Den finska regeringen har sammanställt ett förslag som går ut på att små företag som har färre än 20 anställda lättare ska kunna säga upp personal. Man motiverar detta med att det ska uppmuntra till att anställa nya medarbetare.

Detta gillas dock inte av fackförbunden, som under onsdagen går ut i en stor, dygnslång proteststrejk. Man kräver att regeringens förslag om försämrad anställningstrygghet dras tillbaka.

– Vi hade helst inte gått så här långt, men tjurskalligheten inom Juha Sipiläs (C) borgerliga regering lämnade oss inga andra alternativ, säger Industrifackets ordförande Riku Aalto i ett pressmeddelande.

Det är inom industrin som strejken är som störst. Industrifacket samlar cirka 22 000 medlemmar, och Elektrikerförbundet ungefär 1000. De andra förbunden som deltar i strejken är Fackförbundet Pro och Servicefacket Pam. De två senare har i samband med strejken även infört ett övertidsförbud som gäller fram till 23 oktober.

På vissa platser har även andra yrkesgrupper uppmanats att stanna hemma från jobbet, om de jobbar i samma verksamhetsutrymmen som de strejkande förbunden.

Det här berör till exempel personal på Securitas, ISS Palvelut och Fazer, skriver Yle. Man räknar med att strejken kommer att påverka livsmedelshandeln och kollektivtrafiken.

Sammanlagt omfattas runt 30 000 anställda av den dygnslånga strejken, som inleddes vid midnatt mellan tisdag och onsdag. Man beräknar att strejken kommer att kosta mellan 50 och 70 miljoner euro.