• Foto: Staffan Björklund

KRÖNIKA

Girigheten finner inga gränser. Bolags- och finanseliten hör till den högsta kasten. De får ofta sin vardag betald av sin arbetsgivare. Det är gratis hotellnätter, fria luncher och transporter med mera. Staten delar ut bidrag till städhjälp. Den ekonomiska eliten struntar blankt i vem som bildar ny regering i Sverige. Den sitter nämligen i orubbat bo och skrattar hela vägen till banken”, skriver Ulf Lundén.

För snart tio år sedan kom boken ”Skurkkapitalismen” (Leopard förlag) av Loretta Napoleoni. Hon är ekonom, terrorforskare och författare. Den handlar om hur kapitalismen i den heliga globalismens namn släppt fram bedragare, hallickar och olika pirater över hela världen.

Den kriminella verksamheten på alla nivåer skapar vinnare och förlorare när stora ekonomiska maktförhållanden förändras i världen genom historien. Det är verkligen en stor kraft i den så kallade utvecklingens skugga, som en del av historiens yin och yang, två urstarka ytterligheter.

LÄS ÄVEN: Rotavdrag: Fördelningspolitik och svart-vita jobb

Loretta Napoleonis bok berättar om den brutala strid som ständigt har pågått mellan politik och ekonomi. Hon konstaterar att krigen genom historien alltid handlat om vem som ska kontrollera olika marknader. Alltsedan maktstriderna i Medelhavsområdet till USA:s Marshallplan i modern tid, när Västeuropa skulle byggas upp igen efter andra världskriget.

Och inget tyder på att detta krig kommer att upphöra. Den är som en del av mänsklighetens eget DNA.

I sin forskning kunde hon konstatera att det moderna slaveriet var större än under den transatlantiska slavhandelns tid. Globaliseringen skapade en exploatering av slavarbete i industriell skala. Loretta Napoleoni skriver: ”Redan 1990 började sexslavar från det forna sovjetblocket översvämma marknader i Väst. Kvinnorna visade sig vara vackra, billiga och framför allt desperata. Men den nya sexhandeln var ändå bara toppen av isberget.”

Ett tips i sammanhanget är att du ser dokumentärfotoutställningen ”Drömmen om ett bättre liv” av Stefan F Lindberg (Ahlbäckpristagare 2017) i Meken i Smedjebacken (pågår till 28/10). Den handlar om just dagens slaveri i form av bland annat migrantarbete och prostitution.

Nå, jag tar fram Loretta Napoleonis bok i min bokhylla och lägger den bredvid Svenska Dagbladets Näringslivsdel. Boken är minst lika aktuell i dag. Flera av artiklarna handlar om avancerad skatteplanering, ekonomiska brott och oegentligheter.

Skurkkapitalismen är allestädes närvarande. Bedragare, hallickar och maffiakungar fortsätter befolka världsekonomin. Europeiska storbanker misstänks ha svindlat gigantiska summor pengar av skattebetalarna i främst Tyskland, Italien och Frankrike. Det rör sig om totalt 500 miljarder kronor som saknas i ländernas statskassor.

Familjen Wallenbergs SEB pekas ut i härvan men banken nekar till anklagelserna. Här finns en artikel om misstänkt korruption i Ericsson och ett bokutdrag om insideraffären i teknikbolaget Fingerprint Cards.

De svenska storbankerna har en svart höst. Misstankarna haglar om penningtvättshärvor, skattesmitning och anklagelser om kränkningar.

LÄS ÄVEN: Enorm Rot-härva – kan ha lurat staten på miljoner

Är jag förvånad? Nej. Är jag upprörd? Snarare luttrad. Ingen finansmyndighet eller politisk kraft kan i dag bjuda motstånd varken på nationell eller internationell nivå. Det är tack vare undersökande journalistik och civilkurage hos enskilda personer (visselblåsare) som skandalerna rullas upp inför våra ögon.

Det paradoxala i sammanhanget är ju att politikerna lagt sig platt för den så kallade marknadens krav om total skattebefrielse. Sverige är redan i dag ett skatteparadis för de rikaste. Vi har ingen förmögenhetsskatt, gåvoskatt eller arvsskatt, vilket skiljer Sverige från flertalet andra länder.

Högeralliansen tog dessutom bort fastighetsskatten vilket nästan är unikt för Sverige. Skatten på inkomst av kapital är även den låg jämfört med andra länder. Det gynnar främst dem som redan har stora summor pengar från aktier och kapital. Bolagsskatten är också relativt låg samtidigt som ränteavdragen på lån är höga.

Argumenten för att ta bort skatterna för de rikaste var hoten om att de annars skulle flytta utomlands och syssla med just avancerad skatteflykt. Var det lyckosamt? Nej. Mycket vill alltid ha mer. Den nya överklassen består av karriärister som speglar sina stora egon i herrgårdar, kungajakter, privatskolor och slutna elitistiska sällskap.

Skatteverket bedömer att rika svenskar i utlandet undanhåller 40 miljarder kronor per år. Det motsvarar lön till 120 000 undersköterskor i ett år eller vad det kostar att ha 340 000 barn i förskolan på ett år. (Källa: Dagens samhälle).

Det är gigantiska summor som den finansiella eliten och de stora bolagen inte bidrar med till välfärden och samhällsbygget. Pengar som skulle kunna gå till att bygga upp en ny gemensam skola och att cancersjuka får vård i tid.

LÄS ÄVEN: Riskkapitalister som går in i elbranschen

Girigheten finner inga gränser. Bolags- och finanseliten hör till den högsta kasten. De får ofta sin vardag betald av sin arbetsgivare. Det är gratis hotellnätter, fria luncher och transporter med mera. Staten delar ut bidrag till städhjälp. Den ekonomiska eliten struntar blankt i vem som bildar ny regering i Sverige. Den sitter nämligen i orubbat bo och skrattar hela vägen till banken.

Skurkkapitalismen drar med sig alla sina stora och små symptom som kriminalitet, prostitution, utnyttjande av billig arbetskraft, ökad ojämlikhet, främlingsfientlighet, förtryck av minoriteter och renodlad rasism.

Vi är själva en del av detta system som konsumenter. Jakten på ständigt låga priser och tjänster kräver sina anonyma offer. Det är inte barnarbetarna vi får se i de glättiga reklamfilmerna för olika varor i lågprisvaruhusens skyltfönster.

Den ekonomiska eliten i Sverige har drillats på Handelshögskolan i Stockholm. Finansministrar, riksbankschef, bolagsdirektörer, riskkapitalister, mediemoguler har samtliga fått lära sig marknadsliberalismens abc.

I Mikael Holmqvists nya bok ”Handels:maktelitens skola” kan vi läsa hur ”Handelshögskolefieringen” låtit sprida sig långt in i i olika blå eller röda regeringar och i myndigheter – inte bara i storbolagen. Det är förstås djupt allvarligt att den ekonomiska eliten rekryteras från samma ställe.

Nå, allt detta vet vi. Men skapar det några stora demonstrationer eller protester? Alltför många fungerar som strutsen. De stoppar huvudet i sanden, håller för öronen eller irrar sig in i den högerpopulistiska och nationalistiska labyrinten.

Ett är dock säkert: hjulen rullar på, skandalerna likaså, precis som skurkkapitalismen. Vad världen behöver är en ny global och folkligt förankrad rörelse som verkligen vill bygga demokratiska anständiga samhällen och där den ekonomiska eliten inte längre håller i taktpinnen.

Ulf Lundén
ulf.lunden@mittmedia.se