• Bild: Pixabay

LO har sagt upp förhandlingsordningen om avtalsförsäkringar med Svenskt Näringsliv – efter flera försök att få till förbättringar kring pension och sjukförsäkringar.

Sedan 2013 har arbetsgivare och fack förhandlat kring försäkringsfrågor på ett överenskommet sätt, enligt den nuvarande förhandlingsordningen. Syftet med den rådande ordningen har varit att lösa snåriga försäkringsfrågor utanför den rena lönerörelsen.

Från LO:s håll upplever man dock att de försök man gjort för att få till förbättringar kring arbetsskador, pension och sjukförsäkringar inte fått gehör från Svenskt Näringsliv.

– Sedan 2013 har vi inte fått igenom en enda förbättring för våra medlemmar, säger LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson i ett pressmeddelande.

LÄS ÄVEN: Allt fler nekas ersättning från Försäkringskassan

I september gick LO därför ut med att man säger upp det rådande förhandlingsavtalet med arbetsgivarna. Svenskt Näringslivs vice vd och förhandlingschef Peter Jeppsson ställer sig frågande till beslutet.

– Det är väl upp till LO om de vill blanda in sådana här frågor i den vanliga avtalsrörelsen. Det stökar ju till saker och ting i sådana fall och det vore väldigt olämpligt tycker jag, säger Peter Jeppsson till TT.

I nuläget är det, enligt LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson, endast förhandlingsordningen som sägs upp. Innehållet i de överenskommelser som parterna kommit fram till gäller fortfarande.

LÄS ÄVEN: Leif är för sjuk för att vara arbetslös – men för frisk för att vara sjuk

Det bolag som administrerar avtalsförsäkringarna heter Afa och ägs gemensamt av LO, Svenskt Näringsliv och PTK. Sedan villkoren i avtalsförsäkringarna skrevs har Försäkringskassans regler ändrats flera gånger. Det gör att de båda systemen idag inte harmoniserar med varandra.

Enligt Afa ska man inte förlora ekonomiskt om man skadar sig på jobbet. Problemet är att utbetalningar från Trygghetsförsäkringen arbetsskada (TFA) är kopplade till att Försäkringskassan betalar din sjukpenning. Det innebär att den dag du inte får vara sjukskriven längre så får du inte heller ersättning från TFA.

– Vi har ambitionen att göra förbättringar så villkoren bättre harmoniserar med hur det ser ut idag, säger Conny Andersson som är försäkringsansvarig ombudsman på Målareförbundet.

LÄS ÄVEN: Anna Norling: “Vi måste täta glappet mellan stolarna”

Företagen betalar premien till Afa men i gengäld har facken i löneförhandlingar avstått från en del av löneutrymmet. Eftersom färre får del av försäkringarna finns det i dag så gott om pengar i Afa att företagen fått premiesänkningar.

För Trygghetsförsäkringen Arbetsskada (TFA) betalar företagen 0,01 procent av den totala lönesumman, för Avtalsgruppsjukförsäkringen (Ags) 0 procent och för Föräldrapenningtillägget (FPT) 0 procent.

– Vi vill göra villkorsförbättringar istället för att ge premiesänkningar, säger Conny Andersson.