• Foto: Svensk Byggtjänst/Edit/Montage

Dödsolyckorna inom byggbranschen är fler än inom någon annan yrkeskategori i Sverige. Den nya boken ”Beteendebaserad säkerhet” ska försöka ändra på det – genom att stärka säkra beteenden på arbetsplatserna.

Mellan 2007 och 2016 inträffade totalt 103 dödsolyckor inom byggverksamhet – detta utan att ta med utstationerad arbetskraft i statistiken. I ett försök att avhjälpa detta har informationsföretaget Svensk Byggtjänst nu släppt boken ”Beteendebaserad säkerhet”.

Där ges instruktioner om hur man identifierar säkra beteenden på arbetsplatsen, och därigenom förbättrar sitt arbetssätt för att minska antalet olyckor. Den innehåller både en teoretisk och en praktisk del.

LÄS ÄVEN: Bengt Harju: ”Ingen ska dö på jobbet”

Boken är skriven av organisations- och KBT-psykologen Erik Matton, tillsammans med ingenjören och ledarskapscoachen Fredrik Rosengren. De har båda specialistutbildning inom beteendeanalytisk organisationsutveckling.

– Genom att tillämpa de modeller och verktyg som finns beskrivna i boken kan organisationer skapa en stark säkerhetskultur på ett effektivt sätt som dessutom bygger på evidensbaserad forskning, säger författarna själva i ett pressmeddelande.

Chris Smedbakken
christina.smedbakken@mittmedia.se