningen. Andarna får henne att tänka om och välja en annan väg än kapitalismens.

LÄS ÄVEN: David Fernhed: ”Vad är rättvisa?”

Och kapitalismen är precis så där hård och kall som Scrooge. Det enda som räknas är vinsten på satsad krona. Det är kapitalismen som varje dag hjälper till att öka klyftorna mellan människor. Och just julen är den tid när klyftorna ses mest.

De som har och kan spenderar sina pengar på julklappar. De som äger tjänar enorma pengar på julen. Samtidigt kommer nya rapporter om att nästan 190 000 människor inte har råd att ens köpa julmat i år.

Jag går ut på scen och spelar min roll som Dick Wilkins. Samtidigt hoppas jag att vi nästa år för första gången hör att alla i Sverige har råd att fira jul.

Med dessa ord vill jag också tacka alla medlemmar i Uppland. Jag byter anställningsort till Linköping för nya utmaningar i förbundet.

David Fernhed