• Foto: Per Eklund/Pixabay/Montage

2018-12-04

INTERVJU

Vi har pratat med Michael Clysén, ny regionombudsman för Region Mitt.

Du var tidigare lokalombudsman i Stockholm, hur kommer det sig att du numer är regionombudsman?

– Jag sökte jobbet och fick det. Möjligheten erbjöds när Pontus Boström valdes till andre vice ordförande i förbundet. Jag var intresserad av tjänsten redan när Pontus sökte och fick den.

Vad har du för bakgrund?

– Jag började arbeta som elektriker 1984, på Nea-gruppen i Stockholm, dagens Assemblin. Där jobbade jag i nästan 22 år. Det var också där mitt fackliga engagemang väcktes. Jag valdes till klubbordförande 1996 och var kvar som ordförande i nio år.

LÄS ÄVEN: Hallå där, Nille Thorsell!

Hur kom det sig att du blev du klubbordförande?

– Jag gick på ett möte. Den klubbordföranden vi hade ville inte vara ordförande längre, då räckte jag upp handen och sa att jag kanske kan ställa upp.

Tio år senare fick du jobbet som lokalombudsman i Stockholm, berätta hur det gick till.

– Jag satt även i avdelningsstyrelsen i El-ettan. Där fick man en större insikt i det fackliga arbetet. Efter några år fick jag tips om att jag kanske skulle söka en ombudsmannatjänst. Jag funderade och valde att inte söka, men sökte året därpå. 2006 blev jag anställd som lokalombudsman i Stockholm.

LÄS ÄVEN: Hallå där, Anna-Lena Lund!

Och nu är du ny regionombudsman, hur har din första tid varit?

– Min första åtgärd har varit att försöka rekrytera en ny lokalombudsman efter mig själv. Förbundet har ett lyxproblem, vi har sju sökande till två tjänster inom region Mitt.

Vad eftersöker förbundet hos en ny lokalombudsman?

– I korta drag: man ska dela arbetarrörelsens värderingar och erfarenhet av fackligt arbete är meriterande.

Berätta mer om dig själv.

– Jag är 52 år gammal, bor i ett kedjehus med sambo och katt i Vendelsö, söder om Stockholm. Jag har två vuxna barn, båda är egenföretagare. Sonen är programmerare och dottern grafisk designer.

Vad gör du när du inte jobbar?

– Jag är väldigt musikintresserad, så det blir en hel del konserter inom hårdrock, heavy metal. Sweden rock festival är ett standardinslag i mitt liv varje år. Nej, jag spelar inte själv. Jag har spelat gitarr en gång i tiden, men insåg snabbt mina begränsningar.

Anna Norling
anna.norling@mittmedia.se

 

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Medlemmarnas

”Agnes” av Dylan Färemark – del 2

KULTUR Del 2 Nora och Tussen Här är den andra delen av Dylan Färemarks prisbelönta novell ”Agnes”, som publiceras som följetong i Tidningen Elektrikern.

Har du koll på elsäkerheten i sommar?

Har du koll på elsäkerheten nu under sommaren, när en hel del elektronik får följa med utomhus? Kolla in Elsäkerhetsverkets tips för en säkrare el-sommar! Sommaren är här med sol, bad och härligt ljusa kvällar på verandan. Samtidigt är det den tid på året då vi i högre utsträckning än vanligt tar med oss elen utomhus med alla risker som det innebär.

Efterlysning: Vilken är din viktigaste valfråga?

Tidningen Elektrikern kommer att intervjua riksdagspartierna inför valet. Vilka frågor vill du att politikerna ska svara på? Det är valår. Ett valår där mycket, kanske mer än någonsin, står på spel. Nu vill vi veta era viktigaste frågor inför valet.

Elektrikerns soliga sommartips!

Vad ska du göra i sommar? Tidningen Elektrikern har sammanställt en lista på soliga tips att sysselsätta sig med! 1. Aktivitet: Turista i din egen stad Det är lätt att bli hemmablind. Att man missar alla guldkorn som finns i den egna kommunen. Ett tips är att besöka ortens turistbyrå, och fråga vad de tycker att du som ”turist” ska besöka. Det kan bli en spännande dag.

Vilken är din viktigaste valfråga?

Tidningen Elektrikern kommer att intervjua riksdagspartierna inför valet. Vilka frågor vill du att politikerna ska svara på? Det är valår. Ett valår där mycket, kanske mer än någonsin, står på spel. Nu vill vi veta era viktigaste frågor inför valet.

Tre Elektrikerförbundare vill till riksdagen

Till höstens riksdagsval kandiderar tre aktiva Elektrikerförbundare på Socialdemokraternas riksdagslista. Det är Joe Mayer, Claes Thim och Johan Lindbom.

En resa i tiden: Elektrikern 1936

Det kom ett mejl till redaktionen. I samband med en dödstädning hade ett över 80 år gammalt nummer av Elektrikern hittats. Ett nummer från juni 1936. Nu kom frågan om redaktionen var intresserad av den gamla tidningen. Det var vi såklart. Men vi ville veta mer. Vem var det som hade ägt den gamla tidningen? Vi fick veta att tidningen tillhört övermontören/verkmästare Axel Kallenberg.

Vilken är din viktigaste valfråga?

Tidningen Elektrikern kommer att intervjua riksdagspartierna inför valet. Vilka frågor vill du att politikerna ska svara på? Det är valår. Ett valår där mycket, kanske mer än någonsin, står på spel. Nu vill vi veta era viktigaste frågor inför valet.

Nomineringar VK 2

Nu är det dags att nominera medlemmar i Elektrikerförbundet till uppdrag i verksamhetskrets 2.

Skolinformationsupptakt i Göteborg

Inför den stundande skolinformationen inom Region Väst hade Arne Kilvall bjudit in regionens skolinformatörer samt killar och tjejer som var nyfikna på vad det innebär att vara skolinformatör. Arne är den förtroendevalda inom Region Väst som ansvarar för att det praktiska fungerar runt skolinformationsarbetet inom Region Väst.

Inte för sent säga nej till försäkring

När tiden gått ut för reservationer, är det runt 4 000 av förbundets 25 000 medlemmar som reser-verat sig mot advokat-försäkringen. Jag hade räknat med den här omfattningen på reservationer, säger Ronny Wenngren. Han berättar också att det inte är för sent att avstå från advokatförsäkringen.

Advokatförsäkring först för elektriker

Elektrikerna blir nu första fackförbund i landet på att teckna en advokatförsäkring. I dagarna får alla medlemmar ut material om advokatförsäkringen. För 60 kronor i månaden kan medlemmar får juridisk hjälp i en rad rättsliga frågor, och även hjälp i en rättegång. Fört att inte ha försäkringen måste medlemmen reservera sig.

”Ökad konkurrens i elbranschen ökar tidspressen för elektriker”

uBernt Wikström, Stanley Nilsson och Per Lawén skriver om personsäker-heten efter avregleringen på elmarknaden. De tre största elnätbolagen Eon, Fortum och Vattenfall har inlett eller redan gjort sig av med all egen personal som har att reparera, underhålla och felavhjälpa elnätet.