• – Håll koll på semesterdagarna och håll koll på att lönen blir rätt när du är föräldraledig, säger Tina Jacobs i Edsbyn. Foto: Tomas Nyberg

  • Foto: Tomas Nyberg

  • Foto: Tomas Nyberg

  • – Håll koll på semesterdagar och att allt blir rätt på lönebeskedet, säger Tina Jacobs, linjemontör på Elektranät i Hälsingland. Foto: Tomas Nyberg

2016-12-08

– När du har sänkt arbetstid som förälder, kolla att det blir rätt på lönebeskedet. Kolla att du får rätt antal semesterdagar. Blir det fel så får det följder. Semestertillägget blir fel, pensionen blir fel och SGI blir fel.

Det säger Tina Jacobs, linjemontör på Elektranät i Edsbyn, som fått strida för att få till det rätt.
Tina och hennes sambo Fredrik, som båda jobbar som linjemontörer, har tre barn, 3, 7 och 12 år gamla.

De senaste åtta åren har Tina varit linjemontör, men har sammanlagt 22 år inom Elektrakoncernen
– Jag har jobbat på kontoret, med elhandel, lagret och servat montörer.
Sen i våras sitter hon också i klubbstyrelsen.
Företaget har sex linjemontörer, totalt är det 150 personer inom Elektrakoncernen. Elektranät med 4000 kunder står för en del av nätet inom Ovanåkers kommun, där Edsbyn ligger.

För att få vardagen att gå ihop har Tina och Fredrik varit föräldralediga på lite olika sätt. Det har varit heldagar, en dag i veckan eller kortare arbetsdagar. Just nu går Tina på ett schema där hon börjar en timme senare på morgonen.
– Jag har varit föräldraledig i tolv år mer eller mindre. Min önskan var att sluta tidigare på eftermiddagen. Men jag kan inte åka hem klockan två när man är ute på jobb tillsammans med en kollega. Det var bättre att ta tiden på morgonen. Sambon försöker ta en dag ledigt varannan vecka. Jag har en timme på morgonen och någon strödag då och då.

Från arbetsgivaren menade man att det behövdes ett schema. Tidigare har Tina och Fredrik tagit ut annat än föräldraledigt, som semester eller komptid för att få livet att gå ihop.
– Jag vill kunna välja hur jag tar ut min ledighet.
Men arbetsgivaren ansåg att det var en oförutsedd utgift att ta ut till exempel semester och komp. Det ska vara regelbundet med fasta tider som man inte får byta ut, ett schema. Med ett schema sänktes sysselsättningsgraden till i Tinas fall 87,5 procent.
Sen sysselsättningsgraden sjönk har Tina fått lagt en betydande tid med att kolla all beräkning på lönespecen. Det är inte lätt att få till det rätt.
– Summan på lönespecen måste bli rätt. Har du sänkt arbetstid, kolla, uppmanar Tina.

Vad händer när man går ner i tjänstgöringsgrad. Hur ska allt räknas? Det kan vara få inom branschen som har mindre tjänstgöringsgrad och lönepersonal kan vara ovana vid regelverket.
– Om månadslönen blir sänkt så gäller det att räkna ut så att slutsiffran blir rätt. Ibland blir det övertid, ibland sjuklön, vad ska då räknas det på höga lönen och på den låga lönen.

Tina tog kontakt med en ombudsman för att utreda om lönen blivit rätt. Speciellt när det gäller semesterdagar blev det fel. Administratörer på företaget hade olika beräkningssätt, och det blev fel.

Först fick Tina veta att hon hade 17 betalda och 5 obetalda semesterdagar. Sen gjorde en annan administratör om det och då fick Tina 22 betalda semesterdagar. Fast egentligen hade hon rätt till 24 betalda semesterdagar och en obetald.
– Man kan räkna på olika sätt. De räknade efter en annan paragraf. Man gjorde skillnad på mig och andra för att jag var föräldraledig. Den paragrafen löneadministratören räknade efter var var för de som inte ha kollektivavtal.

Förbundet gick i det läget in och ställde krav på arbetsgivaren.
– Jag vill ha en tydlighet vad arbetsgivaren får göra och inte får göra vid föräldraledighet, säger Tina.
Efter att flera ombudsmän vart inblandade, tror Tina att det blivit rätt.
– Jag är så himla tacksam att ha ombudsmännen i ryggen, säger Tina.
Blir det fel så får det följder. Semestertillägget blir fel, pensionen blir fel och sjukpenninggrundade inkomsten (SGI) blir fel.
– Ha koll på semesterdagarna! Det är jätteviktigt. Får du för få kontakta din ombudsman. Men man har alltid rätt att backa tio år bakåt. Det är skönt, säger Tina.

Per Eklund
per.eklund@daladem.se

 

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Nyheter

Byggbolag startar lärlingsprogram för kvinnor

Det finns för få kvinnor i byggbranschen. Det tycker Skanska, JM och Ikano bostad, som alla startat ett varsitt lärlingsprogram exklusivt riktade till kvinnor. Detta skriver Byggnadsarbetaren. Ikano bostad var först ut med sitt snickerilärlingsprogram Hentverkarna, som startade i oktober förra året.

