Uterum, pool, coolaste barnvagnen, två bilar och dyra semestrar, innan man fyllt 30. En rolig ekvation som snart kan visa sig vara omöjlig. En hel del unga arbetande vuxna känner av en press som man kläms in i. Vår tid är full av möjligheter och förhoppningar som blandas ihop till ett drömliv.

Själv bodde jag i ett åtta kvadratmeters studentrum tills jag var 31 år, köpte en nio år gammal bil och semester fick bli en veckas restresa till Grekland för 2500 kronor.

LÄS ÄVEN: ”Lyft bort surgdegen”

När jag jobbade med rehabiliteringskursen i Oslo coachade jag en 23-årig tjej som inte jobbat något efter gymnasiet på grund av sjukdom. När jag mötte upp henne på praktikplatsens parkering så sa hon: Du har min drömbil.

Jag blev förvånad och sa ja den kan du spara till i 30 år. När man är ung har man gamla bilar som är billiga. En sån bil kan du ha när du är femtio år.

Hon berättade dessutom att hon var stressad för att flera jämnåriga tjejkompisar hade gift sig. Hon kände sig på efterkälken, som 23-åring. Man ryser av den föreställningen som skapar en ohälsosam verklighetsuppfattning.

LÄS ÄVEN: ”Stressen smyger sig på oss – det finns hjälp att få”

De senast 20 åren har vi delat på generationerna. I många familjer är det sällsynt att de unga möter de gamla och verkligen sitter och talar med varann. Är man en 92:a så umgås man med 92:orna, så har det varit ett tag nu. Jag ser bara förluster i detta.

Men det finns hopp i hantverksyrkena, ni har nåt värdefullt. Ni möts över generationerna. Detta är oerhört viktigt. Du som är ung: släpp telefonen på rasten och prata med dina äldre kollegor om hur de gjorde med pengar och kärlek, hus o hem när de var unga. Diskutera!

Ni som är medelålders: se till att dela med er av hur ni tänkt och gjort i smått och stort genom åren. Kapitulera inte i ditt vuxenliv och sitt å säg, det är så annorlunda nu. Det är inte så annorlunda.

Många unga vuxna tycker att det är svårt att få till det. De behöver definitivt höra hur du gjort och tänkt med livet. Hur du tänkte när du gifte dig och hur ni klarade av småbarnsåren och höll ihop. Hur ni sparade till inköp och kände ansvar för jobbet och arbetsmoralen. De behöver exempel. De behöver förebilder.

LÄS ÄVEN: ”Glöm drömmen om det perfekta”

En del unga ser jag också bär på en klimatstress som bland annat leder till att många väljer att bli vegetarianer eller veganer med välgenomtänkta argument. Men matlagningskonsten kanske inte helt är på plats och kunskapen om vad man behöver få i sig som komplement kan vara bristfällig.

Du äter kanske inte en tillräcklig stark kost för att få tillräcklig kraft för arbetsliv, familjeliv och fysisk aktivitet. Här behöver du som väljer det sätta dig in i om du behöver nåt tillskott. Man ska inte vara väldigt trött när man är 28 år.

Här kanske finns en ny typ av uppdrag för företagshälsovården att lära ut till unga ambitiösa arbetstagare vad man behöver vara uppmärksam på vid vegetarisk kost.

Fortsätt drömma om ett gott liv men spara på krutet, allt behöver inte hända i år.