• Bild: Pixabay/Tomas Nyberg/Pressbilder (Trädet på bilden har inget samband med texten)

  • Petter Johansson Bild: Tomas Nyberg

  • Johan Aspengren, presschef Eon. Foto: Pressbild Eon

  • Jonatan Björck, presschef Ellevio. Foto: Fredrik Karlsson/Solsta Foto

2018-10-16

I slutet av september drog stormen Knud in över södra Sverige. En storm som ledde till ett flertal strömavbrott. I arbetet med att återställa elförsörjningen avled två män, utsända av olika elbolag. Båda träffades av fallande träd.

– Det är fruktansvärt för de omkomnas familj, vänner och arbetskamrater, men tyvärr är vi inte jätteförvånade, säger Petter Johansson, ansvarig för kraftverksavtalet i Elektrikerförbundet.

I Högsby i Småland träffades en anställd vid en underentreprenör till elbolaget Eon av ett fallande träd när han deltog i röjningsarbetet efter stormen. Mannen fördes till sjukhus där han senare avled.

– Våra tankar är med hans familj och kollegor, säger Johan Mörnstam, vd för Eon Energidistribution, i ett pressmeddelande.

LÄS ÄVEN: Två montörer döda efter stormen Knud

I Fjärås utanför Kungsbacka träffades en man som arbetade för Vattenfall Services, på uppdrag av Ellevio, av ett fallande träd under arbetet med att röja upp efter stormen.

Det var när mannen höll på att rensa en ledningsgata som ett träd föll över honom. Mannen fördes till sjukhus med ambulanshelikopter med allvarliga skador. Hans liv gick inte att rädda.

– Exakt vad som har inträffat är fortfarande oklart, och Ellevio ger nu Vattenfall Services allt stöd vi kan i deras arbete med att utreda vad som har hänt. En person har mist livet under sitt arbetspass och vi måste gå till botten med hur det kunde hända. Säkerhet går alltid främst och en olycka är ett fullständigt misslyckande för oss, säger Ellevios presschef Jonatan Björck.

Båda olyckorna utreds av polis och Arbetsmiljöverket.

LÄS ÄVEN: Vattenfall-medarbetare allvarligt skadad efter att ha få ett träd i huvudet

Petter Johansson, ny ansvarig för kraftverksavtalet i Elektrikerförbundet, säger att det inträffade är fruktansvärt, men att han inte är jätteförvånad över att olyckor sker i branschen.

– Det är en farlig bransch. När andra människor kan gå in och gömma sig i stormar och dåligt väder så är det våra medlemmar som måste gå ut och göra de här farliga arbetena.

Han lyfter särskilt pressen på montörerna i branschen.

– Ofta är det så att man inte har de rätta förutsättningarna på grund av att vi har en bransch som är feldimensionerad. Företagen har inte en organisation för att klara det man har tagit på sig. Våra montörer och medlemmar arbetar oerhört mycket, man reser långa sträckor, man jobbar mycket beredskap, man jobbar väldigt mycket övertid.

LÄS ÄVEN: Anna Norling: Om det som valrörelsen borde handla om

Enligt Petter Johansson är avregleringen av elmarknaden ett tungt bärande skäl till de sämre förutsättningarna för företag och montörer att arbeta säkert.

– Företagen är satta under stenhård press från nätägarna, med upphandlingar som är oerhört konkurrensutsatta. Tyvärr blir konsekvenserna av den här enorma pressen att den går ut över arbetsmiljön, det har vi sett på många håll. Vi har montörer som är trötta för att man har jobbat alldeles för mycket och vi ser att företagen åtar sig mer än vad man har organisation för att klara av. Och den kombinationen när det är ett farligt arbete, det är förödande, säger han och fortsätter:

– Huruvida det i de här specifika fallen är det som är orsaken, det vet jag inte, det får utredningarna utvisa. Men man kan konstatera att för branschen så ökar olycksrisken.

Petter Johansson säger att företagen måste säkerställa att de har en organisation som är anpassad efter det jobb man har tagit på sig.

– I dag ser vi att man har för lite antal anställda för att täcka det behov som finns, utan att pressa de anställda till max.

I dag råder det brist på utbildade kraftverksmontörer. Förbundet arbetar för att öka intresset för yrket och för att fler ska få möjlighet att utbilda sig för att arbeta i branschen.

