• Leif Magnusson skadade sig illa när han föll från en ställning på jobbet. Foto: Anna Norling

  • Jimmy Åsberg, ombudsman Elektrikerförbundet, Region Nord. Foto: Anna Norling

  • Leif Magnusson skadade sig illa när han föll från en ställning på jobbet. Foto: Anna Norling

  • Ur utredningen. Räcket till den ställning som Leif Magnusson ramlade från konstaterades vara trasigt, men om felet uppstod innan, eller i samband med fallet, har inte gått att fastslå i polisutredningen. Foto: Anna Norling

2018-10-22

I mars 2016 ramlade Leif Magnusson ned från en ställning på jobbet på Kempes el i Sundsvall. Själva olyckan har Leif inget minne utav, inte tiden efter heller. Han skadades svårt.

Nu menar Arbetsförmedlingen å sin sida att han är för sjuk för att söka jobb, å andra sidan hävdar Försäkringskassan att han inte är tillräckligt sjuk för att få någon ersättning därifrån.

– Jag har varit helt utan pengar i sex månader, berättar Leif Magnusson.

Det var en allvarlig olycka. Leif Magnusson arbetade på ett bygge på Mitthögskolan i Sundsvall. Han har fått berättat för sig att en av kollegorna hittat honom avsvimmad på golvet. Han hade ramlat ned från ställningen. Räcket konstaterades sedan vara trasigt, men om felet uppstod innan eller i samband med fallet har inte gått att fastslå i polisutredningen.

Leif fördes till sjukhus med allvarliga skador.

– Jag hade blödningar i hjärnan, i örat, skadat revben och nyckelben. Högra sidan var rätt trasig på mig. Jag har väldigt diffusa minnesbilder av den här tiden, men man har berättat för mig att jag skrev ut mig själv. Jag skulle hem.

LÄS ÄVEN: Allt fler nekas ersättning från Försäkringskassan

Några dagar senare fördes Leif återigen akut till sjukhus, han hade förlamats i ansiktet.

– Delar av den högra sidan var förlamad, jag kunde inte ens blinka. Jag har fortfarande problem.

Men den här tiden har Leif som sagt inget minne utav.

När han så småningom skrevs ut från sjukhuset började rehabträning, i början med rullator.

Leif började så småningom bli allt bättre. Även om det var långt ifrån att han skulle kunna gå tillbaka till jobbet. Men så kom nästa slag. Ett år efter olyckan diagnosticerades han för prostatacancer.

Men nu hade han varit sjukskriven för lång tid. Samma år, 2017, meddelade Försäkringskassan att han inte längre var berättigad till ersättning.

”Utifrån dina medicinska underlag bedömer Försäkringskassan att du har en nedsatt arbetsförmåga i ditt ordinarie arbete som elektriker. Dock bedöms inte de besvär som beskrivs i läkarintyget vara så omfattande och av den grad att underlaget stöder en nedsatt arbetsförmåga i förhållande till lätta och strukturerade arbeten som inte utsätter dig för stress och som inte ställer höga krav på goda och bibehållna kognitiva funktioner eller där det krävs simultankapacitet”, står det i beslutet.

LÄS ÄVEN: Facken tar strid för att förbättra försäkringarna

Då Leif inte längre var berättigad till ersättning från Försäkringskassan skulle han tillbaka till jobbet. Men arbetsgivaren hade inte ett arbete som Leif klarade av, så Leif hamnade i Arbetsförmedlingens rullor.

Där genomfördes under sex veckor en utredning av Leifs förutsättningar att klara av ett arbete på den öppna arbetsmarknaden. Utredningen fastslår att Leif är hjärntrött, har begränsade motoriska färdigheter och balansproblematik.

Arbetsförmedlingen skriver: ”Den anpassningsnivå som Leif behöver ”är inte möjlig att uppnå i en anställning av någon form, eller i övriga insatser som Arbetsförmedlingen förfogar över.”

Leif är alltså för sjuk för att stå till arbetsmarknadens förfogande, men för frisk för att vara berättigad till ersättning från Försäkringskassan. Han har ramlat mellan stolarna.

LÄS ÄVEN: Christer skadade finger och fot – blev utan ersättning

Med hjälp av Jimmy Åsberg, ombudsman på Elektrikerförbundet region Nord, har Leif processat mot Försäkringskassan.

– Jag har fått all hjälp från facket, fruktansvärt mycket hjälp, säger Leif Magnusson.

Jimmy Åsberg berättar att han på väldigt kort tid har fått sju till nio liknande ärenden där medlemmar utförsäkrats och står utan ersättning.

– Jag ser att det ökar, säger Jimmy Åsberg och fortsätter:

– Och vi har ett mörkertal, det är inte alla medlemmar som orkar söka hjälp. Men våra medlemmar som läser tidningen kan få veta att de kan få hjälp via facket.

LÄS ÄVEN: Anna Norling: “Vi måste täta glappet mellan stolarna”

Leif Magnusson säger att han tänker på alla som utförsäkrats och som inte får någon hjälp.

– Jag är ingen miljonär direkt, men jag tänker på yngre människor med barn och skulder, att bli utförsäkrad i den situationen är ju en katastrof. Jag kan förstå människor som man har läst om i media som har tankar på att begå självmord. De som är i samma situation, när man slår undan benen på folk så in i helvete. Jag har ju haft stor hjälp av fackföreningen, har du inte det och kanske inte något socialt nätverk, då är du ju grundlurad.

