• – Håll koll på semesterdagarna och håll koll på att lönen blir rätt när du är föräldraledig, säger Tina Jacobs i Edsbyn. Foto: Tomas Nyberg

  • Foto: Tomas Nyberg

  • Foto: Tomas Nyberg

  • – Håll koll på semesterdagar och att allt blir rätt på lönebeskedet, säger Tina Jacobs, linjemontör på Elektranät i Hälsingland. Foto: Tomas Nyberg

2016-12-08

– När du har sänkt arbetstid som förälder, kolla att det blir rätt på lönebeskedet. Kolla att du får rätt antal semesterdagar. Blir det fel så får det följder. Semestertillägget blir fel, pensionen blir fel och SGI blir fel.

Det säger Tina Jacobs, linjemontör på Elektranät i Edsbyn, som fått strida för att få till det rätt.
Tina och hennes sambo Fredrik, som båda jobbar som linjemontörer, har tre barn, 3, 7 och 12 år gamla.

De senaste åtta åren har Tina varit linjemontör, men har sammanlagt 22 år inom Elektrakoncernen
– Jag har jobbat på kontoret, med elhandel, lagret och servat montörer.
Sen i våras sitter hon också i klubbstyrelsen.
Företaget har sex linjemontörer, totalt är det 150 personer inom Elektrakoncernen. Elektranät med 4000 kunder står för en del av nätet inom Ovanåkers kommun, där Edsbyn ligger.

För att få vardagen att gå ihop har Tina och Fredrik varit föräldralediga på lite olika sätt. Det har varit heldagar, en dag i veckan eller kortare arbetsdagar. Just nu går Tina på ett schema där hon börjar en timme senare på morgonen.
– Jag har varit föräldraledig i tolv år mer eller mindre. Min önskan var att sluta tidigare på eftermiddagen. Men jag kan inte åka hem klockan två när man är ute på jobb tillsammans med en kollega. Det var bättre att ta tiden på morgonen. Sambon försöker ta en dag ledigt varannan vecka. Jag har en timme på morgonen och någon strödag då och då.

Från arbetsgivaren menade man att det behövdes ett schema. Tidigare har Tina och Fredrik tagit ut annat än föräldraledigt, som semester eller komptid för att få livet att gå ihop.
– Jag vill kunna välja hur jag tar ut min ledighet.
Men arbetsgivaren ansåg att det var en oförutsedd utgift att ta ut till exempel semester och komp. Det ska vara regelbundet med fasta tider som man inte får byta ut, ett schema. Med ett schema sänktes sysselsättningsgraden till i Tinas fall 87,5 procent.
Sen sysselsättningsgraden sjönk har Tina fått lagt en betydande tid med att kolla all beräkning på lönespecen. Det är inte lätt att få till det rätt.
– Summan på lönespecen måste bli rätt. Har du sänkt arbetstid, kolla, uppmanar Tina.

Vad händer när man går ner i tjänstgöringsgrad. Hur ska allt räknas? Det kan vara få inom branschen som har mindre tjänstgöringsgrad och lönepersonal kan vara ovana vid regelverket.
– Om månadslönen blir sänkt så gäller det att räkna ut så att slutsiffran blir rätt. Ibland blir det övertid, ibland sjuklön, vad ska då räknas det på höga lönen och på den låga lönen.

Tina tog kontakt med en ombudsman för att utreda om lönen blivit rätt. Speciellt när det gäller semesterdagar blev det fel. Administratörer på företaget hade olika beräkningssätt, och det blev fel.

Först fick Tina veta att hon hade 17 betalda och 5 obetalda semesterdagar. Sen gjorde en annan administratör om det och då fick Tina 22 betalda semesterdagar. Fast egentligen hade hon rätt till 24 betalda semesterdagar och en obetald.
– Man kan räkna på olika sätt. De räknade efter en annan paragraf. Man gjorde skillnad på mig och andra för att jag var föräldraledig. Den paragrafen löneadministratören räknade efter var var för de som inte ha kollektivavtal.

Förbundet gick i det läget in och ställde krav på arbetsgivaren.
– Jag vill ha en tydlighet vad arbetsgivaren får göra och inte får göra vid föräldraledighet, säger Tina.
Efter att flera ombudsmän vart inblandade, tror Tina att det blivit rätt.
– Jag är så himla tacksam att ha ombudsmännen i ryggen, säger Tina.
Blir det fel så får det följder. Semestertillägget blir fel, pensionen blir fel och sjukpenninggrundade inkomsten (SGI) blir fel.
– Ha koll på semesterdagarna! Det är jätteviktigt. Får du för få kontakta din ombudsman. Men man har alltid rätt att backa tio år bakåt. Det är skönt, säger Tina.

Per Eklund
per.eklund@daladem.se

 

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Nyheter

Ny på redaktionen: Välkommen, Nina!

Vid årsskiftet flyttade Elektrikern sin redaktion från Falun till LO Mediehus i Stockholm. Efter flytten har tidningen fått en ny medarbetare, redigeraren Nina Simonsson.  Berätta lite om dig själv. Jag är uppvuxen i Göteborg och är fortfarande göteborgare i själ och hjärta, trots att det är flera decennier sedan jag flyttade därifrån.

Assemblins arbete flyter på i Nolhaga simhall

Det är tomt på besökare i Nolhaga simhall. Badet som invigdes 1967 är stängt för renovering. På plats är dock Assemblins elektriker som arbetar med att färdigställa installationerna. Vi har aldrig gjort en simhall förut så det är mycket nytt att lära. Sådant som hur man installerar armaturer för att det inte ska läcka och så.

