• Foto: Fortum/Pixabay/Montage (Bilden på det fallna trädet har inget samband med texten)

Hittills i år har fyra bekräftade arbetsplatsolyckor med dödlig utgång inträffat i kraftverksbranschen, ytterligare en dödsolycka inträffade i en kraftverksdamm.

En av olyckorna inträffade den 10 oktober i Kurravaara utanför Kiruna där en 25-årig tekniker, anställd av Vattenfall, omkom efter att fått en strömgenomgång.

Arbetslaget arbetade med att byta ut en gammal transformator mot en ny markstation. Den 25-åriga teknikern stod på en balk för att montera ned transformatorn. Han hade klättrat upp i en stolpe och spänt fast sig i en sele när olyckan inträffade.

Sekotidningen har talat med åklagare Åse Schoultz, på riksenheten för miljö- och arbetsmiljöbrott. Hon berättar för tidningen hur mannens kollegor på marken plötsligt såg hur 25-åringen hängde i selen.

Kollegorna på platsen hjälpte den skadade mannen ner från stolpen och gjorde livräddande insatser tills dess att ambulanshelikoptern kom. Mannens liv gick dock inte att rädda.

LÄS ÄVEN: Efter dödsolyckorna – förbundet pressar regeringen

Till Norrbottens Media säger Ronny Hjalmarsson, enhetschef för Construction Services vid Vattenfall, där mannen var anställd att olyckan inte skulle kunnat hända.

”Det finns ett antal skyddsbarriärer som ska förhindra att montören kommer i direktkontakt med ström. Den här olyckan ska inte kunna hända”, säger Ronny Hjalmarsson till Norrbottens Media.

En förundersökning om misstänkt arbetsmiljöbrott och vållande till annans död är inledd.

De övriga olyckorna i kraftverksbranschen under året inträffade dels i vattenkraftverk, dels vid röjningsarbete i skog.


LÄS ÄVEN: Öppet brev med anledning av flera elmontörers död på jobbet


Dödsolyckor i kraftverksbranschen 2018

→ Maj: En servicetekniker vid Bilfinger drunknade vid vattenkraftverket i Gullspång. Olyckan inträffade under en återkommande rondering av dammarna. Vid rondering är ensamarbete vanligt, förklarade Jan Erik Kukkonen, vd för Bilfinger, för tidningen i samband med olyckan.

→ September: I Högsby i Småland träffades en anställd vid en underentreprenör till elbolaget Eon av ett fallande träd när han deltog i röjningsarbetet efter stormen Knud.

→ September: I Fjärås utanför Kungsbacka träffades en man som arbetade för Vattenfall Services, på uppdrag av Ellevio, av ett fallande träd under arbetet med att röja upp efter stormen Knud.

→ Oktober: En 25-årig tekniker, anställd av Vattenfall, omkom efter en strömgenomgång. Olyckan inträffade i Kurravaara utanför Kiruna där arbetslaget arbetade med att byta ut en gammal transformator mot en ny markstation.

→ Oktober: En äldre man avled efter att ha fallit i vattnet vid kraftverket i Tidavad i Mariestad. Olyckan betraktades initialt som en arbetsplatsolycka då mannen höll på med någon form av arbete på platsen. Polisen uppdaterade informationen senare och förklarade att det inte längre ses som en arbetsplatsolycka. Mannen ska ha ramlat i dammen från en båt.

Anna Norling
anna.norling@mittmedia.se