2015-03-20

Krönika

Nästan varje vecka dör en person på sin arbetsplats någonstans i Sverige. Många andra blir skadade på grund av bristande arbetsmiljö. Bara förra året omkom 48 personer på svenska arbetsplatser och trenden är tydlig, antalet dödsolyckor ökar.

Trots tydliga fakta är det inte själv klart för alla partier i Sveriges riksdag att öka kraven på rätten till en trygg arbetsplats. Att regeringen inte fick gehör för sin budget innebär de satsningar som skulle behövas inte kommer och dödsfallen och olyckorna riskerar att öka ytterligare. Allra värst är det i byggbranschen.

Arbetsmarknaden står inför stora utmaningar inte minst när det gäller en god arbetsmiljö. Villkoren och arbetsmiljön på arbetsplatserna har drastiskt försämrats under längre tid. De senaste åren har den arbetsrelaterade ohälsan ökat, mycket på grund av stress.
Den tekniska utvecklingen skapar nya möjligheter för fler att styra sin arbetstid, samtidigt som ett mer gränslöst arbetsliv ökar krav på ständig tillgänglighet. För många innebär det längre arbetsdagar och att ständigt vara tillgänglig för sin chef. Tempot i arbetslivet ökar och riskerar leda till lägre bemanning i många sektorer. Den stressrelaterade ohälsan drabbar i hög utsträckning kvinnor samtidigt som männen är överrepresenterade i antal dödsolyckor på svenska arbetsplatser.
Brister i arbetsmiljön handlar i grunden om försämrade arbetsvillkor. Under senare år har otrygga anställningar har blivit allt vanligare. Det gör att fler saknar den grundläggande anställningstrygghet som krävs för att våga påvisa brister i arbetsmiljön.

Det blir allt vanligare att stress och press i arbetslivet betraktas som ett individuellt problem, istället för en fråga om ett bristande arbetsmiljöansvar hos arbetsgivaren. Därför måste arbetet för en förbättrad arbetsmiljö gå hand i hand med arbetet för stärkta rättigheter och öka tryggheten för löntagarna. Förutsättningen är att fler som jobbar på svenska arbetsplatser täcks av de kollektivavtal som bär upp den svenska modellen. Därför måste kraven på kollektivavtal öka.
När de borgerliga partierna och Sverigedemokraterna fällde regeringens budget föll förstärkta anslag till Arbetsmiljöverket och satsningar på en bättre och tryggare arbetsmiljö. Jag hoppas att de borgerliga partierna tänker en gång till innan de gör gemensam sak med Sverigedemokraterna igen. Arbetsmiljön måste bli bättre, för ingen ska behöva dö på jobbet.

Bengt Harju
Ombudsman för Socialdemokraterna, tidigare elektriker

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Åsikter

En spådom in i framtidens elektrikerbransch

KRÖNIKA ”Den som har förmåga att förutse framtiden är förmodligen den som bäst har förmågan att ändra sig när nya rön visar annorlunda fakta”, skriver Per Lawén. Ur högtalaren dunkar Phil Collins på trummorna i In the Air Tonight, och i ishockey-VM får Sverige däng av Sovjet med 1-13. På almanackan står det 1981.

Anna Norling: Vi måste täta glappet mellan stolarna

KRÖNIKA ”En önskan för denna nya mandatperiod vore att såväl politiker som tjänstemän såg dessa maskor, dessa glapp mellan stolarna. Och insåg att det handlar om människor. Människor som inte blir friskare av att fattiggöras”, skriver tidningens redaktör Anna Norling. ”Ingen ska ramla mellan stolarna”.

Jonas Wallin: ”Det var vi som gjorde det”

LEDARE ”När valresultatet då kom in, så var vi många som andades ut. Visst hade de gått framåt, men långt ifrån så mycket som alla trodde att de skulle göra. Och det var vi som hade gjort skillnad”, skriver förbundets ordförande Jonas Wallin. Det var kväll, den nionde september. Vallokalerna skulle stänga.

DEBATT: Varför är inte pensionärer välkomna på Elmässan?

Bild: Pixabay DEBATT (Kommentar från Easyfairs, som anordnar Elmässan i Kista, följer efter debattexten.) Med anledning av det senaste beslutet att pensionärer inte har rösträtt i avdelningarna, detsamma gäller nu också för BESÖK av Elmässan i Kista.

