• Leif Magnusson skadade sig illa när han föll från en ställning på jobbet. Foto: Anna Norling

  • Jimmy Åsberg, ombudsman Elektrikerförbundet, Region Nord. Foto: Anna Norling

  • Leif Magnusson skadade sig illa när han föll från en ställning på jobbet. Foto: Anna Norling

  • Ur utredningen. Räcket till den ställning som Leif Magnusson ramlade från konstaterades vara trasigt, men om felet uppstod innan, eller i samband med fallet, har inte gått att fastslå i polisutredningen. Foto: Anna Norling

2018-10-22

I mars 2016 ramlade Leif Magnusson ned från en ställning på jobbet på Kempes el i Sundsvall. Själva olyckan har Leif inget minne utav, inte tiden efter heller. Han skadades svårt.

Nu menar Arbetsförmedlingen å sin sida att han är för sjuk för att söka jobb, å andra sidan hävdar Försäkringskassan att han inte är tillräckligt sjuk för att få någon ersättning därifrån.

– Jag har varit helt utan pengar i sex månader, berättar Leif Magnusson.

Det var en allvarlig olycka. Leif Magnusson arbetade på ett bygge på Mitthögskolan i Sundsvall. Han har fått berättat för sig att en av kollegorna hittat honom avsvimmad på golvet. Han hade ramlat ned från ställningen. Räcket konstaterades sedan vara trasigt, men om felet uppstod innan eller i samband med fallet har inte gått att fastslå i polisutredningen.

Leif fördes till sjukhus med allvarliga skador.

– Jag hade blödningar i hjärnan, i örat, skadat revben och nyckelben. Högra sidan var rätt trasig på mig. Jag har väldigt diffusa minnesbilder av den här tiden, men man har berättat för mig att jag skrev ut mig själv. Jag skulle hem.

LÄS ÄVEN: Allt fler nekas ersättning från Försäkringskassan

Några dagar senare fördes Leif återigen akut till sjukhus, han hade förlamats i ansiktet.

– Delar av den högra sidan var förlamad, jag kunde inte ens blinka. Jag har fortfarande problem.

Men den här tiden har Leif som sagt inget minne utav.

När han så småningom skrevs ut från sjukhuset började rehabträning, i början med rullator.

Leif började så småningom bli allt bättre. Även om det var långt ifrån att han skulle kunna gå tillbaka till jobbet. Men så kom nästa slag. Ett år efter olyckan diagnosticerades han för prostatacancer.

Men nu hade han varit sjukskriven för lång tid. Samma år, 2017, meddelade Försäkringskassan att han inte längre var berättigad till ersättning.

”Utifrån dina medicinska underlag bedömer Försäkringskassan att du har en nedsatt arbetsförmåga i ditt ordinarie arbete som elektriker. Dock bedöms inte de besvär som beskrivs i läkarintyget vara så omfattande och av den grad att underlaget stöder en nedsatt arbetsförmåga i förhållande till lätta och strukturerade arbeten som inte utsätter dig för stress och som inte ställer höga krav på goda och bibehållna kognitiva funktioner eller där det krävs simultankapacitet”, står det i beslutet.

LÄS ÄVEN: Facken tar strid för att förbättra försäkringarna

Då Leif inte längre var berättigad till ersättning från Försäkringskassan skulle han tillbaka till jobbet. Men arbetsgivaren hade inte ett arbete som Leif klarade av, så Leif hamnade i Arbetsförmedlingens rullor.

Där genomfördes under sex veckor en utredning av Leifs förutsättningar att klara av ett arbete på den öppna arbetsmarknaden. Utredningen fastslår att Leif är hjärntrött, har begränsade motoriska färdigheter och balansproblematik.

Arbetsförmedlingen skriver: ”Den anpassningsnivå som Leif behöver ”är inte möjlig att uppnå i en anställning av någon form, eller i övriga insatser som Arbetsförmedlingen förfogar över.”

Leif är alltså för sjuk för att stå till arbetsmarknadens förfogande, men för frisk för att vara berättigad till ersättning från Försäkringskassan. Han har ramlat mellan stolarna.

LÄS ÄVEN: Christer skadade finger och fot – blev utan ersättning

Med hjälp av Jimmy Åsberg, ombudsman på Elektrikerförbundet region Nord, har Leif processat mot Försäkringskassan.

– Jag har fått all hjälp från facket, fruktansvärt mycket hjälp, säger Leif Magnusson.

Jimmy Åsberg berättar att han på väldigt kort tid har fått sju till nio liknande ärenden där medlemmar utförsäkrats och står utan ersättning.

– Jag ser att det ökar, säger Jimmy Åsberg och fortsätter:

– Och vi har ett mörkertal, det är inte alla medlemmar som orkar söka hjälp. Men våra medlemmar som läser tidningen kan få veta att de kan få hjälp via facket.

LÄS ÄVEN: Anna Norling: “Vi måste täta glappet mellan stolarna”

Leif Magnusson säger att han tänker på alla som utförsäkrats och som inte får någon hjälp.

– Jag är ingen miljonär direkt, men jag tänker på yngre människor med barn och skulder, att bli utförsäkrad i den situationen är ju en katastrof. Jag kan förstå människor som man har läst om i media som har tankar på att begå självmord. De som är i samma situation, när man slår undan benen på folk så in i helvete. Jag har ju haft stor hjälp av fackföreningen, har du inte det och kanske inte något socialt nätverk, då är du ju grundlurad.

