2015-03-20

Krönika

Nästan varje vecka dör en person på sin arbetsplats någonstans i Sverige. Många andra blir skadade på grund av bristande arbetsmiljö. Bara förra året omkom 48 personer på svenska arbetsplatser och trenden är tydlig, antalet dödsolyckor ökar.

Trots tydliga fakta är det inte själv klart för alla partier i Sveriges riksdag att öka kraven på rätten till en trygg arbetsplats. Att regeringen inte fick gehör för sin budget innebär de satsningar som skulle behövas inte kommer och dödsfallen och olyckorna riskerar att öka ytterligare. Allra värst är det i byggbranschen.

Arbetsmarknaden står inför stora utmaningar inte minst när det gäller en god arbetsmiljö. Villkoren och arbetsmiljön på arbetsplatserna har drastiskt försämrats under längre tid. De senaste åren har den arbetsrelaterade ohälsan ökat, mycket på grund av stress.
Den tekniska utvecklingen skapar nya möjligheter för fler att styra sin arbetstid, samtidigt som ett mer gränslöst arbetsliv ökar krav på ständig tillgänglighet. För många innebär det längre arbetsdagar och att ständigt vara tillgänglig för sin chef. Tempot i arbetslivet ökar och riskerar leda till lägre bemanning i många sektorer. Den stressrelaterade ohälsan drabbar i hög utsträckning kvinnor samtidigt som männen är överrepresenterade i antal dödsolyckor på svenska arbetsplatser.
Brister i arbetsmiljön handlar i grunden om försämrade arbetsvillkor. Under senare år har otrygga anställningar har blivit allt vanligare. Det gör att fler saknar den grundläggande anställningstrygghet som krävs för att våga påvisa brister i arbetsmiljön.

Det blir allt vanligare att stress och press i arbetslivet betraktas som ett individuellt problem, istället för en fråga om ett bristande arbetsmiljöansvar hos arbetsgivaren. Därför måste arbetet för en förbättrad arbetsmiljö gå hand i hand med arbetet för stärkta rättigheter och öka tryggheten för löntagarna. Förutsättningen är att fler som jobbar på svenska arbetsplatser täcks av de kollektivavtal som bär upp den svenska modellen. Därför måste kraven på kollektivavtal öka.
När de borgerliga partierna och Sverigedemokraterna fällde regeringens budget föll förstärkta anslag till Arbetsmiljöverket och satsningar på en bättre och tryggare arbetsmiljö. Jag hoppas att de borgerliga partierna tänker en gång till innan de gör gemensam sak med Sverigedemokraterna igen. Arbetsmiljön måste bli bättre, för ingen ska behöva dö på jobbet.

Bengt Harju
Ombudsman för Socialdemokraterna, tidigare elektriker

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Åsikter

DEBATT: ”Vi får inte ta för dåligt betalt”

DEBATT ”Det finns ju inga argument som håller om man säljer bristkompetens till priser som gör att vi sakta kväver oss själva. Det finns en positiv och en negativ spiral och vi väljer i vilken av dem vi skall vara”, skriver Mats Bjelkevik. Rekordvärme i 3 månader och nu börjar politiker prata om att man behöver en plan för extrema väderförhållanden.

”Valdebatt fyra år senare – inget har förändrats”

KRÖNIKA ”Käbbelkulturen gör att allt fler tappar respekten för politikerna – färre orkar lyssna och än mindre engagera sig”, skriver PO Bergström. 28 augusti 2014 skrev jag den här krönikan nedan under rubriken Käbbelkulturen.

Anna Norling: ”Det ska löna sig att arbeta”

KRÖNIKA ”De här ständiga kraven från högern att sänka bidragen för dem som har det sämst ställt passar precis in i mallen. För då går det samtidigt att sänka lönerna riktigt mycket, utan att bidragen blir högre än lönerna. Då lönar det sig helt plötsligt att arbeta”, skriver Elektrikerns redaktör Anna Norling. Det är tisdagskväll.

Claes Thim: ”Rikta ilskan åt rätt håll”

DEBATT ”Här menar jag att Sverigedemokraterna ljuger för våra medlemmar om vad de egentligen vill. Sverigedemokraterna säger sig värna svenska arbetare men har faktiskt röstat emot att ställa krav på villkor i nivå med kollektivavtal vid offentliga upphandlingar”, skriver Claes Thim. Claes heter jag och är installationselektriker samt aktiv i Svenska Elektrikerförbundet.

