• Bild: Pixabay/Ei/Geab/Svensk Linjebesiktning/Montage

Efter de många strömavbrotten som drabbat Gotland under de senaste månaderna har flera gotländska elkunder lämnat in anmälningar mot det gotländska elbolaget Gotlands Energi AB (Geab) till Energimarknadsinspektion (Ei). Enligt en anmälare har ön drabbats av så många som tjugo strömavbrott sedan början på juli, skriver Hela Gotland.

De många strömavbrotten uppges bero på ett pågående underhållsarbete vid en kraftstation söder om Visby. Enligt Ei är detta dock inte en godtagbar ursäkt för att kunderna stått utan el vid fler än elva tillfällen på ett år.

LÄS ÄVEN: Gotländska strömavbrott kostar miljontals kronor

Myndigheten har därför inlett en granskning av Geab. Elbolaget har nu några veckor på sig att svara, innan myndigheten beslutar om det ska bli ett föreläggande, skriver Hela Gotland.

– Vi begär information om vilka avbrott, både korta och långa, planerade och oplanerade som skett. De ska också beskriva orsakerna till alla avbrotten och vilka åtgärder som har vidtagits, säger Tommy Johansson, chef för avdelningen för teknisk analys på Ei, till Hela Gotland.

LÄS ÄVEN: Utredningen klar: Så påverkar klimatförändringarna elsäkerheten

Myndigheten upplyser även allmänheten om att alla som på något sätt lidit skada av de många strömavbrotten har rätt att begära skadestånd från Geab – oavsett om det rört sig om mat som förstörts eller apparater som gått sönder.

Ett företag som redan ansökt om skadestånd är taxibolaget Taxi Norr, som skickat en faktura till Geab på över 31 000 kronor. Strömavbrotten orsakade att deras servrar låg nere i fem dygn, under vilka deras bilar inte kunde komma åt förbokade köruppdrag.

Från Geabs håll är man beredda på att få in fler skadeståndsansökningar.

– Vi svarar gärna på hur det går till när man ansöker, och det finns även på vår hemsida. Vi rustar för att ta emot ansökningarna, och vi kommer att titta och göra en bedömning av varje ärende, säger Geabs marknadschef Johan Granath till Hela Gotland.

LÄS ÄVEN: Forskare konstaterar: Elnätet är väldigt sårbart

Det Gotländska elnätet har dock fler problem än det pågående underhållsarbetet. Vid en inspektion beställd av Geab, som nyligen utfördes från helikopter, dömdes stora delar av Gotlands ledningsnät ut av Svensk Linjebesiktning. Detta trots att Geab de senaste åren spenderat 300 miljoner kronor på elnätet, och höjt årsavgiften till 10 662 kronor.

Många elstolpar lutar och är i så dåligt skick att de fått stålförstärkas nedtill. Ett flertal av dem har dessutom ruttnat i toppen där ledningarna sitter, skriver Hela Gotland. Redan sedan tidigare inspektioner har stolparna märkts ut med förbud att klättra i dem med stolpskor.

– Stolparna har dömts ut tidigare av besiktningsmän, men de står fortfarande kvar. Om ingenting görs kommer de att ramla omkull, säger besiktningsmannen Jens Hellström till Hela Gotland och fortsätter:

– Det här är det sämsta jag har sett. De har sparat på underhållet och stolparna är säkert från 1960-talet.