• Leif Magnusson skadade sig illa när han föll från en ställning på jobbet. Foto: Anna Norling

  • Jimmy Åsberg, ombudsman Elektrikerförbundet, Region Nord. Foto: Anna Norling

  • Leif Magnusson skadade sig illa när han föll från en ställning på jobbet. Foto: Anna Norling

  • Ur utredningen. Räcket till den ställning som Leif Magnusson ramlade från konstaterades vara trasigt, men om felet uppstod innan, eller i samband med fallet, har inte gått att fastslå i polisutredningen. Foto: Anna Norling

2018-10-22

I mars 2016 ramlade Leif Magnusson ned från en ställning på jobbet på Kempes el i Sundsvall. Själva olyckan har Leif inget minne utav, inte tiden efter heller. Han skadades svårt.

Nu menar Arbetsförmedlingen å sin sida att han är för sjuk för att söka jobb, å andra sidan hävdar Försäkringskassan att han inte är tillräckligt sjuk för att få någon ersättning därifrån.

– Jag har varit helt utan pengar i sex månader, berättar Leif Magnusson.

Det var en allvarlig olycka. Leif Magnusson arbetade på ett bygge på Mitthögskolan i Sundsvall. Han har fått berättat för sig att en av kollegorna hittat honom avsvimmad på golvet. Han hade ramlat ned från ställningen. Räcket konstaterades sedan vara trasigt, men om felet uppstod innan eller i samband med fallet har inte gått att fastslå i polisutredningen.

Leif fördes till sjukhus med allvarliga skador.

– Jag hade blödningar i hjärnan, i örat, skadat revben och nyckelben. Högra sidan var rätt trasig på mig. Jag har väldigt diffusa minnesbilder av den här tiden, men man har berättat för mig att jag skrev ut mig själv. Jag skulle hem.

LÄS ÄVEN: Allt fler nekas ersättning från Försäkringskassan

Några dagar senare fördes Leif återigen akut till sjukhus, han hade förlamats i ansiktet.

– Delar av den högra sidan var förlamad, jag kunde inte ens blinka. Jag har fortfarande problem.

Men den här tiden har Leif som sagt inget minne utav.

När han så småningom skrevs ut från sjukhuset började rehabträning, i början med rullator.

Leif började så småningom bli allt bättre. Även om det var långt ifrån att han skulle kunna gå tillbaka till jobbet. Men så kom nästa slag. Ett år efter olyckan diagnosticerades han för prostatacancer.

Men nu hade han varit sjukskriven för lång tid. Samma år, 2017, meddelade Försäkringskassan att han inte längre var berättigad till ersättning.

”Utifrån dina medicinska underlag bedömer Försäkringskassan att du har en nedsatt arbetsförmåga i ditt ordinarie arbete som elektriker. Dock bedöms inte de besvär som beskrivs i läkarintyget vara så omfattande och av den grad att underlaget stöder en nedsatt arbetsförmåga i förhållande till lätta och strukturerade arbeten som inte utsätter dig för stress och som inte ställer höga krav på goda och bibehållna kognitiva funktioner eller där det krävs simultankapacitet”, står det i beslutet.

LÄS ÄVEN: Facken tar strid för att förbättra försäkringarna

Då Leif inte längre var berättigad till ersättning från Försäkringskassan skulle han tillbaka till jobbet. Men arbetsgivaren hade inte ett arbete som Leif klarade av, så Leif hamnade i Arbetsförmedlingens rullor.

Där genomfördes under sex veckor en utredning av Leifs förutsättningar att klara av ett arbete på den öppna arbetsmarknaden. Utredningen fastslår att Leif är hjärntrött, har begränsade motoriska färdigheter och balansproblematik.

Arbetsförmedlingen skriver: ”Den anpassningsnivå som Leif behöver ”är inte möjlig att uppnå i en anställning av någon form, eller i övriga insatser som Arbetsförmedlingen förfogar över.”

Leif är alltså för sjuk för att stå till arbetsmarknadens förfogande, men för frisk för att vara berättigad till ersättning från Försäkringskassan. Han har ramlat mellan stolarna.

LÄS ÄVEN: Christer skadade finger och fot – blev utan ersättning

Med hjälp av Jimmy Åsberg, ombudsman på Elektrikerförbundet region Nord, har Leif processat mot Försäkringskassan.

– Jag har fått all hjälp från facket, fruktansvärt mycket hjälp, säger Leif Magnusson.

Jimmy Åsberg berättar att han på väldigt kort tid har fått sju till nio liknande ärenden där medlemmar utförsäkrats och står utan ersättning.

– Jag ser att det ökar, säger Jimmy Åsberg och fortsätter:

– Och vi har ett mörkertal, det är inte alla medlemmar som orkar söka hjälp. Men våra medlemmar som läser tidningen kan få veta att de kan få hjälp via facket.

LÄS ÄVEN: Anna Norling: “Vi måste täta glappet mellan stolarna”

Leif Magnusson säger att han tänker på alla som utförsäkrats och som inte får någon hjälp.

– Jag är ingen miljonär direkt, men jag tänker på yngre människor med barn och skulder, att bli utförsäkrad i den situationen är ju en katastrof. Jag kan förstå människor som man har läst om i media som har tankar på att begå självmord. De som är i samma situation, när man slår undan benen på folk så in i helvete. Jag har ju haft stor hjälp av fackföreningen, har du inte det och kanske inte något socialt nätverk, då är du ju grundlurad.

Anna Norling
anna.norling@mittmedia.se

 

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Nyheter

Samarbete för att få fler i jobb

Elektrikerförbundet har tecknat en ny överenskommelse med parterna i byggbranschen, Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan. Samarbetet ska hjälpa långtidsarbetslösa och nyanlända att få jobb i branschen.

