• Leif Magnusson skadade sig illa när han föll från en ställning på jobbet. Foto: Anna Norling

  • Jimmy Åsberg, ombudsman Elektrikerförbundet, Region Nord. Foto: Anna Norling

  • Leif Magnusson skadade sig illa när han föll från en ställning på jobbet. Foto: Anna Norling

  • Ur utredningen. Räcket till den ställning som Leif Magnusson ramlade från konstaterades vara trasigt, men om felet uppstod innan, eller i samband med fallet, har inte gått att fastslå i polisutredningen. Foto: Anna Norling

2018-10-22

I mars 2016 ramlade Leif Magnusson ned från en ställning på jobbet på Kempes el i Sundsvall. Själva olyckan har Leif inget minne utav, inte tiden efter heller. Han skadades svårt.

Nu menar Arbetsförmedlingen å sin sida att han är för sjuk för att söka jobb, å andra sidan hävdar Försäkringskassan att han inte är tillräckligt sjuk för att få någon ersättning därifrån.

– Jag har varit helt utan pengar i sex månader, berättar Leif Magnusson.

Det var en allvarlig olycka. Leif Magnusson arbetade på ett bygge på Mitthögskolan i Sundsvall. Han har fått berättat för sig att en av kollegorna hittat honom avsvimmad på golvet. Han hade ramlat ned från ställningen. Räcket konstaterades sedan vara trasigt, men om felet uppstod innan eller i samband med fallet har inte gått att fastslå i polisutredningen.

Leif fördes till sjukhus med allvarliga skador.

– Jag hade blödningar i hjärnan, i örat, skadat revben och nyckelben. Högra sidan var rätt trasig på mig. Jag har väldigt diffusa minnesbilder av den här tiden, men man har berättat för mig att jag skrev ut mig själv. Jag skulle hem.

LÄS ÄVEN: Allt fler nekas ersättning från Försäkringskassan

Några dagar senare fördes Leif återigen akut till sjukhus, han hade förlamats i ansiktet.

– Delar av den högra sidan var förlamad, jag kunde inte ens blinka. Jag har fortfarande problem.

Men den här tiden har Leif som sagt inget minne utav.

När han så småningom skrevs ut från sjukhuset började rehabträning, i början med rullator.

Leif började så småningom bli allt bättre. Även om det var långt ifrån att han skulle kunna gå tillbaka till jobbet. Men så kom nästa slag. Ett år efter olyckan diagnosticerades han för prostatacancer.

Men nu hade han varit sjukskriven för lång tid. Samma år, 2017, meddelade Försäkringskassan att han inte längre var berättigad till ersättning.

”Utifrån dina medicinska underlag bedömer Försäkringskassan att du har en nedsatt arbetsförmåga i ditt ordinarie arbete som elektriker. Dock bedöms inte de besvär som beskrivs i läkarintyget vara så omfattande och av den grad att underlaget stöder en nedsatt arbetsförmåga i förhållande till lätta och strukturerade arbeten som inte utsätter dig för stress och som inte ställer höga krav på goda och bibehållna kognitiva funktioner eller där det krävs simultankapacitet”, står det i beslutet.

LÄS ÄVEN: Facken tar strid för att förbättra försäkringarna

Då Leif inte längre var berättigad till ersättning från Försäkringskassan skulle han tillbaka till jobbet. Men arbetsgivaren hade inte ett arbete som Leif klarade av, så Leif hamnade i Arbetsförmedlingens rullor.

Där genomfördes under sex veckor en utredning av Leifs förutsättningar att klara av ett arbete på den öppna arbetsmarknaden. Utredningen fastslår att Leif är hjärntrött, har begränsade motoriska färdigheter och balansproblematik.

Arbetsförmedlingen skriver: ”Den anpassningsnivå som Leif behöver ”är inte möjlig att uppnå i en anställning av någon form, eller i övriga insatser som Arbetsförmedlingen förfogar över.”