Elektrikerförbundet fortsätter tappa medlemmar

Antalet medlemmar i Elektrikerförbundet fortsätter att minska. De senaste tio åren har förbundet tappat 3 000 medlemmar. Det har inneburit att vi har tappat mellan 20 till 25 miljoner kronor i intäkter, samtidigt som kostnaderna har ökat. Långsiktigt är inte det hållbart, säger Pontus Boström, andre vice ordförande i Elektrikerförbundet.

Facket vann strid om personalutrymmen

Målerifirman har säkerställt att det fanns personalutrymmen men inte informerat målarna. Arbetsdomstolen konstaterar att arbetsgivaren brutit mot kollektivavtalet och ska därför betala skadestånd. En principiellt viktig dom, säger Målarnas vice ordförande Peter Sjöstrand.

DO: Statement var diskriminering – mot cis-män

Diskrimineringsombudsmannen (DO) har bedömt att Statementfestivalen som arrangerades i Göteborg i somras hade diskriminerade marknadsföring. Däremot har inget person diskriminerats. I somras hölls Statement-festivalen i Göteborg. En festival som i sin marknadsföring endast välkomnade icke cis-män*.

Fråga experterna: Arv, GPS-puckar och uppsägningstid

Fråga experterna Här har du möjlighet att ställa frågor till våra experter. Det kan handla om sådant som avtalsfrågor, juridik eller arbetsmiljö. Redaktionen gör ett urval av frågor som kommer in på elektrikern@lomediehus.se Ange Fråga experterna i ämnesraden.

De nya karensreglerna – inte bara vinnare

Från och med 1 januari i år förändrades karensreglerna. Tidigare har den som varit frånvarande från jobbet på grund av sjukdom fått löneavdrag för den första sjukdagen. Nu gäller istället ett 20-procentigt avdrag för en normal arbetsvecka.

Spelberoende ger 15 gånger så hög självmordsdödlighet

I en aktuell studie från Lunds universitet framgår det att spelberoende har femton gånger så hög självmordsdödlighet än befolkningen i övrigt. Det är inte så konstigt, menar Henrik Armus, förbundsordförande för Spelberoendes riksförbund.   Det är tyvärr vanligt. För det är en väg ut, då skammen att berätta för någon är tyngre. Så man överväger det helt klart.

Spelet var orsaken till att Kalle inte orkade leva längre

Vid köksbordet i huset i Österåker sitter mamma Sonja och systrarna Rose Marie och Annelie. De försöker förstå, och ta in det faktum att deras son och bror Kalle inte längre finns i livet. Han berättade i somras. Han sa jag har börjat spela. Jag svarade spela?. Han spelade ju redan musik tänkte jag, innan jag förstod.

Allt färre arbetslösa elektriker

Under 2018 erhöll 628 medlemmar i Elektrikernas a-kassa någon gång under året arbetslöshetsersättning. Det är mer än en halvering mot år 2013 då 1 363 medlemmar i Elektrikernas a-kassa fick ersättning, och till och med lägre än före den senaste finanskrisen. Trenden är nedåtgående. I december 2018 hade Elektrikernas a-kassa 27 953 medlemmar.

Efter granskningen: Svenska kraftnäts generaldirektör sparkas

Svenska kraftnäts generaldirektör Ulla Sandborgh får lämna sin post. Anledningen är det flertal oegentligheter som avslöjats i DN:s granskningar av myndigheten, rapporterar Sveriges Radio.

Man till sjukhus efter olycka – fick ström genom kroppen

En ung man skadades när han fick ström genom kroppen i en arbetsplatsolycka på onsdagen. Det var vid 14.25 på onsdagseftermiddagen som larmet inkom till polisen. En man i 20-årsåldern hade fått ström genom kroppen på en arbetsplats i Gislaved. Mannen fördes till vårdcentral och sedan till sjukhus för kontroll. Han ska dock ha varit vaken och talbar efter olyckan.
Jonas Wallin, förbundsordförande, Elektrikerförbundet. Foto: Jonas Wallin

Jonas Wallin: ”Regeringsöverenskommelsen – alternativet var mycket värre”

LEDARE ”Överenskommelsen innehåller mycket nyliberal politik som inte står i proportion till Centerpartiets och Liberalernas valresultat. Men alternativet är värre”, skriver förbundsordförande Jonas Wallin. Nu har Sverige en regering på plats. En socialdemokratisk regering med Stefan Löfvén som statsminister.

Nu försvinner avdragsrätten på fackavgiften – igen

Sedan den 1 juli 2018 får alla medlemmar i ett fackförbund en skattereduktion på 25 procent på sin medlemsavgift. Men från och med 1 april i år väntas avdragsrätten tas bort igen. Förslaget drevs igenom av M och KD i deras gemensamma budgetreservation som röstades igenom i riksdagen innan jul. Det är den andra gången som avdragsrätten för medlemsavgiften till facket försvinner.

Ny teknik: Smart stigare från Nexans

NY TEKNIK Nu börjar miljonprogrammen renoveras med oändligt många stigarbyten i alla dessa trapphus. Det har Nexans klurat lite extra kring och skapat en stigarkabel just för ändamålet. MQQ 750 V (stigarkabel CPR) är en rund femledarkabel 4 kvadrat som bara mäter 13,3 mm i ytterdiameter.