Fredrick Ekholm – en elektriker med siktet inställt på OS

På Karolinska sjukhuset i Stockholm arbetar en regerande svensk mästare. En elektriker som har siktet inställt på att en dag stå på startlinjen i OS. Det är ganska ovanligt att man jobbar samtidigt som man är elitidrottare.

Fråga experterna: Bostadsrätt och samboavtal?

Fråga experterna Här har du möjlighet att ställa frågor till våra experter. Det kan handla om sådant som exempelvis avtalsfrågor, juridik eller arbetsmiljö. Redaktionen gör ett urval av frågor som kommer in på elektrikern@lomediehus.se Ange Fråga experterna i ämnesraden.

”Arbetsfreden måste vara värd något”

Hamnkonflikten är över. Det innebar att flera LO-fack inledningsvis uttryckte skepsis angående lagförslaget att förändra strejkrätten. Men efter ett styrelsemöte beslutade LO-facken gemensamt att fortfarande ställa sig bakom förslaget. Själva grunden som jag ser det är att det är parterna på arbetsmarknaden som har förhandlat fram förslaget och är överens om spelreglerna.

Spelreklam kritiseras: S-riksdagsman vill införa ”lex Knuters”

Den socialdemokratiske riksdagsledamoten Anders Österberg från Stockholm har tagit fallet med Karl Knuters, elektrikern som i julas avslutade sitt liv efter stora spelskulder, vidare till regeringen. Civilminister Ardalan Shekarabi hotar nu spelbranschen med en deadline för åtgärder mot den aggressiva marknadsföringen.

Mystiskt kaos på äldreboende: ”Det är något som spökar”

En dag i mitten av januari kopplas en solcellsanläggning in på ett äldreboende i Vadstena. Det skapar rejäl turbulens. Apparater börjar gå av sig själva, syrgasutrustning slutar fungera, det börjar ryka ur ett blöjförråd. Det är fortfarande ett svajigt elnät i huset, det går fortfarande sönder saker.

LO-styrelsen står fortfarande bakom lagförslag om strejkrätten

Under måndagen hade LO styrelsemöte. Ett möte som resulterade i en gemensam hållning angående förslaget om förändrad strejkrätt. LO:s styrelse meddelar nu i en debattartikel i Arbetet att alla förbund är eniga om att läget är oförändrat när det gäller synen på regeringens lagförslag.

Risk för orättvisa utan försäkringsavtal

I somras sade Svenskt Näringsliv upp avtalet med LO och PTK om hur informationen om försäkringar och tjänstepension ska finansieras. Ännu finns ingen lösning. Nu riskerar försäkringsinformationen tas av medlemsavgiften.  Det är en ideologisk fråga från arbetsgivarsidan att försöka skjuta över kostnaden på oss, säger Elektrikerförbundets förhandlingschef, Urban Pettersson.

Sverigedemokrater blir av med fackliga förtroendeuppdrag

Handels förbundsstyrelse stänger av en klubbordförande i Skåne från hennes fackliga uppdrag. Anledningen är att hon har ett politiskt uppdrag för Sverigedemokraterna. Det här rapporterar Handelsnytt. Kvinnan är ordförande för Handels fackklubb i en Ica Maxibutik i Skåne.

Byggnads: ”Lagen om ändrad strejkrätt behövs inte”

Hamnkonflikten är löst. Nu finns ingen anledning att ändra strejkrätten längre, anser flera LO-förbund. Byggnads ser helst att lagförslaget skrotas, och även Fastighets och Pappers vill att det rivs upp. Det lagförslag som parterna tog fram om ändrad strejkrätt kom till som en reaktion på konflikten i Göteborgs hamn.

Elektrikermedlemmar kritiska mot strejkrättsförslag

Lagförslaget om förändrad strejkrätt har varit ute på remiss. I stort följer svaren från de organisationer och myndigheter som regeringen har utsett till remissinstanser det väntade. De huvudorganisationer på arbetsmarknaden som själva arbetat fram förslaget är missnöjda med en sak; att lagen föreslås bli verklighet först nästa år.

Man död efter arbetsplatsolycka – fick virke över sig

En man i 60-årsåldern har avlidit efter att virke rasade över honom på en byggarbetsplats i Karlskoga. Detta är den trettonde dödliga arbetsplatsolyckan som inträffar i år. Det var vid lunchtid på onsdagen som olyckan inträffade på en byggarbetsplats i Karlskoga. Mannen skulle lossa lasten från flaket på en bil när något gick fel.

Byggbranschens #Metoo följs upp av arbetsgrupp

Byggbranschens Metoo-upprop #Sistaspikenikistan fick stort genomslag under hösten 2017. Sedan dess har arbetet fortsatt, och nu startas en arbetsgrupp för att komma vidare med problemet, skriver Byggindustrin. Hösten 2017 startades #Metoo-uppropet, där kvinnor över hela världen talade ut om sexuella trakasserier och diskriminering.

Kvinnor får 6 000 mindre i plånboken

Kvinnor i arbetaryrken tjänar nästan 6000 kronor mindre i månaden än arbetarmän, visar LO:s jämställdhetsbarometer. Detta trots att kvinnorna har mer OB-tillägg. 2017 tjänade män i genomsnitt 4000 kronor mer i månaden före skatt än kvinnor, enligt Medlingsinstitutet. Men då har Medlingsinstitutet räknat om alla deltidslöner till heltid.

Kryphål i förslaget om medlemsavgiften

Det blir dyrare att vara med i facket 1 april, då tas reduktionen på fackavgiften bort igen. Kostnaden ökar för den enskilde med en tredjedel. Men det finns ett kryphål. Det här rapporterar Kommunalarbetaren.