Revolution inom forskningen: Snart kan vi lagra solenergi

Banbrytande forskning från Chalmers universitet kan ha undanröjt ett av solenergins största hinder, skriver Sveriges Radio. Solceller är på stark frammarsch som hållbar energikälla. Ett stort problem med solalstrad elektricitet är dock att man hittills inte haft något effektivt sätt att lagra den för att använda senare.

20 kabelförläggningsföretag riskerar vite – för olovliga elinstallationer

Elsäkerhetsverket får ofta in anmälningar om att företag som är registrerade för kabelförläggning olovligen håller på med annat. Nu hotas 20 kabelförläggningsföretag med vite om mellan 25 000 och 50 000 kronor, skriver Elinstallatören.

Fackförbund kan gå i graven – har för få medlemmar

Den ökande medlemsbristen blir sannolikt slutet för Skogs- och lantbrukstjänstemannaförbundet. Nu för förbundet samtal om att gå ihop med Unionen, skriver Arbetet. Skogs- och lantbrukstjänstemannaförbundet (SLF) har idag cirka 500 medlemmar, efter ett kraftigt medlemstapp de senaste åren.

Dokumentärtipset: Arvet efter Kent Ekeroth

KULTUR Dokumentär: Arvet efter Kent Ekeroth (2018) En dokumentär av Erik Hedtjärn om en av Sverigedemokraternas mest kända politiker. (Finns på SR-play) För precis åtta år sedan började Sveriges Radios Erik Hedtjärn följa den då nya och okända riksdagsledamoten Kent Ekeroth.

Boktipset: ”Ett jävla solsken” av Fatima Bremmer

KULTURTIPS Bok: ”Ett jävla solsken” En biografi om Ester Blenda Nordström av Fatima Bremmer, 2017. Augustvinnare 2017 för årets svenska fackbok. ”Priset för det ultimata äventyret har blivit högt.

Efter Metoo: Fack och arbetsgivare lanserar checklista

Fack och arbetsgivare har lanserat ett webbverktyg för att motverka sexuella trakasserier på arbetsplatsen, skriver Kommunalarbetaren. Nu har det gått ett år sedan Metoo-uppropet, där tusentals kvinnor vittnade om sexuella övergrepp och -trakasserier. Många av dessa berättelser utspelar sig på kvinnornas arbetsplatser.

”Agnes” av Dylan Färemark – del 2

KULTUR Del 2 Nora och Tussen Här är den andra delen av Dylan Färemarks prisbelönta novell ”Agnes”, som publiceras som följetong i Tidningen Elektrikern.

Nya smarta lösningar – Nr 8, 2018

NY TEKNIK En ny slagborr från Festool, en elinstallationstång från KNIPEX, kombikablar för hög- och lågspänning från Nexan och latexfria kemhandskar från Tegera. Här är några av de allra senaste smarta lösningar inom ny teknik.

Gruppera med mesh och blåtand

NY TEKNIK Svenska Karl H Ström lanserar en ny mängdarmatur från Steinel med verkligen massor av tekniska funktioner. RS PRO Connect 5100 heter armaturen som är en IP 66-klassad armatur med 30W LED-ljuskälla tänkt för garage, parkeringshus, industri, källare och liknande.

Gigantiska snurror ska försörja Norrland med el

Det är en gnistrande vacker höstdag. Vi far över de nygrävda grusvägarna på Gråberget utanför Piteå. Högt över träden reser sig de gigantiska vindsnurrorna, nästan 200 meter höga. Många vill köpa grön el, så det är en framtidsbransch, säger Andreas Röjfors, ledande montör vid Lapplands elnät. Vi befinner oss i Markbygden utanför Piteå.

Ljusbåge när lok kopplades ur

Foto: SJ/Patrik Engstrom Observera att tåget på bilden inte är tåget som nämns i artikeln. I samband med frånkoppling av ett lok på SJ:s bangård i Hagalund i förra veckan missade en medarbetare att säkerställa att en starkströmskabel mellan loket och vagn hade elen frånkopplad. Något som resulterade i en ljusbåge när kabeln kopplades ur loket. Kabeln innehöll 1000V och 800 ampere.

FLUKE återkallar felaktiga spänningsprovare

FLUKE har upptäckt ett allvarligt säkerhetsfel bland flera modeller av sina spänningsprovare. En spänningssatt anläggning kan visas som spänningslös och Fluke återkallar nu omedelbart instrumenten. Det handlar om instrument tillverkade före juli 2018 av modellerna Fluke T110, T130 samt T150.

Spårbara verktyg med hjälp av app

NY TEKNIK Uppkopplade handverktyg blir allt vanligare och användningsområdet bredare. Amerikanska Milwaukee stöldskyddar nu sina verktyg via sitt nätbaserade system One-Key. Vi har hittat maskiner i Tjeckien som stulits från Jönköping som vi kunnat stänga av och göra obrukbara, säger Kristofer Karlsson, distriktssäljare Milwaukee.

Maskiner för säkrare arbetsmiljö

NY TEKNIK Var fjärde hantverkare i Sverige tycker att hälso- och säkerhetsåtgärder mest leder till störande avbrott. Var femte struntar helt i kraven. Det borde sitta i ryggraden att skydda sig och måste vara lika enkelt och självklart som att ta på sig bilbältet.