• Bild: Pixabay (Fisken på bilden har inget känt samröre med den dömde)

Mannen ville säkra eltillförseln till sitt nya akvarium – och kopplade därför in kablar före elmätaren. Nu döms han att betala över 30 000 kronor i böter och skadestånd, skriver Helsingborgs Dagblad.

Varje gång mannen, som är i 50-årsåldern, försökte koppla in sitt nybyggda akvarium i väggurtaget gick säkringen. Han var rädd att detta skulle ställa till det när han i november förra året skulle åka på en längre resa.

Om säkringen gick medan han var borta skulle ju fiskarna bli strömlösa.

LÄS ÄVEN: Nu ska det bli slut på otillåtet hemmafixe

Men nöden är som bekant uppfinningarnas moder, och han hittade snart en lösning på sitt motströms dilemma. På inrådan av sina vänner valde han nämligen att koppla in kablarna före elmätaren – och sagt och gjort var problemet löst.

Att det han gjorde var fel – eller att tilltaget ledde till att hans energiförbrukning inte registrerades av mätaren – hade han ingen aning om. Detta var åtminstone mannens förklaring när han, efter att hans barn ovetandes gjorde en felanmälan och fifflet upptäcktes, ställdes inför Lunds tingsrätt.

LÄS ÄVEN: Biltjuvar haffades – och bands med buntband

Mannens fiskehistoria bevekade dock inte rätten, som noterade att hans uppmätta strömförbrukning minskat avsevärt redan under 2015.

Mannen dömdes därför att betala 4900 kronor i dagsböter för olovlig energiavledning, samt över 26000 kronor i skadestånd till Landskrona energi.

Chris Smedbakken
christina.smedbakken@mittmedia.se