KRÖNIKA

”Så nu sitter vi här en månad senare, och som min mamma brukar säga, inte blev vi klokare för det. Valresultatet är i praktiken det samma som valresultatet 2014”, skriver Anton Levein.

Då sitter vi här. Drygt en månad har gått sedan valet, och det enda vi med säkerhet vet är att ingen med all säkerhet vet hur detta slutar.

Valnattsresultatet gjorde samtliga riksdagspartier till förlorare, på ett eller annat sätt. Socialdemokraterna och Moderaterna tappade massvis med väljare, Centern ökade, men alliansen som helhet tappade vilket gör det svårt för dem att bilda regering.

SD ökade några procent, men när Jimmie Åkesson veckan före lovat siffror runt 25-30% så blev de knappa 17,5% en förlust.

LÄS ÄVEN: Anna Norling: “Vi måste täta glappet mellan stolarna”

Vänstern gick fram, men med ett svagt Miljöparti och ett svagt Socialdemokraterna så kan vi konstatera att folk i gemen tenderade att rösta höger valet 2018, till skillnad mot valet 2014 då vänsterrösterna var fler.

Ja, man kan nog konstatera att alla utom Kristdemokraterna är förlorare, just för att de i princip kan tänka sig att sitta i vilken regering som helst, bara de får styra.

Så nu sitter vi här en månad senare, och som min mamma brukar säga, inte blev vi klokare för det. Valresultatet är i praktiken det samma som valresultatet 2014. SD ökade några procent, men blocken ser ungefär likadana ut.

De rödgröna är större än alliansen. Man kan låtsas att vänsterpartiet inte finns, men det hjälper inte högerns chanser att bilda regering trots allt.

LÄS ÄVEN: Leif är för sjuk för att vara arbetslös – men för frisk för att vara sjuk

Vissa frågar sig nu varför den oberoende moderate talmannen Andreas Norlén gav Ulf Kristersson i uppdrag att försöka bilda regering. Det är ganska självklart, Jimmie Åkesson har aviserat till talmannen att han kommer rösta för en moderat statsminister.

Talmannen har ingen skyldighet att baxa igenom en borgerlig budget, varav Norlén nu slutfört sitt uppdrag till dess att regeringen faller.

Jag är beredd att ha fel, men jag tror att Ulf Kristersson får svårt att hålla ihop en Alliansregering som är beroende av SD. Jag tror att Stefan Löfven räknar dagarna tills han åter blir inbjuden till talmannen för att få i uppdrag att bilda regering.

Anton Levein