Bogpropellern på båten funkade plötsligt inte i sommar. Vi ringde Marinan i den lilla orten där vi låg i hamn. Vi misstänkte glappkontakt i joysticken. Båtmekanikern kom på förmiddagen. Han tittade på säkringar och testade batteri. Vi fick intrycket att han var kunnig. Hela tiden han var i båten ringde hans mobil. Kunder ville veta när det var leverans, kunder ville boka tid och ta del av hans kunskap. Det är gristrångt i motorrummet på en inombordsmotor, men där låg han och svarade i telefon. Han var tillsynes kolugn.
Ibland hör vi nån säga: Hur är det möjligt att bli utbränd på det jobbet? Efter att ha träffat över tusen personer med upplevelser av stress vill jag påstå att jag har lite aningar.

Problem löser vi hela tiden, men när vi har ett problem som vi inte kan lösa, DÅ uppstår stress.
När dottern blir mobbad i skolan eller när frun får bröstcancer, då… eller när brorsan super bort sin familj, då står vi maktlösa. När smärtan i ryggen inte ger sig, när friställning hotar eller när arvstvisten i familjen är ett faktum.
Vi har ett problem som behöver lösas. Vi försöker på alla sätt, vi tar till de åtgärder som vi brukar använda oss av. Fixar och trixar. Vänder oss ut och in men Ibland blir ansträngningarna förgäves, det hjälper inte, vad vi än gör så är problemet kvar. Det är nu vi blir stressade.
Det är nu sömnen börjar strejka, oron tilltar och kraften rinner ur oss. Jag som brukar lösa mina problem, känner plötsligt att jag tappar energi och förmågan. Jag känner mig trött och irriterad, jag känner inte igen mig själv.

Stress är inte bara att ha för mycket att göra, att vara understimulerad på jobbet, kan också få oss att tappa orken. Att vara uttråkad helt enkelt eller att uppleva att jobbet är för lätt, för enahanda kan skapa obehag. När jobbet är för svårt, kunderna krånglar eller ni fått ett nytt datasystem även det stressar. Att vara i en organisation som man inte förstår eller inte har något inflytande i, är verkligen något som gör folk stressade.

Det bästa du kan göra när du hamnar där är att ta hjälp. Ta reda på om din arbetsgivare har företagshälsovård och be om att få träffa någon där. Det är inte bara arbetsrelaterade bekymmer som handhas där. Arbetsgivare kan vara mycket generösa när det gäller att hjälpa en medarbetare som går på knäna. Alla tjänar på att vi inte kraschar. Vänta inte. Det finns hjälp att få.

Ninni Länsberg