DEBATT: Välfärdssamhälle vs. skattesänkningar

DEBATT ”Ska välfärden fungera, måste det in skattepengar och när vi får fler barn och pensionärer behövs det mer skattepengar för att alla ska få ta del av välfärden”, skriver debattörerna. Eftersom medellivslängden ökar, vi blir äldre och äldre hela tiden samtidigt som barnafödandet också ökar, så kommer flera ta del av välfärden.

Nille Thorsell ”Rädsla gör oss till dårar”

KRÖNIKA ”Det dog fler människor i arbetsplatsolyckor 2017 än av gängskjutningar, men man hör inte många vara rädda för sina arbetsplatser. Rädslan spökar i våra hjärnor och slår ut all form av logiskt tänkande”, skriver Nille Thorsell. Rädsla gör oss till dårar som fokuserar på allvarliga, men relativt små hot och gör så vi missar de stora hoten.

”Är det här demokrati?”

DEBATT ”Jag ser det som en åldersdiskriminering och kränkning av föreningsrätten alltså ett Odemokratiskt beslut. Varför omyndigförklarar man 10 procent av medlemmarna?”, skriver Lars-Erik Pettersson angående beslutet om pensionärers rösträtt i förbundet.
Foto: Tomas Nyberg

Svar till insändare angående pensionärers rösträtt på valmöten i verksamhetskretsarna

DEBATTREPLIK Elektrikerförbundets 1:e vice ordförande Per-Håkan Waern svarar här på Lars-Erik Petterssons debattext angående pensionärers rösträtt i förbundet.

”Alliansens arbetsmarknadsreform är socialt livsfarlig”

KRÖNIKA ”Arbetsgivare anställer inte fler än vad produktionen kräver, bara för att lönerna sänks. Och arbetsgivare anställer inte folk som inte klarar jobbet, även om de blir billigare än andra. Däremot anställer de förstås gärna folk som kan jobbet till litet lägre kostnader än förut”, skriver Ann-Marie Lindgren.

DEBATT: (S)chyssta villkor på arbetsmarknaden

DEBATT ”En socialdemokratisk valseger är garanten för en fortsatt utveckling av den svenska modellen”, skriver debattörerna. Krav på kollektivavtalsliknande villkor vid offentliga upphandlingar är ett viktigt politiskt beslut för att upprätthålla den svenska modellen.

Ulf Lundén: ”En av årets viktigaste böcker”

KULTUR Föreningen Arbetarskrivare publicerar sin 11:e antologi. Den heter Jag har tänkt mycket på oss och våra utmattade kroppar. Jag utnämner den till en av årets viktigaste böcker. Under läsningen nynnar jag på John Lennons klassiker ”Working class hero”.

Poul-Erik Jensen: ”Facklig-politisk samverkan är superviktigt”

KRÖNIKA ”Facklig-politisk samverkan är superviktigt. Höstens val är superviktigt. Det handlar om blåbrunt eller rödgrönt och oavsett hur det blir så får det enorma konsekvenser för landets löntagare i alla branscher”, skriver Poul-Erik Jensen.

Jonas Wallin: Fotboll och val – mycket står på spel

LEDARE ”Jag tror att en av orsakerna till att vi sitter i den här soppan nu, att vi alla riskerar att förlora så mycket, är att frågorna som handlar om invandring har skapat så starka och upprörda känslor att vi knappt kan se hur politiken påverkar vår vardag längre”, skriver Elektrikerförbundets ordförande Jonas Wallin.

DEBATT: Skattefinansierad lönedumpning

DEBATT ”För att fortsätta på den inslagna vägen där arbetsvillkoren förbättras för alla som jobbar i Sverige, behöver vi en fortsatt Socialdemokratisk regering efter den nionde september”, skriver debattörerna.

Anna Norling: Om det som valrörelsen borde handla om

”Vi måste vända debatten, få den att handla om det som verkligen betyder något om våra liv. Om sådant som arbetsvillkor och säkerheten på våra arbetsplatser”, skriver Tidningen Elektrikern redaktör Anna Norling.