Foto: Tomas Nyberg

jonas wallin

  • Foto: Tomas Nyberg (Bilden är tagen i ett annat sammanhang).

När rösterna till årets riksdagsval har kontrollräknats kan det konstateras att det rödgröna blocket stannade på 144 mandat, de borgerliga på 143 mandat och Sverigedemokraterna på 62 mandat.
– Valet gick bättre än vad vi hade befarat, lika fullt så är det ett sämre resultat än vad vi är vana vid, säger Elektrikerförbundets ordförande Jonas Wallin.

Elektrikerförbundets ordförande är tydlig med vilken regering han helst ser den närmaste mandatperioden.

– 144 mandat är absolut mer än 143 och Socialdemokraterna är största parti, så jag menar att det är Stefan Löfven som ska bilda regering, även om jag inser att han kommer att få problem med regeringsbildandet.

LÄS ÄVEN: ”Valdebatten fyra år senare – inget har förändrats”

Vad har du för kommentar angående Sverigedemokraternas valresultat?

– För det första är det glädjande att partiet inte blev större än de blev. Min reflektion i övrigt är att vi måste prata mer facklig-politisk samverkan mellan valen med våra medlemmar. Vi behöver skärpa upp det samtalet, mellan valen.

På vilket sätt?

– Vi måste förklara kopplingen till politiken, att all vår fackliga rättighet vilar på lagar – och att de lagarna väldigt lätt kan försvinna. Om så sker tappar våra medlemmar mycket av sin trygghet och sina rättigheter.

– Jag tror inte att de som röstat på Sverigedemokraterna har gjort det för att de är rasister eller främlingsfientliga, utan för att de är osäkra, oroliga, och inte känner förtroende för de så kallade etablerade partierna. Där har vi ett arbete att göra tillsammans med partiet. Det viktiga är att fler känner att de kan vara med och påverka.

LÄS ÄVEN: Jonas Wallin: Fotboll och val – mycket står på spel

Vad tror du om fackets frågor den kommande mandatperioden?

– Tyvärr är förutsättningarna betydligt sämre än om Socialdemokraterna och de rödgröna hade gjort ett bättre val. Och det var illa redan för fyra år sedan.

Jonas Wallin nämner frågor som anställningstryggheten – allmän visstid och hyvling av arbetstid som både Socialdemokraterna och förbundet vill få bort – och arbetsmiljön, som han menar har blivit sämre de senaste åren.

– Det handlar om sådant som säkerhetsutrustning, räcken, ställningar, men det värsta är dammet. Dammet var nästan utplånat på 1990-talet men nu är det tillbaka på arbetsplatserna, något som bland annat beror på att det i dag finns fler underentreprenörer.

Samtidigt påpekar Jonas Wallin att förbundet och dess förtroendevalda har genomfört en mycket bra valrörelse där man bland annat talat med över 10 000 medlemmar. Och organisationen har inte slappnat av.

– Vi har kvar en beredskap, det kan bli omval. Vi håller vår valorganisation vaken tills vi ser vad som händer.


Så gick det för elektrikerna i valet

Tre elektrikerförbundare kandiderade för Socialdemokraterna till årets riksdagsval: Claes Thim, Stockholm, Joe Mayer, Östergötland och Johan Lindbom, Västerbotten. Dock skrapade ingen av de tre ihop så pass många kryss att det räckte till en riksdagsplats.

Claes Thim: 422 personkryss

Joe Mayer: 626 personkryss

Johan Lindbom: 201 personkryss


Anna Norling
anna.norling@mittmedia.se