• Spirometriundersökning. Foto: Hjärt-Lungfonden/Caverion/Assemblin/Montage

Ska alla elektriker ha rätt till lungundersökning? Det råder delade meningar om det. På Caverion Göteborg pågår just nu en tvist om frågan. Men på Assemblin har alla elektriker sedan årsskiftet rätt till regelbundna undersökningar.

Skyddsombudet på Caverion Göteborg har i flera omgångar suttit i överläggningar med arbetsgivaren angående huruvida spirometri* ska ingå i den generella hälsoundersökningen för medarbetarna på serviceavdelningen.

Skyddsombudet menar å sin sida att Arbetsmiljöverkets föreskrifter fastslår att alla elektriker som utsätts för byggdamm ska erbjudas spirometritest som en obligatorisk del vid hälsoundersökningarna.

Företaget menar å andra sidan att Arbetsmiljöverkets föreskrifter i stället innebär att spirometri endast ska erbjudas först efter att en utredning gjorts av i vilken utsträckning varje enskild medarbetare exponeras för damm. Det vill säga individuella prövningar.

”Grunden i det här är att i vår bransch, som elektriker, så utsätts vi för damm så fort vi bearbetar betong.”

Nu har meningsskiljaktigheterna lett till att Elektrikernas skyddsombud lämnat in en så kallad 66:a till Arbetsmiljöverket, en begäran om arbetsmiljöåtgärd för att myndigheten ska ta ställning till problemet.

– Grunden i det här är att i vår bransch, som elektriker, så utsätts vi för damm så fort vi bearbetar betong. I betongen finns det kvarts som frigörs på ett eller annat sätt. Och i föreskrifterna står att om du utsätts för fibrosframkallande damm så ska man göra undersökningar i form av lungröntgen och spirometri med tre års mellanrum, säger Anders Eriksson, ombudsman i Region Väst.

Han säger att tiden är inne för att ta tag i frågan om obligatoriska lungundersökningar för de anställda som exponeras för byggdamm.

– Vi kanske inte har drivit frågan fullt ut tidigare, men nu är vi i 2018 och arbetsmiljön blir inte bättre, och ett av de största problemen är just byggdamm och följderna av det.

”Problemet på Caverion Göteborg som jag förstår det är att man säger nej till lungundersökning.”

Anders Eriksson menar att i de fall då ingen mätning av kvartsförekomst utförs bör det ställas krav på lungundersökning för de anställda.

– Det är viktigt att utföra hälsoundersökning redan i början på anställningen för att få referensvärde, samt att arbetsuppgifterna ska kunna anpassas efter individuella förutsättningar. Problemet på Caverion Göteborg som jag förstår det är att man säger nej till lungundersökning, och man tar heller inga prover eller mätningar för att kontrollera i vilken grad arbetstagarna utsätts för damm.

– Jag kan konstatera att jag hittills inte hittat några elektriker/servicemontörer som inte borrar i betong eller inte blir utsatta för andras byggdamm på våra arbetsplatser.

LÄS ÄVEN: ”Alla är döda i asbestos eller lungcancer”

Jon Urefjord är personalchef på Caverion. Han förklarar att det faktum att de aktuella medarbetarna arbetar på servicesidan gör frågan mer komplex. De aktuella medarbetarna rör sig på mellan 15 till dryga 20-talet platser på en vecka, då blir det svårt för företaget att mäta aktuella dammnivåer.

– Vi menar att i en serviceverksamhet så är det svårt att med konventionella mätmetoder avgöra hur mycket damm man utsätts för. Det är en annan sak om man jobbar på ett projekt, då är man ju på samma ställe och det är lätt för oss att gå ut och göra mätningar. Vi har inte heller fått någon rekommendation från företagshälsovården att det skulle finnas någon risk för våra anställda på den aktuella avdelningen.

”Vår tolkning är att en serviceelektriker inte utsätts för damm i den grad att det skulle vara aktuellt.”

Enligt Jon Urefjord handlar det också om att medarbetarna använder rätt utrustning.

– Vår inställning är att rör man sig i dammiga miljöer ska man i första hand använda rätt utrustning. Borrar man i en vägg där det kommer damm ska man självklart använda uppsamlare säger han och fortsätter:

– Vår tolkning är att en serviceelektriker inte utsätts för damm i den grad att det skulle vara aktuellt att göra medicinska kontroller, så jag tycker att det är väldigt bra att frågan nu gått till Arbetsmiljöverket. Kommer Arbetsmiljöverket fram till att vi bör göra något extra, då har vi ett rättesnöre att rätta oss efter.

LÄS ÄVEN: Striden om det dödliga kvartsdammet – hälsa ställs mot industrins vinster

Elektrikernas Anders Eriksson är frågande till företagets inställning.

– Jag tycker det är ganska godtyckligt att man säger att de anställda inte utsätts i tillräcklig grad, när man inte gör några undersökningar. Vi kommer inte att släppa den här bollen. Det finns ingen anledning att man ska ha sämre än vad som lag och avtal gäller, säger Anders Eriksson och tillägger:

– Men frågan är inte speciellt för Caverion, utan det gäller i hela branschen.

”Vi har väldigt dammiga arbetsplatser och får i oss massor av damm.”

Och i branschen ser rutinerna olika ut.

Daniel Lundblad, regionalt skyddsombud region Väst, sitter i Assemblins centrala skyddskommitté. Han berättar att inom Assemblin får alla anställda elektriker sedan årsskiftet erbjudande om spirometri.

– Tidigare gjordes det obligatoriska undersökningar på vissa filialer, och på vissa gjordes det inte. Jag menade att det borde vara enhetligt eftersom vissa av våra medlemmar fick undersökning, och vissa inte. Så vi hade uppe det för diskussion i skyddskommittén och kom gemensamt fram till att det här vore bra att ha. Så sedan årsskiftet ingår det för alla.

Varför är det viktigt?

– Vi har väldigt dammiga arbetsplatser och får i oss massor av damm, och för att veta om kroppen tar stryk så måste man göra någon form av prov. Så att man i ett tidigt skede kan sätta in den behandling som behövs, det handlar om att hitta felen innan de blir för stora.

LÄS ÄVEN: TV: Kvarts som dödar – ”Största bekymret är ju…”

Maria Magnusson är personalchef på Assemblin. Hon säger att införandet av regelbundna erbjudanden om spirometri för medarbetarna inte är någon stor sak för företaget.

– Vi gjorde om vår hälsoundersökning vid årsskiftet och ville ta fram en Assemblin-profil, och då valde vi att inkludera en spiro eftersom man redan gjorde det på många orter. Man måste ju hålla sig till det regelverk som finns.

*Spirometri = en lungfunktionsundersökning som utförs med spirometer, det vill säga en undersökning av hur lungorna fungerar.


[infogram id=”elektrikern-kvartsdamm-1hnq411nn8nk43z?live”]


Anna Norling
anna.norling@mittmedia.se