Leif är alltså för sjuk för att stå till arbetsmarknadens förfogande, men för frisk för att vara berättigad till ersättning från Försäkringskassan. Han har ramlat mellan stolarna.

LÄS ÄVEN: Christer skadade finger och fot – blev utan ersättning

Med hjälp av Jimmy Åsberg, ombudsman på Elektrikerförbundet region Nord, har Leif processat mot Försäkringskassan.

– Jag har fått all hjälp från facket, fruktansvärt mycket hjälp, säger Leif Magnusson.

Jimmy Åsberg berättar att han på väldigt kort tid har fått sju till nio liknande ärenden där medlemmar utförsäkrats och står utan ersättning.

– Jag ser att det ökar, säger Jimmy Åsberg och fortsätter:

– Och vi har ett mörkertal, det är inte alla medlemmar som orkar söka hjälp. Men våra medlemmar som läser tidningen kan få veta att de kan få hjälp via facket.

LÄS ÄVEN: Anna Norling: “Vi måste täta glappet mellan stolarna”

Leif Magnusson säger att han tänker på alla som utförsäkrats och som inte får någon hjälp.

– Jag är ingen miljonär direkt, men jag tänker på yngre människor med barn och skulder, att bli utförsäkrad i den situationen är ju en katastrof. Jag kan förstå människor som man har läst om i media som har tankar på att begå självmord. De som är i samma situation, när man slår undan benen på folk så in i helvete. Jag har ju haft stor hjälp av fackföreningen, har du inte det och kanske inte något socialt nätverk, då är du ju grundlurad.

Anna Norling
anna.norling@mittmedia.se

 

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Nyheter

EU-val: Sverige har 20 av 751 platser i parlamentet

Den 26 maj är det val till Europaparlamentet där 751 ledamöter sitter. Sverige har i dagsläget 20 platser. Under mandatperioden 2014-2019 har Socialdemokraterna haft fem av Sveriges 20 platser. I dag sitter där Aleksander Gabelic, Jytte Guteland, Anna Hedh, Olle Ludvigsson och Marita Ulvskog. Av dessa fem är det endast Jytte Guteland som kandiderar för omval.

Alla partier värnar svenska modellen – men röstar olika i EU

All svenska partier i Europaparlamentet har levt upp till sina vallöften från 2014 och säger sig värna den svenska modellen. Men synen på vad den svenska modellen är skiljer sig åt, konstaterar Arena idé i en ny rapport.

Johan Danielsson är LO:s kandidat till EU-valet

Söndagen 26 maj är det val till EU-parlamentet. Johan Danielsson är LO-förbundens gemensamma kandidat och står på Socialdemokraternas lista. Nummer ett för mig är att bekämpa osund konkurrens. Svenska kollektivavtal ska gälla på svensk arbetsmarknad, säger han när vi träffas på ett fik i Gävle.

Schneiders miljömål: En miljon solkraftstekniker

Schneider Electric, ett globalt bolag inom digital utveckling av energihantering och automation, deltog i mitten av mars i One Planet Summit i Nairobi, Kenya – det första regionala klimattoppmötet efter Parisavtalet. Under toppmötet tog ledande aktörer inom hållbarhet fram åtgärder för de globala klimatutmaningarna.

Dödliga elolyckor: Nästan var tionde inträffar utomlands

Risken att avlida till följd av en elolycka är betydligt större utomlands än hemma i Sverige i alla fall om man ser till den begränsade tiden man vanligtvis befinner sig på resande fot. Detta visar en ny studie från Elsäkerhetsverket. Av de dödliga elolyckorna bland den svenska befolkningen inträffar nästan en tiondel utomlands.

Dödsolycka på bygge – föll åtta våningar utan skyddslina

En man omkom under lördagen efter ett fall från åttonde våningen på en byggarbetsplats i Solna. Händelsen var den tredje konstaterade arbetsplatsolycka med dödlig utgång att inträffa under samma vecka. Olyckan inträffade vid lunchtid på lördagen. En montör på en byggarbetsplats i Solna omkom efter ett fall från åttonde våningen, i samband med sitt arbete på bygget.

