• Bild: Pixabay/Lisa Persdotter/Katharina Berglund/Elektrikern/Montage & edit: Chris Smedbakken

  • Lisas fruktbröd. Foto: Lisa Pehrsdotter

  • Lisas fruktbröd. Foto: Lisa Pehrsdotter

  • Kattis vita polkatoppar. Foto: Katharina Berglund

RECEPT

Julen står för dörren, och vad passar inte bättre då än en uppsättning smarriga julrecept att svänga ihop inför helgen? Här följer tre av våra journalist-kollegors bästa recept-tips!


MER KNEP & KNÅP:

Vad minns du från 2018? Tävla om biobiljetter i Elektrikerns tipstolva!
Elektriskt musikquiz – utmana familj och vänner!
Elektrikerns juliga kulturtips


Lisas fruktbröd

Tid: 15 min + 2 timmar i ugn

Foto: Lisa Persdotter

Till 1 bröd (Men tips! Gör två på en gång om du har två formar):

→ 2 dl mandel

→ 3,5 dl vetemjöl

→ 1,5 dl grahamsmjöl

→ 3 msk vetekli

→ 1 tsk bikarbonat

→ 2 tsk salt

→ 2 krm mald torkad pomerans

→ 3 krm mald anis (eller brödkrydda)

→ 2 dl solrosfrön

→ 1 dl russin

→ 12 torkade aprikoser, grovhackade

→ 5 dl filmjölk

→ 1 dl mörk sirap

Till formen:

→ Smör

→ Vetemjöl

Gör såhär:

Sätt ugnen på 175 grader. Blanda alla de torra ingredienserna i en bunke. Tillsätt filmjölk och sirap och blanda väl.

→ Smörj och bröa en 1,5-liters avlång ugnsform. Häll i brödsmeten och jämna till ytan.

→ Grädda på nedersta falsen i ugnen i ca två timmar. Stjälp upp brödet på galler och låt kallna. Linda in det i en handduk och låt vila till nästa dag.

→ Äts med fördel med en stark, god ost!

Lisa Pehrsdotter
lisa.pehrsdotter@mittmedia.se


Linas senapsströmmingslåda (4 portioner)

Ingredienser:

→ 20 strömmingsflundror

→ Smör till formen

Marinad:

→ 1 gul lök

→ 1 knippa gräslök

→ 1 knippa dill

→ 2 msk grov senap

→ 2 msk dijonsenap

→ 2 msk hovmästarsås

→ 1 msk gula senapsfrön

→ 1 dl crème fraiche

→ 1 dl majonnäs

→ 1 dl vispgrädde

→ Salt och peppar

Gör såhär:

1. Klipp av fenorna på strömmingen.

2. Skala löken. Finhacka lök, gräslök och dill. Blanda med resten av ingredienserna till en marinad.

3. Vänd ner strömmingsflundrorna i marinaden och blanda väl. Ställ svalt någon timme.

4. Sätt ugnen på 175 grader.

5. Smörj en ugnsfast form. Rulla ihop flundrorna med skinnsidan utåt och lägg i formen. Häll över eventuell överbliven marinad.

6. Grädda i ugnen 20–25 minuter tills flundrorna har fått färg.

Servera senapsströmmingslådan nygräddad.

Lina Hård
lina.hard@mittmedia.se


Kattis vita polkatoppar

Du behöver:

Foto: Katharina Berglund

→ 2 påsar polkagrisar

→ 3 st vit bakchoklad (ha nån extra i reserv)

→ Ischokladsformar

→ En hammare… (eller mortel)

Gör såhär:

→ Krossa polkagrisarna genom att försiktigt hamra dem till normalkross. Det ska inte bli för mycket smul, det får gärna vara små bitar och låt gärna karamellerna ligga kvar i den oöppnade påsen när du går loss med hammaren.

→ Smält choklad i en skål över vattenbad. Rör hela tiden så inte chokladen torkar.

→ Häll över valfri mängd polkagriskross i chokladen och rör snabbt ihop.

→ Ta en tesked och klicka snabbt i detta i ischokladsformar.

(Det går att göra utan formar också, som toppar, men de blir fulare)

→ Låt stå i kylen ända fram till servering.

Katharina Berglund
katharina.berglund@mittmedia.se