• Bild: Pixabay/Geab/Montage (Väderkvarnen på bilden har redaktionen veterligen inte lidit några ekonomiska förluster i samband med strömavbrotten)

Företagare på Gotland har lidit stora förluster till följd av de många strömavbrott som drabbat ön. Nu verkar det dock som att flera av dem kan bli utan ersättning, skriver TT via SVT.

Som Tidningen Elektrikern tidigare berättat har Gotland under sommaren och hösten drabbats av en rad omfattande strömavbrott. Dessa har orsakat problem för både privatpersoner och företag – och för företagen har de även i många fall inneburit stora ekonomiska förluster. Det ska röra sig om flera miljoner i förlorade intäkter – både för industrin och turistnäringen.

– De flesta har drabbats hårt. Det har också gjorts under den period som innebär turister på ön. När det är strömavbrott kan ingen servera mat, det går inte för någon att ta betalt, och ingen har vetat hur långt avbrottet blir. Vissa har fått stå still med 400 anställda och väntat, säger Nancy Yussef, ordförande i Företagarna på Gotland, till TT.

– Vi uppskattar våra kostnader till cirka 10 miljoner kronor för utrustning och maskiner som förstörts, och ytterligare 20 miljoner kronor i produktionsbortfall, säger företaget Cementas platschef Fred Grönwall till TT.

De som drabbats har i flera fall beslutat att begära skadestånd av Vattenfall och dess gotländska dotterbolag GEAB, för att täcka inkomstförlusterna.

LÄS ÄVEN: Efter strömavbrotten – Energimarknadsinspektionen granskar Geab

Nu verkar det dock som att flera av de drabbade kommer att stå utan ersättning. Vattenfall menar nämligen att det endast är de direkta skadorna på utrustning som kan ersättas – inte förluster på grund av förlorade intäkter. Detta enligt reglerna i elnätsavtalet.

– Vi tittar på varje fall för sig. Cementa har vänt sig till oss och jag är övertygad om att vi kommer fram till en lösning. Vi träffar också andra företagare, vi har det här mötet i dag, och träffar organisationen Företagarna på måndag, säger Vattenfall elnätsdistributions kommunikationsansvarige Mikael Björnér till TT och fortsätter:

– I grund och botten ersätts inte inkomstbortfall. Men jag vill inte föregripa de diskussioner vi har med företagarna.

Chris Smedbakken
christina.smedbakken@mittmedia.se


LÄS ÄVEN: Gotländska strömavbrott kostar miljontals kronor