– Vi försöker bidra så mycket vi kan, prata ute i skolorna, så att vi får ungdomar att aktivt välja att satsa på det här yrket. Vi arbetar även för att få in nyanlända i den här branschen.

LÄS ÄVEN: Boken som ska minska dödsolyckorna på jobbet

Tror du att branschen nu tagit till sig att säkerheten för de anställda måste förbättras?

– Jag hoppas verkligen det. Jag som ny ansvarig kommer verkligen att ha som högsta prioritet att våra medlemmar ska ha rätt att komma hem levande från jobbet. Jag hoppas verkligen att övriga branschen gör allt vad man kan för att det inte ska inträffa igen, och då inte bara med fina ord, utan faktiskt med aktiv handling.

Ellevios presschef, Jonatan Björck säger att säkerhet är en helt central fråga för bolaget i dag. Sedan dödsolyckan i Tyfors 2016, där två estniska montörer avled, har bolaget tagit fram ett ”fokuserat säkerhetsprogram” som bland annat innebär att integrera arbetsmiljö och säkerhet i upphandlingar, ett nytt system för mätning och uppföljning av olyckor och tillbud samt ett program för oannonserade besök i projekt.

– Samma krav gäller för våra egna anställda som våra entreprenörer och deras underentreprenörer. Vi gör ingen skillnad, säger Jonatan Björck.

Johan Aspegren, presschef på Eon, säger att bolaget har säkerheten högst upp på dagordningen.

– Vi har jättestora program där vi utbildar alla våra entreprenörer och alla montörer hos våra entreprenörer i säkerhetsarbete. Naturligtvis funderar vi på om vi kan göra ännu mera. Men i grund och botten vill jag nog ändå påstå att vi gör fantastiskt mycket för att det värsta inte ska hända, eller för att olyckor över huvud taget ska inträffa. Vi ser också att antalet tillbud och incidenter och faktiska olyckor går ner, rätt kraftigt.

Varför hände det som hände i Högsby då?

– Det är massor med utredningar som pågår, och dessa ska vi inte föregripa. Så varför detta hände kommer vi att få svar på, men vi vet inte nu. Visar utredningarna att vi borde gjort ännu mer, eller på ett annat sätt, så är vi öppna för det och ändrar naturligtvis, för det här är såklart ingenting som ska hända, ingenting som får hända.

Anna Norling
anna.norling@mittmedia.se

 

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Nyheter

Stanley Security får betala skadestånd för lönekrångel

Ärendet om det krånglande lönesystemet på Stanley Security har äntligen fått en lösning. Företaget och facket har förlikats. Elektrikerförbundets medlemmar som omfattas av förhandlingarna får 7 500 kronor per person i skadestånd. Det var i maj 2017 som Stanley Security införde ett nytt lönesystem. Det mesta som kunde gå fel gick fel.

Checklista: Så grillar du elsäkert i sommar

Sommar, sol och grill på altanen. Men har du koll på hur du grillar elsäkert i sommar? Här hittar du Elsäkerhetsverkets tips! Solen skiner och grillvädret hägrar. Precis som förra året är dock vädret på många håll så torrt att det redan råder eldningsförbud i flera kommuner. Räddningen kan vara elgrillen, men då finns det fortfarande några saker att tänka på.

Sawyer: En ny robotkompis på jobbet?

 NY TEKNIK Nästa generation robotar utvecklas nu i hög fart för en allt bredare marknad. Kanske har du snart en mekanisk lärling med dig på bygget. Nästa generation av kollaborativa robotar är på ingång. Sawyer kallas den koreanska maskinen som är lätt att programmera och som löser en del problem själv med hjälp av flera par kameraögon.  Foto: Jan-Erik Johansson.
En fot i röd sko sparkar mot en fotboll på en gräsplan.

Så länge måste du jobba för att tjäna som Zlatan

En städare får jobba i 245 år för att tjäna lika mycket som Zlatan gör på ett år. För en lokförare räcker det med 156 år. Världens bäst betalda kvinnliga spelare behöver dock bara spela i 16 år för att nå Zlatans lön. Runt 7,2 miljoner dollar, eller 68 miljoner kronor, om året tjänar den svenska anfallsstjärnan Zlatan Ibrahimovic på att spela fotboll i Los Angeles Galaxy.

Få koll: Är loppisfyndet elsäkert?

