• Stefan Hjerpe Mårtas har en bakgrund i Elektrikerförbundet som skolinformatör. När han blev uppsagd på grund av arbetsbrist 2009 beslutade han sig för att starta eget. I dag har han åtta anställda. Foto: Anna Norling

  • Gustav Romlin, Stefan Hjerpe Mårtas, Kenn Pettersson, och Per Urmi. Utbildningsledare Patrik Håll lyssnar på gruppens diskussioner Foto: Anna Norling

  • Utbildningsledare Patrik Håll håller i El-bam i Borlänge. Foto: Anna Norling

  • Kenn Pettersson, tilltänkt skyddsombud, Per Urmi, montör och Gustav Romlin, serviceledare, alla Midroc elektro, tillsammans med Stefan Hjerpe Mårtas, Mårtas el. Foto: Anna Norling

  • Arbetsmiljöutbildning i Borlänge. Foto: Anna Norling

  • Många deltagare arbetar på Midroc electro i Dalarna eller Gävleborg. Foto: Anna Norling

  • Gustav Romlin, Stefan Hjerpe Mårtas, Kenn Pettersson, och Per Urmi. Foto: Anna Norling

  • Gustav Romlin, Stefan Hjerpe Mårtas, Kenn Pettersson, och Per Urmi. Utbildningsledare Patrik Håll lyssnar på gruppens diskussioner. Foto: Anna Norling

I konferensrummet på Galaxen i Borlänge sitter ett tjugotal män. Längst fram står utbildningsledare Patrik Håll.

Har ni en arbetsmiljöpolicy på era arbetsplatser? frågar han deltagarna.

– Ja, Arbetsmiljöverket var ute och gjorde kontroll hos oss och ville se vårt systematiska arbetsmiljöarbete. Så det var med kniven mot strupen, säger Stefan Hjerpe Mårtas, Mårtas El i Leksand.

LÄS ÄVEN: Patriks satsning fick eleverna intresserade av kraftbranschen

Det pågår El-bam, en utbildning i arbetsmiljö speciellt framtagen för elbranschen. Utbildningen riktar sig främst mot företag, men även mot skyddsombud. Denna dag i Borlänge är det tre skyddsombud på plats, resten är arbetsledare, eller som i Stefan Hjerpe Mårtas fall: företagare.

Stefan har dock en bakgrund i Elektrikerförbundet, han var aktiv skolinformatör när det begav sig. Men när han blev uppsagd på grund av arbetsbrist 2009 beslutade han sig för att starta eget. I dag har han åtta anställda.

– Efter att Arbetsmiljöverket varit på besök så såg vi att den här utbildningen hölls. Jag och skyddsombudet anmälde oss. Dock fick skyddsombudet förhinder, berättar Stefan.

LÄS ÄVEN: Hallå där, Michael Clysén!

Ett tilltänkt skyddsombud på plats i Galaxen i Borlänge är Kenn Pettersson, Midroc electro. Han arbetar främst på Ovako stålverk i Hofors. Under utbildningen funderar han över om skyddsombudet kan ingripa vid för långa arbetspass.

– Det händer ibland att vi jobbar skift, och att vi blir inkallade så vi jobbar både natt och dag i ett sträck. Jag tänker att det måste vara farligt att köra bil efter att ha arbetat 16 timmar i sträck, säger han.

– Absolut. Du måste alltid göra en riskbedömning, säger Micke Karlsson, ombudsman vid Elektrikerförbundets region Mitt, som deltar i utbildningen i rollen som regionalt skyddsombud.

Han viftar även med kollektivavtalet, och påpekar att uppdraget som skyddsombud enligt avtalet ska ”beaktas vid lönesättning”. De tilltänkta skyddsombuden på plats nickar gillande.

LÄS ÄVEN: Elektrikerförbundet varslar om strejk

Utbildningen hålls i tre block. Först en tvådagars kurs, sedan ett projektarbete på det egna företaget, ett par veckor därefter möts kursdeltagarna igen för uppföljning. Efter genomförd utbildning är tanken att deltagarna ska kunna det viktigaste som behövs i arbetsmiljöarbetet.

El-bam hålls via EUU, Elteknikbranschens utbildningscenter, som är ett dotterbolag till Installatörsföretagen IN.


ELBAM – Bättre arbetsmiljö EL

Innehåll:

→ Lagar och regler som styr arbetsmiljön

→ Specifika arbetsmiljörisker

→ Metoder för systematiskt arbetsmiljöarbete

→ Genomgång av checklistor och andra hjälpmedel

→ Analysera och lösa arbetsmiljöproblem, se möjligheter, påverka attityder, skapa delaktighet och samförstånd

→ Sätta realistiska mål för arbetsmiljöarbetet

Målgrupp:

Skyddsombud, skyddskommittéledamot, arbetsledare, ledande montör eller arbetsmiljöansvarig.


Anna Norling
anna.norling@mittmedia.se