Anna Norling
anna.norling@mittmedia.se

 

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Nyheter

Fackligt missnöje mot förslag om ändrad strejkrätt

Sista januari går remisstiden ut för regeringens förslag om ändrad strejkrätt. Såväl fack som arbetsgivare står bakom. Men inom LO-förbunden bubblar ett missnöje, skriver Arbetet. I sista stund, när politikerna var på väg att ändra strejkrätten, enades parterna om en lösning som inte rubbar arbetsmarknadens maktbalans.

Facktoppar räds inte ny mandatperiod: ”S har inte sålt ut sin själ”

Januariavtalet har väckt facklig ilska, inte minst gällande förändrad arbetsrätt. Men fackliga representanter ser ändå positivt på den kommande mandatperioden. Saltsjöbadsavtalet kom till efter politiskt tryck, säger IF Metalls Veli-Pekka Säikkälä till Arbetet. Annie Lööf var först ut.

Ett mänskligt maskineri planerat i minsta detalj

Det dunkar, slamrar och tjuter. Doften av trä och målarfärg är påtaglig i den stora lokalen i Piteå. Alla vet precis sin uppgift här. Den som är ny får lära sig exakt vilka moment den ska göra, i princip vilket steg den ska ta, säger David Lidström, kvalitetsansvarig för målning på Lindbäcks husfabrik i Piteå.

Lönegapet mellan arbetare och tjänstemän växer

Lönegapet mellan kvinnor och män krymper, och utjämningen har varit ovanligt stor de senaste åren, visar LO:s lönerapport. Men löneklyftan mellan arbetare och tjänstemän växer, skriver Arbetet. År 2000 utgjorde medellönen för kvinnor 81 procent av medellönen för män.

Byggföretagare rånad och skjuten – två anställda får fängelse

Medarbetarna tyckte att de fått för lite betalt, och anlitade därför hjälp för att råna sin chef. I förra veckan dömdes fem av de inblandade i tingsrätten, skriver Byggnadsarbetaren. De två männen tyckte inte att de fått ut rätt lön av en byggföretagare utanför Stockholm.

Stefan Löfven statsminister igen – 131 dagar efter valet

Tredje gången gillt för Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven. Efter två nederlag i riksdagen – nu är han vald till statsminister igen. Lång dags färd mot natt men Sverige har nu fått en statsminister igen, 131 dagar efter riksdagsvalet 2018. Detta skriver Arbetet.

Lista: Här är de mest lästa artiklarna från 2018

Otillåtet hemmafixe, asbest, lönenivåer och dödliga arbetsplatsolyckor. Det är vad några av de tio mest lästa artiklarna på Elektrikerns sajt handlat om under 2018. Har du läst dem? Här nedan hittar du listan. 1.

Skattesmäll för LO Mediehus: ”Vi kommer att överklaga”

LO Mediehus har dömts att betala miljonbelopp till Skatteverket. Domen kommer att påverka alla medlemstidningar för ideella föreningar och organisationer i landet. Vi kommer att överklaga, säger Robert Jonsson, vd för LO Mediehus. Domen i Förvaltningsrätten är resultatet av en tvist med Skatteverket.

Infranord döms efter olycka med ljusbåge

Ljusbågen orsakade den anställde brännskador i ansikte, på händer, bröst och underarmar. Nu döms Infranord att betala 150 000 kronor för arbetsmiljöbrott, skriver Sekotidningen. Det var i juni 2017 som olyckan inträffade.

”Billigt kontrakteras folk som segregeras” – och andra dikter av Mats Hammarlund

Här nedan följer en samling dikter av Mats Hammarlund. Förutom skrivandet har denne jobbat inom byggbranschen, mest som snickare och timmerman på byggen i Stockholm, men även på LO-TCO Biståndsnämnd. Dikterna är: 1. Livsviktigt 2. Byggfolk 3. Billigt kontrakteras folk som segregeras 4. Dolda risker 5. Döden passar på 6.

Kubal är räddat – sanktionerna hävs

Sanktionerna mot Kubals ryska ägare Rusal tas bort efter ett beslut i den amerikanska kongressen. På aluminiumfabriken i Sundsvall är lättnaden stor, skriver Arbetet. Sedan april i fjol har sanktionshotet legat över Kubal, som vid flera tillfällen varit nära att stängas ned. Men varje gång har man räddats av tillfälliga förlängningar.

”Bra arbetsmiljö är inte gratis”

En tudelad arbetsmarknad, arbetsmiljöslarv och resursbrist hos polisen. Arbetet frågade politiker, fack och arbetsgivare varför dödsolyckorna sker och vad som behöver göras. Nyligen lämnade sex S-ledamöter i riksdagen en motion med rubriken Omtag för nollvision om dödsolyckor på arbetsplatserna.

55 liv släcktes på jobbet 2018

Trots nollvisionen för dödsolyckor på jobbet kom 55 personer aldrig hem från sitt arbete under 2018. Det är den högsta siffran på flera år. Män i arbetaryrken. Det är de som oftast omkommer i arbetsplatsolyckor, visar Arbetets genomgång. De faller, de kläms ihjäl och de dör i trafiken.

Lista: De miste livet på jobbet 2018

55 människor miste livet på jobbet i fjol. I ett tjugotal fall pågår fortfarande förundersökning om arbetsmiljöbrott. De olyckor där åklagaren lagt ner utredningen är markerade som nedlagda. Listan är sammanställd av tidningen Arbetet.

Tjuvstartade bygge – straffas med rekordböter

Bygget började för tidigt, innan tillstånden var klara. Nu straffas Mälarenergi Elnät med en rekordstor byggsanktionsavgift, skriver VLT. Mälarenergi Elnät hade för bråttom när en ny transformatorstation skulle byggas vid Energigatan på södra Nibble. När väl bygglovet och startbesked kom hade markarbetet redan påbörjats.