• David Fernhed. Foto: Tomas Nyberg

KRÖNIKA

”Arbetsgivarna har sedan länge kunnat göra avdrag för medlemsavgiften till deras organisationer, medans vi i arbetarklassen själva har betalat för våra omkostnader. Ganska orättvist tycker jag”, skriver David Fernhed.

Samhället börjar sakta vakna till liv i den politiska debatten. Vi är på väg mot ett val och det märks i dagsläget mer och mer. Andra helgen i september är det dags att ta sitt demokratiska ansvar och rösta på något parti som man själv tycker har sunda värderingar och kan förändra samhället till det bättre.

LÄS ÄVEN: David Fernhed: ”Är de demokratiska principerna under terrorattack?”

I dessa tider av valfläsk och löften. Bland snygga kampanjer och retorik som försöker förlöjliga motståndarna behöver vi stanna upp och resonera. Det här med rättvisa, hur ligger det till med det egentligen? Vad är rättvisa och hur märks det?

Rättvisa tar sin utgångspunkt i det ojämlika samhället. Där diskussionen om orättvisa förhållanden mellan människor är stor, där är också klassklyftorna stora. Rättvisa kan endast hävdas där ojämlikheten är utbredd.

Det innebär att rättvisan ska användas i kampen för ett samhälle där människor står jämlika vid varandra.

LÄS ÄVEN: Vilken är din viktigaste valfråga?

I jämlikhetens framtid har arbetare samma möjlighet, makt och ansvar som en företagsägare. För mig är rättvisa inte ett tillstånd utan ett verktyg i kampen för det demokratiska och ekonomiskt jämlika samhället.

– Jaha, tänker du. Det var ju en jäkla svada med vackra ord och flummigheter. Det kan jag hålla med om. Fylls inte rättvisan med innehåll är den verkningslös.

Så i praktiken. Hur har socialdemokratiska arbetarepartiet jobbat med rättvisan den senaste mandatperioden? Finns det något handfast att ta på som har ökat rättvisan?

Svaret är ja och kommer införas nu i juni. Fackföreningsavgiften kan du hädanefter – innan borgarna försöker ta bort den igen – dra av på skatten.

LÄS ÄVEN: Jonas Wallin: ”Jag vill se mer av det gamla Socialdemokraterna”

Arbetsgivarna har sedan länge kunnat göra avdrag för medlemsavgiften till deras organisationer medans vi i arbetarklassen själva har betalat för våra omkostnader. Ganska orättvist tycker jag.

En så banal sak som ett avdrag för fackavgiften är ett politiskt beslut som ökar rättvisan. Avdrag för medlemskap oavsett om du äger ett företag eller är en arbetare är rättvist.

Håller du med mig i resonemanget att rättvisa endast är ett steg för ett jämlikt samhälle mellan arbetare och kapitalister? Då vet du att skatteavdraget på fackavgiften är ett litet steg på den långa vägen till ett bättre samhälle.

David Fernhed