Anna Norling
anna.norling@mittmedia.se

 

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Nyheter

Revolution inom forskningen: Snart kan vi lagra solenergi

Banbrytande forskning från Chalmers universitet kan ha undanröjt ett av solenergins största hinder, skriver Sveriges Radio. Solceller är på stark frammarsch som hållbar energikälla. Ett stort problem med solalstrad elektricitet är dock att man hittills inte haft något effektivt sätt att lagra den för att använda senare.

20 kabelförläggningsföretag riskerar vite – för olovliga elinstallationer

Elsäkerhetsverket får ofta in anmälningar om att företag som är registrerade för kabelförläggning olovligen håller på med annat. Nu hotas 20 kabelförläggningsföretag med vite om mellan 25 000 och 50 000 kronor, skriver Elinstallatören.

Fackförbund kan gå i graven – har för få medlemmar

Den ökande medlemsbristen blir sannolikt slutet för Skogs- och lantbrukstjänstemannaförbundet. Nu för förbundet samtal om att gå ihop med Unionen, skriver Arbetet. Skogs- och lantbrukstjänstemannaförbundet (SLF) har idag cirka 500 medlemmar, efter ett kraftigt medlemstapp de senaste åren.

Dokumentärtipset: Arvet efter Kent Ekeroth

KULTUR Dokumentär: Arvet efter Kent Ekeroth (2018) En dokumentär av Erik Hedtjärn om en av Sverigedemokraternas mest kända politiker. (Finns på SR-play) För precis åtta år sedan började Sveriges Radios Erik Hedtjärn följa den då nya och okända riksdagsledamoten Kent Ekeroth.

Boktipset: ”Ett jävla solsken” av Fatima Bremmer

KULTURTIPS Bok: ”Ett jävla solsken” En biografi om Ester Blenda Nordström av Fatima Bremmer, 2017. Augustvinnare 2017 för årets svenska fackbok. ”Priset för det ultimata äventyret har blivit högt.

Efter Metoo: Fack och arbetsgivare lanserar checklista

Fack och arbetsgivare har lanserat ett webbverktyg för att motverka sexuella trakasserier på arbetsplatsen, skriver Kommunalarbetaren. Nu har det gått ett år sedan Metoo-uppropet, där tusentals kvinnor vittnade om sexuella övergrepp och -trakasserier. Många av dessa berättelser utspelar sig på kvinnornas arbetsplatser.

”Agnes” av Dylan Färemark – del 2

KULTUR Del 2 Nora och Tussen Här är den andra delen av Dylan Färemarks prisbelönta novell ”Agnes”, som publiceras som följetong i Tidningen Elektrikern.

Nya smarta lösningar – Nr 8, 2018

NY TEKNIK En ny slagborr från Festool, en elinstallationstång från KNIPEX, kombikablar för hög- och lågspänning från Nexan och latexfria kemhandskar från Tegera. Här är några av de allra senaste smarta lösningar inom ny teknik.

Gruppera med mesh och blåtand

NY TEKNIK Svenska Karl H Ström lanserar en ny mängdarmatur från Steinel med verkligen massor av tekniska funktioner. RS PRO Connect 5100 heter armaturen som är en IP 66-klassad armatur med 30W LED-ljuskälla tänkt för garage, parkeringshus, industri, källare och liknande.

Gigantiska snurror ska försörja Norrland med el

Det är en gnistrande vacker höstdag. Vi far över de nygrävda grusvägarna på Gråberget utanför Piteå. Högt över träden reser sig de gigantiska vindsnurrorna, nästan 200 meter höga. Många vill köpa grön el, så det är en framtidsbransch, säger Andreas Röjfors, ledande montör vid Lapplands elnät. Vi befinner oss i Markbygden utanför Piteå.

Ljusbåge när lok kopplades ur

Foto: SJ/Patrik Engstrom Observera att tåget på bilden inte är tåget som nämns i artikeln. I samband med frånkoppling av ett lok på SJ:s bangård i Hagalund i förra veckan missade en medarbetare att säkerställa att en starkströmskabel mellan loket och vagn hade elen frånkopplad. Något som resulterade i en ljusbåge när kabeln kopplades ur loket. Kabeln innehöll 1000V och 800 ampere.

FLUKE återkallar felaktiga spänningsprovare

FLUKE har upptäckt ett allvarligt säkerhetsfel bland flera modeller av sina spänningsprovare. En spänningssatt anläggning kan visas som spänningslös och Fluke återkallar nu omedelbart instrumenten. Det handlar om instrument tillverkade före juli 2018 av modellerna Fluke T110, T130 samt T150.

Spårbara verktyg med hjälp av app

NY TEKNIK Uppkopplade handverktyg blir allt vanligare och användningsområdet bredare. Amerikanska Milwaukee stöldskyddar nu sina verktyg via sitt nätbaserade system One-Key. Vi har hittat maskiner i Tjeckien som stulits från Jönköping som vi kunnat stänga av och göra obrukbara, säger Kristofer Karlsson, distriktssäljare Milwaukee.

Maskiner för säkrare arbetsmiljö

NY TEKNIK Var fjärde hantverkare i Sverige tycker att hälso- och säkerhetsåtgärder mest leder till störande avbrott. Var femte struntar helt i kraven. Det borde sitta i ryggraden att skydda sig och måste vara lika enkelt och självklart som att ta på sig bilbältet.

Ordförandeposten – en familjeaffär

I september avgick Ove Jerenvik som ordförande för Bravidaklubben i Mariestad. Men posten stannar kvar i familjen. Brorsdottern Stina Jerenvik tar över klubban. 55-årige Ove Jerenvik har arbetat på Bravida i större delen av sitt liv: 35 år, men nu går han vidare till Källströms. Det är dags att göra något nytt, nu när möjligheten ges, säger han.