• Bild: Pixabay/France Télécom

Ett sextiotal personer begick självmord när France Télécom försökte pressa tiotusentals anställda att säga upp sig. Nu ställs företaget inför rätta för organiserad mobbning, skriver Lag & Avtal.

Totalt ska ett sextiotal anställda hos företaget France Télécom – som numera heter Orange – ha tagit livet av sig mellan 2006 och 2009. Flera av självmorden ägde rum i företagets egna lokaler.

LÄS ÄVEN: Razzior på elektronikföretag – misstänks för kartellbrott

En ung anställd hängde sig i en kabel från France Télécom, iklädd sina arbetskläder. Han hade tidigare vittnat om hur han blivit utskälld och förolämpad på jobbet. En annan anställd kastade sig ut genom ett fönster, en tredje tände eld på sig själv och en fjärde skrev ett avskedsbrev där hen talade om ett ”skräckvälde-styre”.

– Det finns en rad dokument som bevisar att företagsledningen förde en medveten politik, som gick ut på att behandla personalen illa, säger advokaten Michel Ledoux (företrädare för familjerna till två personer som tagit livet av sig) till Lag & Avtal.

LÄS ÄVEN: Uttråkad på jobbet – arbetsgivaren döms

Det var i slutet av 2006 som 200 chefer hos France Télécom samlades till ett möte i Paris. Det som diskuterades var att företaget ville göra sig av med tiotusentals anställda – utan att regelrätt säga upp dem. Istället ville man att de anställda självmant skulle lämna sina jobb.

Detta ska ha varit en del i planen Next, som gick ut på att 10 000 personer skulle omplaceras – och att 22 000 anställda skulle sluta genom ”frivilliga avgångar”.

I ett tal, som enligt Lag & Avtal ska finnas inspelat, sade den dåvarande vd:n Didie­r Lombard att han skulle se till att folk försvann ”på ett eller annat sätt, genom fönstret eller genom dörren”. Efter mötet sattes planen i verket, och de anställda började pressas för att självmant säga upp sig.

LÄS ÄVEN: Byggnads och Peab når förlikning efter uppsägning

Företaget och sju av dess tidigare direktörer ska nu ställas inför rätta för ”moraliska trakasserier”. Rättegången kommer att hållas under 2019 eller 2020.

De misstänkta riskerar att dömas till två års fängelse och motsvarande cirka 300 000 svenska kronor i böter. Offren kan dessutom komma att tilldömas skadestånd.

Chris Smedbakken
christina.smedbakken@mittmedia.se