• Bild: Pixabay/Elektrikern/Edit & Montage: Chris Smedbakken

Nu står 2019 för dörren, med allt vad det innebär. Men hur mycket minns du egentligen från det gångna året? Ta chansen att tävla med Elektrikern!

Har du läst Elektrikern under året kanske du kommer ihåg de flesta av svaren. Annars är tipset att ta fram dina gamla nummer och leta rätt på svaren, alternativt att surfa in på vårt Tidningsarkiv och leta dig fram där.

Tre vinnare vinner två biobiljetter var. Vi behöver era svar och kontaktuppgifter senast måndag den 21 januari till elektrikern@lomediehus.se.

Lycka till!


MER KNEP & KNÅP:

Elektrikerns musikquiz
Elektrikerns Julrecept
Elektrikerns juliga kulturtips


1. I slutet av augusti var Elektrikerförbundet huvudsponsor till Statement-festivalen i Göteborg. Du kan läsa om detta i Elektrikern nummer 7 2018. Vad var det som var speciellt med festivalen?

1. Alla intäkter gick till LO

X. Endast kvinnor och transpersoner var välkomna

2. Alla artister var byggarbetare


2. I Elektrikern nummer 9 2018 kan du läsa om elektrikern Tobias Hallander, som satsade allt för att utveckla sin nyskapande produktidé. Vad var det han hade uppfunnit?

1. Ergonomiska arbetsskor

X. En smart lödkolv

2. Ett kabelskydd


3. Varje dag drabbas statistiskt sett sex personer av något på sina arbetsplatser, som gör att de behöver sjukskrivas. Det som åsyftas går att läsa om i Elektrikern nummer 1 2018 , där vi träffade skyddsombudet PM Faleke i Helsingborg – men vad handlade arbetsmiljöproblemet om?

1. Fallskador

X. Asbest

2. Hot och våld


4. Elektrikerförbundet blev 1983 det första fackförbundet i Sverige med att införa något väldigt kontroversiellt, men samtidigt till stor nytta för medlemmarna. Du kan läsa om detta i Elektrikern nummer 2 2018. Vad var de först med?

1. Kollektiv hemförsäkring

X. Direktdemokrati

2. Obligatoriskt medlemskap


5. I Elektrikern nummer 3 2018 kan du läsa om hur arbetsgivarsidan bedrev en lobbykampanj för att motarbeta en av regeringens propositioner till riksdagen. Vad gällde ärendet?

1. Entreprenörsansvar

X. Lika lön för lika arbete

2. Turordningsreglerna i LAS


6. I Elektrikern nummer 4 2018 kan du läsa om hur elektriker på Elajo fick städa upp fulel efter ett Skanska-bygge i Vimmerby. I vilken typ av inrättning var det som det hade fuskats med elen?

1. Barnsjukhus

X. Äldreboende

2. Katthem


7. I juni slöt fack och arbetsgivare en mycket omdiskuterad överenskommelse i en fråga som sägs ha sin bakgrund i en konflikt i Göteborgs hamn. Du kan läsa om detta i bland annat Elektrikern nummer 5 2018. Men vad gäller överenskommelsen?

1. Inträdesjobb

X. Utlandsarbetare

2. Strejkrätten


8. Elektrikern Jerry Kumlin har ett mycket speciellt jobb. Du kan läsa om honom i Elektrikern nummer 6 2018. Var jobbar han?

1. Stockholms skärgård

X. Rymdraketbasen Esrange utanför Kiruna

2. Lisebergs nöjesfält


9. Varje år orsakas ett stort antal bostadsbränder av elektronik. Men ungefär hur många? Du kan läsa om detta i Elektrikern nummer 6 2018.

1. 2500

X. 1800

2. 1250


10. Skyddsombuden på Caverion i Göteborg har i flera omgångar suttit i överläggningar med arbetsgivaren kring arbetstagarnas rätt till spirometriundersökning. Du kan läsa om detta i Elektrikern nummer 7 2018. Men vad är spirometri?

1. Lungundersökning

X. Vibrationstest

2. Balanstest


11. I september utspelade sig årets Yrkes-EM i Budapest. Du kan läsa om detta i Elektrikern nummer 8 2018. Vem tävlade för Sveriges räkning på elinstallations-fronten?

1. Johan Sörbom

X. Sara Karlsson

2. Emmy Åberg


12. Jenny Moberg bytte bana mitt i livet och skolade om sig till elektriker. Du kunde läsa om henne i Elektrikern nummer 9 2018. Men vad jobbade hon med innan?

1. Projektledare inom IT

X. Taxichaufför

2. Idrottslärare


Chris Smedbakken
Anna Norling