• Foto: Per Eklund/Pixabay/Montage

2018-12-04

INTERVJU

Vi har pratat med Michael Clysén, ny regionombudsman för Region Mitt.

Du var tidigare lokalombudsman i Stockholm, hur kommer det sig att du numer är regionombudsman?

– Jag sökte jobbet och fick det. Möjligheten erbjöds när Pontus Boström valdes till andre vice ordförande i förbundet. Jag var intresserad av tjänsten redan när Pontus sökte och fick den.

Vad har du för bakgrund?

– Jag började arbeta som elektriker 1984, på Nea-gruppen i Stockholm, dagens Assemblin. Där jobbade jag i nästan 22 år. Det var också där mitt fackliga engagemang väcktes. Jag valdes till klubbordförande 1996 och var kvar som ordförande i nio år.

LÄS ÄVEN: Hallå där, Nille Thorsell!

Hur kom det sig att du blev du klubbordförande?

– Jag gick på ett möte. Den klubbordföranden vi hade ville inte vara ordförande längre, då räckte jag upp handen och sa att jag kanske kan ställa upp.

Tio år senare fick du jobbet som lokalombudsman i Stockholm, berätta hur det gick till.

– Jag satt även i avdelningsstyrelsen i El-ettan. Där fick man en större insikt i det fackliga arbetet. Efter några år fick jag tips om att jag kanske skulle söka en ombudsmannatjänst. Jag funderade och valde att inte söka, men sökte året därpå. 2006 blev jag anställd som lokalombudsman i Stockholm.

LÄS ÄVEN: Hallå där, Anna-Lena Lund!

Och nu är du ny regionombudsman, hur har din första tid varit?

– Min första åtgärd har varit att försöka rekrytera en ny lokalombudsman efter mig själv. Förbundet har ett lyxproblem, vi har sju sökande till två tjänster inom region Mitt.

Vad eftersöker förbundet hos en ny lokalombudsman?

– I korta drag: man ska dela arbetarrörelsens värderingar och erfarenhet av fackligt arbete är meriterande.

Berätta mer om dig själv.

– Jag är 52 år gammal, bor i ett kedjehus med sambo och katt i Vendelsö, söder om Stockholm. Jag har två vuxna barn, båda är egenföretagare. Sonen är programmerare och dottern grafisk designer.

Vad gör du när du inte jobbar?

– Jag är väldigt musikintresserad, så det blir en hel del konserter inom hårdrock, heavy metal. Sweden rock festival är ett standardinslag i mitt liv varje år. Nej, jag spelar inte själv. Jag har spelat gitarr en gång i tiden, men insåg snabbt mina begränsningar.

Anna Norling
anna.norling@mittmedia.se

 

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Medlemmarnas

Från högvakt till roddtävling – Karins sommar är välfylld

En vecka högvakt på slottet och två veckor kyrkbåtsrodd. Karin Wallin i Leksand vet vad hon ska göra på semestern. Förra sommaren lagade hon mat åt räddningstjänsten och andra vid den stora branden i Trängslet i norra Dalarna. Till vardags arbetar Karin som elektriker på Bravida i Borlänge. Sitter också som suppleant i klubbstyrelsen. Innan Bravida var det Nea i Leksand.

Minnesord: Per Lundström har lämnat oss

MINNESORD Ibland nås man av tråkiga besked. Ett sådant var att vår medlem och kollega Per Lundström lämnat oss den 1 april efter en längre tids sjukdom. Per föddes den 7 juli 1939 och skulle i sommar fyllt 80 år. Han växte upp på gården Fiskartorpet i Botkyrka och där bodde han permanent till för några år sedan då han flyttade till Botkyrkas mera centrala delar.

Fråga experterna: Bostadsrätt och samboavtal?

Fråga experterna Här har du möjlighet att ställa frågor till våra experter. Det kan handla om sådant som exempelvis avtalsfrågor, juridik eller arbetsmiljö. Redaktionen gör ett urval av frågor som kommer in på elektrikern@lomediehus.se Ange Fråga experterna i ämnesraden.