Ingemar E L Göransson: Om att förstå nuvarande politiska kaos

KRÖNIKA ”Vänstern i bred bemärkelse har aldrig i modern tid varit svagare än idag. Den viktigaste orsaken till detta är att socialdemokratin lämnat reformismen och flyttat till mitten”, skriver Ingemar E L Göransson. Det är inte så svårt att förstå varför alliansen gjort sitt som politiskt projekt. Förutsättningarna har helt enkelt ändrats.

Per Eklund: “Är företagarnas Rot-statistik trovärdig?”

KRÖNIKA ”Människor är positiva till avdraget. Det är otvivelaktigt. Men frågan som ingen ställt än är hur positiva de är i en jämförelse med andra statliga satsningar”, skriver Per Eklund. Mycket av debatten runt Rot har en ideologisk grund. Vänsterpartierna är tveksamma till Rot och vänsterpartiernas väljare är emot Rot i högre grad.

”Det ska vara lika lätt och givet för en kvinna att bli elektriker som för en man”

LEDARE ”Det ska vara lika lätt och givet för en kvinna att bli elektriker som för en man. Och ingen bög ska behöva dra sig för att söka sig till yrket för att han tror att han inte kommer att vara accepterad på arbetsplatsen”, skriver Elektrikerförbundets ordförande Jonas Wallin.

Lars-Erik Pettersson: ”Replik på svar från Per-Håkan Waern”

DEBATT Angående svaret på min fråga om Demokrati, i Elektrikern nr 6 2018.

Morgan Bodin: ”Angående demokratin i förbundet”

DEBATT Jag vill göra ett tillägg kring debatten om Demokrati och repliken från Per-Håkan Waern. Håller helt och hållet med Lars-Erik Petterssons frågor kring hanteringen om demokratin inom förbundet. Per-Håkans svar ger ingen bild över varför beslutet fattades.

DEBATT: ”Vi får inte ta för dåligt betalt”

DEBATT ”Det finns ju inga argument som håller om man säljer bristkompetens till priser som gör att vi sakta kväver oss själva. Det finns en positiv och en negativ spiral och vi väljer i vilken av dem vi skall vara”, skriver Mats Bjelkevik. Rekordvärme i 3 månader och nu börjar politiker prata om att man behöver en plan för extrema väderförhållanden.

”Valdebatt fyra år senare – inget har förändrats”

KRÖNIKA ”Käbbelkulturen gör att allt fler tappar respekten för politikerna – färre orkar lyssna och än mindre engagera sig”, skriver PO Bergström. 28 augusti 2014 skrev jag den här krönikan nedan under rubriken Käbbelkulturen.

Anna Norling: ”Det ska löna sig att arbeta”

KRÖNIKA ”De här ständiga kraven från högern att sänka bidragen för dem som har det sämst ställt passar precis in i mallen. För då går det samtidigt att sänka lönerna riktigt mycket, utan att bidragen blir högre än lönerna. Då lönar det sig helt plötsligt att arbeta”, skriver Elektrikerns redaktör Anna Norling. Det är tisdagskväll.

Claes Thim: ”Rikta ilskan åt rätt håll”

DEBATT ”Här menar jag att Sverigedemokraterna ljuger för våra medlemmar om vad de egentligen vill. Sverigedemokraterna säger sig värna svenska arbetare men har faktiskt röstat emot att ställa krav på villkor i nivå med kollektivavtal vid offentliga upphandlingar”, skriver Claes Thim. Claes heter jag och är installationselektriker samt aktiv i Svenska Elektrikerförbundet.

DEBATT: Välfärdssamhälle vs. skattesänkningar

DEBATT ”Ska välfärden fungera, måste det in skattepengar och när vi får fler barn och pensionärer behövs det mer skattepengar för att alla ska få ta del av välfärden”, skriver debattörerna. Eftersom medellivslängden ökar, vi blir äldre och äldre hela tiden samtidigt som barnafödandet också ökar, så kommer flera ta del av välfärden.

Nille Thorsell ”Rädsla gör oss till dårar”

KRÖNIKA ”Det dog fler människor i arbetsplatsolyckor 2017 än av gängskjutningar, men man hör inte många vara rädda för sina arbetsplatser. Rädslan spökar i våra hjärnor och slår ut all form av logiskt tänkande”, skriver Nille Thorsell. Rädsla gör oss till dårar som fokuserar på allvarliga, men relativt små hot och gör så vi missar de stora hoten.