Tips: Elektrikerns mumsiga julrecept
RECEPT
Julen står för dörren, och vad passar inte bättre då än en uppsättning smarriga julrecept att svänga ihop inför helgen? Här följer tre av våra journalist-kollegors bästa recept-tips!
MER KNEP & KNÅP:
→ Vad minns du från 2018? Tävla om biobiljetter i Elektrikerns tipstolva!
→ Elektriskt musikquiz – utmana familj och vänner!
→ Elektrikerns juliga kulturtips
Lisas fruktbröd
Tid: 15 min + 2 timmar i ugn
Till 1 bröd (Men tips! Gör två på en gång om du har två formar):
→ 2 dl mandel
→ 3,5 dl vetemjöl
→ 1,5 dl grahamsmjöl
→ 3 msk vetekli
→ 1 tsk bikarbonat
→ 2 tsk salt
→ 2 krm mald torkad pomerans
→ 3 krm mald anis (eller brödkrydda)
→ 2 dl solrosfrön
→ 1 dl russin
→ 12 torkade aprikoser, grovhackade
→ 5 dl filmjölk
→ 1 dl mörk sirap
Till formen:
→ Smör
→ Vetemjöl
Gör såhär:
→ Sätt ugnen på 175 grader. Blanda alla de torra ingredienserna i en bunke. Tillsätt filmjölk och sirap och blanda väl.
→ Smörj och bröa en 1,5-liters avlång ugnsform. Häll i brödsmeten och jämna till ytan.
→ Grädda på nedersta falsen i ugnen i ca två timmar. Stjälp upp brödet på galler och låt kallna. Linda in det i en handduk och låt vila till nästa dag.
→ Äts med fördel med en stark, god ost!
Lisa Pehrsdotter
lisa.pehrsdotter@mittmedia.se
Linas senapsströmmingslåda (4 portioner)
Ingredienser:
→ 20 strömmingsflundror
→ Smör till formen
Marinad:
→ 1 gul lök
→ 1 knippa gräslök
→ 1 knippa dill
→ 2 msk grov senap
→ 2 msk dijonsenap
→ 2 msk hovmästarsås
→ 1 msk gula senapsfrön
→ 1 dl crème fraiche
→ 1 dl majonnäs
→ 1 dl vispgrädde
→ Salt och peppar
Gör såhär:
1. Klipp av fenorna på strömmingen.
2. Skala löken. Finhacka lök, gräslök och dill. Blanda med resten av ingredienserna till en marinad.
3. Vänd ner strömmingsflundrorna i marinaden och blanda väl. Ställ svalt någon timme.
4. Sätt ugnen på 175 grader.
5. Smörj en ugnsfast form. Rulla ihop flundrorna med skinnsidan utåt och lägg i formen. Häll över eventuell överbliven marinad.
6. Grädda i ugnen 20–25 minuter tills flundrorna har fått färg.
Servera senapsströmmingslådan nygräddad.
Lina Hård
lina.hard@mittmedia.se
Kattis vita polkatoppar
Du behöver:
→ 2 påsar polkagrisar
→ 3 st vit bakchoklad (ha nån extra i reserv)
→ Ischokladsformar
→ En hammare… (eller mortel)
Gör såhär:
→ Krossa polkagrisarna genom att försiktigt hamra dem till normalkross. Det ska inte bli för mycket smul, det får gärna vara små bitar och låt gärna karamellerna ligga kvar i den oöppnade påsen när du går loss med hammaren.
→ Smält choklad i en skål över vattenbad. Rör hela tiden så inte chokladen torkar.
→ Häll över valfri mängd polkagriskross i chokladen och rör snabbt ihop.
→ Ta en tesked och klicka snabbt i detta i ischokladsformar.
(Det går att göra utan formar också, som toppar, men de blir fulare)
→ Låt stå i kylen ända fram till servering.
Katharina Berglund
katharina.berglund@mittmedia.se