Få koll: Nya villkor i juristförsäkringen

Från och med 1 januari gäller nya villkor i Elektrikerförbundets juristförsäkring. Nu är hjälpen inte längre tidsbegränsad till 15 timmar, istället gäller hjälpen obegränsad tid. Dessutom finns fyra nya områden som täcks av försäkringen: anhöriginvandring, aktivitetsersättning, LSS och näthat.

Fråga experterna: Arv, GPS-puckar och uppsägningstid

Fråga experterna Här har du möjlighet att ställa frågor till våra experter. Det kan handla om sådant som avtalsfrågor, juridik eller arbetsmiljö. Redaktionen gör ett urval av frågor som kommer in på elektrikern@lomediehus.se Ange Fråga experterna i ämnesraden.

”Agnes” av Dylan Färemark – Del 4

KULTUR Del 4 Ett liv Här är den fjärde delen av Dylan Färemarks prisbelönta novell Agnes, som publiceras som följetong i Tidningen Elektrikern.

Tips: Elektrikerns mumsiga julrecept

R

Vad minns du från 2018? Tävla om biobiljetter i Elektrikerns tipstolva!

Nu står 2019 för dörren, med allt vad det innebär. Men hur mycket minns du egentligen från det gångna året? Ta chansen att tävla med Elektrikern! Har du läst Elektrikern under året kanske du kommer ihåg de flesta av svaren.

”Agnes” av Dylan Färemark – del 2

KULTUR Del 2 Nora och Tussen Här är den andra delen av Dylan Färemarks prisbelönta novell ”Agnes”, som publiceras som följetong i Tidningen Elektrikern.

Har du koll på elsäkerheten i sommar?

Har du koll på elsäkerheten nu under sommaren, när en hel del elektronik får följa med utomhus? Kolla in Elsäkerhetsverkets tips för en säkrare el-sommar! Sommaren är här med sol, bad och härligt ljusa kvällar på verandan. Samtidigt är det den tid på året då vi i högre utsträckning än vanligt tar med oss elen utomhus med alla risker som det innebär.

Efterlysning: Vilken är din viktigaste valfråga?

Tidningen Elektrikern kommer att intervjua riksdagspartierna inför valet. Vilka frågor vill du att politikerna ska svara på? Det är valår. Ett valår där mycket, kanske mer än någonsin, står på spel. Nu vill vi veta era viktigaste frågor inför valet.

Elektrikerns soliga sommartips!

Vad ska du göra i sommar? Tidningen Elektrikern har sammanställt en lista på soliga tips att sysselsätta sig med! 1. Aktivitet: Turista i din egen stad Det är lätt att bli hemmablind. Att man missar alla guldkorn som finns i den egna kommunen. Ett tips är att besöka ortens turistbyrå, och fråga vad de tycker att du som ”turist” ska besöka. Det kan bli en spännande dag.

Vilken är din viktigaste valfråga?

Tidningen Elektrikern kommer att intervjua riksdagspartierna inför valet. Vilka frågor vill du att politikerna ska svara på? Det är valår. Ett valår där mycket, kanske mer än någonsin, står på spel. Nu vill vi veta era viktigaste frågor inför valet.

Tre Elektrikerförbundare vill till riksdagen

Till höstens riksdagsval kandiderar tre aktiva Elektrikerförbundare på Socialdemokraternas riksdagslista. Det är Joe Mayer, Claes Thim och Johan Lindbom.

En resa i tiden: Elektrikern 1936

Det kom ett mejl till redaktionen. I samband med en dödstädning hade ett över 80 år gammalt nummer av Elektrikern hittats. Ett nummer från juni 1936. Nu kom frågan om redaktionen var intresserad av den gamla tidningen. Det var vi såklart. Men vi ville veta mer. Vem var det som hade ägt den gamla tidningen? Vi fick veta att tidningen tillhört övermontören/verkmästare Axel Kallenberg.