• Bild: Pixabay

Vad ska du göra i sommar? Tidningen Elektrikern har sammanställt en lista på soliga tips att sysselsätta sig med!


1. Aktivitet: Turista i din egen stad

Det är lätt att bli hemmablind. Att man missar alla guldkorn som finns i den egna kommunen. Ett tips är att besöka ortens turistbyrå, och fråga vad de tycker att du som ”turist” ska besöka. Det kan bli en spännande dag.

Att gå på stadsvandring med guide i den egna kommunen öppnar ofta ögonen för den egna kommunens historia. Om du bor i Stockholms län är ett självklart tips guidade visningar av konsten i tunnelbanan – så kallade konståkningar.


2. Bok: ”Störst av allt”

(Författare: Malin Persson Giolito)

Boken utsågs till årets bästa deckare av Svenska Deckarakademin 2016. Det här är på ett sätt en rättegångsthriller, på ett sätt en samhällsskildring. Den handlar om Maja som står åtalad för det allra grövsta brottet. Masskjutning i den egna skolan.

Samtidigt handlar den om samhällsklasser, de allra rikaste, och de mest utsatta. Kärlek, tonårstid, grupptillhörighet. Boken är skriven utifrån Majas tankar. Inte minst hennes önskan att inte behöva minnas vad som hände i skolan den där dagen.

Det här är en bok svår att lägga ifrån sig.


LÄS ÄVEN: Facket på sommarjobbet


3. Skiva: ”Sonja Åkesson tolkad av…”

(Finns på Spotify)

Den svenska författaren och poeten Sonja Åkessons texter fortsätter att läsas, decennier efter hennes död. Hennes texter kännetecknas av samhällskritik i form av besk humoristisk ironi, talspråk, vardagskommentarer och nattsvart komik.

Det här är ett samlingsalbum som släpptes 2010 där svenska kvinnliga artister har tonsatt dikter av Sonja Åkesson, och sedan framför dem på sina egna vis. Bland artisterna hör vi Kajsa Grytt, Anna Järvinen, Lisa Nilsson, Sofia Karlsson, Annika Norlin, Rebecka Törnkvist och Frida Hyvönen.


4. Podd: Ufo-podden i P3

(Sveriges Radio Play)

Med hjälp av skådespelaren Moa Gammel lotsas vi genom dramatiserade ufomysterier – baserade på sanna historier. Skådespelarna i de åtta fristående avsnitten är ofta mycket kända namn. Vi hör bland andra Johan Rabaeus, Ann Petren, Lia Boysen, William Spetz, Malou von Sivers och Sigge Eklund.

Musiken är skapad av ett annat mycket känt namn: Andreas Kleerup.

De åtta berättelserna spänner över tid och rum, från de väldokumenterade norrländska ”Spökraketerna” 1946 till de mystiska omständigheterna kring en dykarexpedition i Bajkalsjön på 80-talet och ett oförklarligt sjungande ljud på månens baksida.


LÄS ÄVEN: Ninni Länsberg: ”Du nalkas ljuva sommar”


5. Bok: ”Solidärer”

(Författare: Anna Jörgensdotter)

Vinnare av Tidningen Vi:s litteraturpris, Moapriset och Sara Lidmanpriset 2018.

En berättelse om 1930-talets Gävle och Spanien under spanska inbördeskriget. En kärlekshistoria mellan Klara och Ingemar, men även om Joe Hill, fackföreningar, arbetsvillkor, krigets smutsighet, syndikalism och drömmen efter något annat, bättre. Samhälle och liv.


6. Tv-serie: ”River”

(Sex avsnitt, från 2015. Finns på Netflix)

Stellan Skarsgård är fantastisk i huvudrollen i denna brittiska kriminalserie. Han spelar John River, en svensk polis verksam i England som har förlorat sin kollega, spelad av Nicola Walker (Saknad, aldrig glömd, Collateral, Scott & Bailey). Även Walker gör en mer än godkänd insats.

River är en duktig polis, men har stora psykiska problem. Han ser och pratar med sin döda kollega, men även med andra avlidna personer, som grova brottslingar, bland andra en seriemördare från 1800-talet. Han dras ned allt mer i ett psykosliknande tillstånd. I detta ska han nysta upp mordet på sin kollega. Det är svart, mörkt och alldeles underbart.


LÄS ÄVEN: ”Håll koll på semesterdagarna”


7. Aktivitet: Picknick

En av undertecknads absolut bästa tips inför sommarledigheten är picknick. Packa en korg eller väska med filt, böcker, enkel mat och dryck. På med solglasögonen och sätt dig på cykeln. Cykla till parken. Eller till grannens trädgård.

Funkar lika bra med sällskap som ensam med en bra bok, eller podd i öronen. Mer sommar än så är svårt att finna. Regnar det så funkar picknicken i soffan också.


8. Tv-serie: Ozark

(Netflix)

Amerikansk dramaserie med bland andra Jason Bateman, Laura Linney och Julia Garner.

Huvudrollsinnehavaren, Jason Bateman (The Gift, The Family Fang, Arrested Development), har regisserat flertalet avsnitt. Det här är en svart, cynisk historia som snurrar allt hårdare runt den familjefader som Bateman spelar.

Han hamnar i en väv av lögner, stora pengar och utpressning. Han tvingas tvätta pengar åt maffian, och det gör han genom att ta med sig sin familj till en liten sömnig turistort vid Lake of the Ozarks i Missouri. En plats som dock inte visar sig vara så lugn han först tror.

Serien har hittills släppts i två säsonger och spelades in under 2017-2018.


LÄS ÄVEN: Med solen i tankarna


9. Bok: ”Makten, männen, mörkläggningen”

(Författare: Deanne Rauscher och Janne Mattsson)

Det här är berättelsen om den stora skandalen: bordellhärvan 1976. När journalisten Peter Bratt avslöjade att justitieminister Lennart Geijer betraktades som en säkerhetsrisk av polisen tvingades han och Dagens Nyheter att be offentligt om ursäkt och betala skadestånd.

Men – Bratt hade rätt.

Nutidshistoria om socialdemokratin, makt, sexualpolitik och patriarkat. Boken släpptes 2004, men är fortfarande mycket läsvärd.


10. Podd: Besluten som format Sverige

(SR Play)

En programserie om besluten vars konsekvenser fortfarande står högt på den politiska dagordningen. Vi får i hittills 15 avsnitt höra bakgrund och diskussioner rörande olika beslut som fått stora konsekvenser för det svenska samhället.

Varje avsnitt behandlar ett enskilt ämne. Ett exempel är det avsnitt som handlar om löntagarfonderna (visste du att det bland annat var dåvarande Folkpartiet som låg bakom förslaget om löntagarfonder?). Andra ämnen som tas upp är fastighetsskatten, friskolan, valutan, utförsäkringarna, rökförbundet, sexköpslagen, särbeskattningen och särbeskattningen.

Vi får höra klipp från radioarkivet och intervjuer med de personer som var med och formade besluten. Programmen är gjorda under 2016 och 2017 av de båda politikreportrarna Erik Hedtjärn och Maggie Strömberg. Passar den som är samhällsintresserad och gillar nutidshistoria.


Anna Norling
anna.norling@mittmedia.se