”En önskan för denna nya mandatperiod vore att såväl politiker som tjänstemän såg dessa maskor, dessa glapp mellan stolarna. Och insåg att det handlar om människor. Människor som inte blir friskare av att fattiggöras”, skriver tidningens redaktör Anna Norling.

”Ingen ska ramla mellan stolarna”. Stefan Löfven tittar på åhörarna och ser så där övertygande ut som bara en svensk statsminister kan göra.

Det är dagarna före valet och jag befinner mig i Sundsvall. På Stora torget står statsminister Löfven och talar till ett ganska välfyllt torg. Det mesta låter bra.

LÄS ÄVEN: Facken tar strid för att förbättra försäkringarna

Men det är på frågan han får om vad partiet tänker göra för de personer som av läkare blivit sjukskrivna, men som fått beslut från Försäkringskassan om att de inte längre är beviljade ersättning därifrån, som jag tänker att han kan inte ha fått rätt information.

För jag har ju precis träffat medlemmar i Elektrikerförbundet som gjort just det: ramlat mellan stolarna.

LÄS ÄVEN: Allt fler nekas ersättning från Försäkringskassan

Jag har precis kommit från ett möte med Leif Magnusson som skadade sig allvarligt när han föll från en ställning på Mitthögskolan i Sundsvall. Leif är fortfarande inte frisk. Läkaren har sjukskrivit honom. Arbetsförmedlingen menar att han inte kan stå till arbetsmarknadens förfogande, det är han alldeles för sjuk för.

Men Försäkringskassan menar att han visst kan arbeta. Nu har Leif Magnusson varit helt utan ersättning i sex månader.

Christer Norrbom, även han elektriker från Sundsvall, gick tillbaka till jobbet tre veckor innan sjukskrivningens slut, trots att läkaren beordrat honom att hålla sig hemma. Han hade fått avslag från Försäkringskassan och efter tre månader utan ersättning var besparingarna på upphällningen.

Han hade inget annat val än att gå tillbaka till jobbet innan sjukskrivningens slut, och hoppas på det bästa. Hålla tummarna för att inte skadan skulle gå upp igen.

LÄS ÄVEN: Leif är för sjuk för att vara arbetslös – men för frisk för att vara sjuk

I valrörelsen 2014 gick Socialdemokraterna till val på att ta bort det som kallades ”stupstocken” i sjukförsäkringen. Det vill säga den bortre tidsgränsen i sjukförsäkringen som den tidigare Alliansregeringen hade infört. Efter valsegern uppfyllde regeringen Löfven sitt vallöfte, stupstocken togs bort. Men. I stället införde den rödgröna regeringen ett mål för att sänka sjukpenningstalet från dåvarande 10,3 till 9,0 dagar.

Detta fick Försäkringskassan i uppdrag att fixa. Och det är myndigheten på god väg att göra. Det visar inte minst de ökade antal ärenden hos LO-TCO rättsskydd som gäller just Försäkringskassans avslag på sjukpenning. Och det visar sig även hos ombudsmännen i Elektrikerförbundet.

Jimmy Åsberg, ombudsman i region Nord, säger när jag träffar honom att han för tillfället har sju till nio ärenden om just detta. Om medlemmar som ramlat ur det grovmaskiga nät som är sjukförsäkringen. Människor som ramlat mellan stolarna.

LÄS ÄVEN: Christer skadade finger och fot – blev utan ersättning

Nu står en ny mandatperiod för dörren. Vilken regering det nu blir. Det är inte klart i skrivande stund.

En önskan för denna nya mandatperiod vore att såväl politiker som tjänstemän såg dessa maskor, dessa glapp mellan stolarna. Och insåg att det handlar om människor. Människor som inte blir friskare av att fattiggöras.