Unipers insourcing – ”En framgångssaga”

Bakgrunden till att dåvarande Eon, dagens Uniper, valde att insourca underhållet av sina vattenkraftverk i Norrland var att marknaden förändrades under början av 2010-talet. Konkurrensen bland leverantörerna försvann. Jonas Andrén Till sist fanns det bara en leverantör kvar av sådana här tjänster i Norrland: One Nordic. Det ledde till en asymmetri i maktbalansen.

Man till sjukhus efter elolycka i Ronneby

En man fick under torsdagen föras till sjukhus efter en elolycka i Ronneby. En anmälan om arbetsplatsolycka har upprättats, skriver SVT.  Olyckan inträffade strax innan klockan åtta på torsdagsmorgonen. En man i 30-årsåldern hade fått en kraftig elstöt och svimmat på en arbetsplats i Ronneby. Tillbudet ska ha inträffat i en hiss, enligt polisen.

Ung man klämdes till döds på betongfabrik

En ung man avled under torsdagen efter en arbetsplatsolycka på en industri utanför Lund. En anmälan om arbetsmiljöbrott samt vållande till annans död har upprättats, skriver Kvällsposten. Detta är den andra dödliga arbetsplatsolycka som inträffar denna vecka. Det var vid 16.

Ei skärper villkoren för borttagning av kreosot

Nu skärper Energimarknadsinspektionen (Ei) kraven för sanering av kreosot i samband med att en elledning rivs. Syftet med de skärpta villkoren är att säkerställa att markföroreningar inte finns kvar i jorden efter att en elledning tagits bort. För att stolpar och fundament till en elledning ska tåla väder, vind och tidens tand har de historiskt bestått av impregnerat trä.

Elolycka: Anställd på Vattenfall fick ström genom kroppen

En anställd på Vattenfall i Avesta drabbades av strömgenomgång när hen skulle utföra en kontroll på sin arbetsplats. Händelsen har anmälts till Arbetsmiljöverket, skriver Dala-Demokraten. Det var i april som olyckan inträffade. En anställd på Vattenfall Nordic AB i Avesta skulle kontrollera en märkning i ett skåp.

Företag lägger ned – för att slippa facket

Måleriföretagaren Tord Smetana i Umeå har i lokalpressen gått ut med att han planerar att säga upp sina anställda. Han anklagar Målareförbundet i regionen för en häxjakt på honom och att han inte orkar driva företaget vidare. Facket tillbakavisar kritiken.

Man avliden efter arbetsplatsolycka i Lycksele

En man avled under tisdagen i en olycka på en verkstad i Lycksele. En förundersökning gällande arbetsplatsolycka har inletts, skriver SVT. Detta är årets 22:a dödliga arbetsplatsolycka.  Det var vid 11.30-tiden på tisdagsförmiddagen som en man i 55-årsåldern avled i samband med en arbetsplatsolycka på en verkstad i Lycksele.

Papperslösas situation: ”Människor utnyttjas på slavliknande sätt”

Alla omfattas av arbetsmarknadens regler. Några som utnyttjas grovt är de som saknar uppehållstillstånd eller arbetstillstånd. Till deras hjälp finns Fackligt center för papperslösa. Målarettans ombudsman Peter Fredin är en av de som bemannar centrets mottagning. Det som man kommit överens om i avtal och där kollektivavtal finns gäller även dessa personer.

Polis struntade i varning om strömförande kabel

Nyligen inträffade det en olycka i Stockholms-området då ett fordon mejade ner en elstolpe och hamnade inne på en villatomt. En förman och en aspirant inom polisen kom till platsen och började röja undan trots varningar. Tack vare att en elektriker stoppade arbetet kunde en allvarlig olycka undvikas elstolpen och anslutna kablar var nämligen strömförande.