Har du koll på att ditt roliga loppisfynd kan vara direkt livsfarlig? Här är Elsäkerhetsverkets tips för hur du gör secondhand-fynden trygga att använda. ”Vilket fynd!”, kanske du tänker när du plockar upp den coola CD-spelaren eller den batteridrivna speldosan  från hyllan och vrider den mellan händerna.

Nu är de nya föreskrifterna klara

NY TEKNIK Den nya standarden för lamputtag och dito stickproppar infördes 1 april i EU och Sverige. Nu kommer föreskrifterna som anpassats för den standarden. De nya föreskrifterna (ELSÄK-FS 2019:1) trädde i kraft 1 maj men publicerades 8 april på Elsäkerhetsverkets hemsida.

Förare omkom när grävmaskin föll över stup

En man i 45-årsåldern miste sitt liv i förra veckan när han utförde arbete med en grävmaskin. Fordonet föll över en kant och rasade mellan 15 och 20 meter. Det var i måndags förra veckan, den 3 juni, som en man avled när en arbetsplatsolycka inträffade i Långaryd i Hylte kommun i Halland.

Kraftig höjning av maxstraff för arbetsmiljöbrott på företag

Från 10 till 500 miljoner. Så mycket ska maxbeloppet höjas för de företagsböter som bland annat delas ut vid arbetsmiljöbrott. Det måste kosta om man slarvar på företaget, till exempel med arbetsmiljön.

6F: Vi vill skrota industriavtalet

Slopa industriavtalet och inför en ny modell med kraftiga låglönesatsningar som gynnar kvinnorna. Det föreslår nu Elektrikerförbundet och de övriga förbunden i 6F. Den svenska lönebildningsmodellen där industrin går först och sluter avtal har stora brister. Det menar Fastighets och övriga förbund i 6F.

Yngre elektriker drabbas oftare av elolyckor

Under 2018 anmäldes sammanlagt 791 elolyckor och tillbud till Elsäkerhetsverket. Precis som tidigare år är unga elektriker mellan 21-30 år överrepresenterade i statistiken. Enligt Elsäkerhetsverkets senaste årsrapport anmäldes 456 elolyckor och 335 tillbud till myndigheten under förra året. Den vanligaste olyckstypen är strömgenomgång.

A-kassornas tapp ledde till lägre löner

När a-kassornas avgifter höjdes minskade anslutningsgraden med tio procentenheter. En ny rapport visar att detta i sin tur ledde till att lönerna minskade med mellan 1 och 5 procent. I början av 2007 infördes nya regler för a-kassornas självfinansiering. På grund av detta höjdes medlemmarnas månadsavgifter i genomsnitt från cirka 100 kronor till 350 kronor.

Seko och Fastighets ger inte upp planer på samgående

Nu tar Seko och Fastighets åter tag i frågan om ett eventuellt samgående mellan förbunden. LO-utredaren Lasse Thörn har fått uppdraget. Han börjar sitt arbete i höst. Då blir det också klart hur tidplanen ser ut. Enligt Seko och Fastighets ska Lasse Thörn inte lägga något färdigt förslag om samgående.

MP ökade och S tappade: Så röstade LO-väljarna i EU-valet

Miljöpartiet mer än tredubblade sitt stöd bland LO-väljarna i EU-valet, jämfört med riksdagsvalet. S-tappade, men mindre än fruktat, enligt LO. Bland LO-förbundens medlemmar minskade Socialdemokraterna med fyra procentenheter jämfört med riksdagsvalet för ett halvår sedan till 37 procent, enligt SVT:s valundersökning. Det är ungefär som i avtalsrörelsen.

Nya DCL-uttagen väcker stor debatt

NY TEKNIK De nya DCL-uttagen har väckt stor debatt bland elektriker, inte minst på nätet. Både ros och ris, men framförallt att de är svåra att funktionstesta. Du kan inte använda en vanlig spänningsprovare, lite bökigt är det.

Digital dvärgbrytare från Blixt Tech vinner allt

NY TEKNIK Tusen gånger snabbare än en vanlig dvärgbrytare, därtill uppkopplad och intelligent. Svenska Blixt Tech och deras elektroniska strömbegränsare kan förändra framtidens elcentraler och smarta hem. Vi ser många användningsområden och tror det här kan få ett fantastiskt genomslag. Det säger Trued Holmquist, vd och medgrundare av stockholmsbaserade Blixt Tech.