• – Håll koll på semesterdagarna och håll koll på att lönen blir rätt när du är föräldraledig, säger Tina Jacobs i Edsbyn. Foto: Tomas Nyberg

  • Foto: Tomas Nyberg

  • Foto: Tomas Nyberg

  • – Håll koll på semesterdagar och att allt blir rätt på lönebeskedet, säger Tina Jacobs, linjemontör på Elektranät i Hälsingland. Foto: Tomas Nyberg

2016-12-08

– När du har sänkt arbetstid som förälder, kolla att det blir rätt på lönebeskedet. Kolla att du får rätt antal semesterdagar. Blir det fel så får det följder. Semestertillägget blir fel, pensionen blir fel och SGI blir fel.

Det säger Tina Jacobs, linjemontör på Elektranät i Edsbyn, som fått strida för att få till det rätt.
Tina och hennes sambo Fredrik, som båda jobbar som linjemontörer, har tre barn, 3, 7 och 12 år gamla.

De senaste åtta åren har Tina varit linjemontör, men har sammanlagt 22 år inom Elektrakoncernen
– Jag har jobbat på kontoret, med elhandel, lagret och servat montörer.
Sen i våras sitter hon också i klubbstyrelsen.
Företaget har sex linjemontörer, totalt är det 150 personer inom Elektrakoncernen. Elektranät med 4000 kunder står för en del av nätet inom Ovanåkers kommun, där Edsbyn ligger.

För att få vardagen att gå ihop har Tina och Fredrik varit föräldralediga på lite olika sätt. Det har varit heldagar, en dag i veckan eller kortare arbetsdagar. Just nu går Tina på ett schema där hon börjar en timme senare på morgonen.
– Jag har varit föräldraledig i tolv år mer eller mindre. Min önskan var att sluta tidigare på eftermiddagen. Men jag kan inte åka hem klockan två när man är ute på jobb tillsammans med en kollega. Det var bättre att ta tiden på morgonen. Sambon försöker ta en dag ledigt varannan vecka. Jag har en timme på morgonen och någon strödag då och då.

Från arbetsgivaren menade man att det behövdes ett schema. Tidigare har Tina och Fredrik tagit ut annat än föräldraledigt, som semester eller komptid för att få livet att gå ihop.
– Jag vill kunna välja hur jag tar ut min ledighet.
Men arbetsgivaren ansåg att det var en oförutsedd utgift att ta ut till exempel semester och komp. Det ska vara regelbundet med fasta tider som man inte får byta ut, ett schema. Med ett schema sänktes sysselsättningsgraden till i Tinas fall 87,5 procent.
Sen sysselsättningsgraden sjönk har Tina fått lagt en betydande tid med att kolla all beräkning på lönespecen. Det är inte lätt att få till det rätt.
– Summan på lönespecen måste bli rätt. Har du sänkt arbetstid, kolla, uppmanar Tina.

Vad händer när man går ner i tjänstgöringsgrad. Hur ska allt räknas? Det kan vara få inom branschen som har mindre tjänstgöringsgrad och lönepersonal kan vara ovana vid regelverket.
– Om månadslönen blir sänkt så gäller det att räkna ut så att slutsiffran blir rätt. Ibland blir det övertid, ibland sjuklön, vad ska då räknas det på höga lönen och på den låga lönen.

Tina tog kontakt med en ombudsman för att utreda om lönen blivit rätt. Speciellt när det gäller semesterdagar blev det fel. Administratörer på företaget hade olika beräkningssätt, och det blev fel.

Först fick Tina veta att hon hade 17 betalda och 5 obetalda semesterdagar. Sen gjorde en annan administratör om det och då fick Tina 22 betalda semesterdagar. Fast egentligen hade hon rätt till 24 betalda semesterdagar och en obetald.
– Man kan räkna på olika sätt. De räknade efter en annan paragraf. Man gjorde skillnad på mig och andra för att jag var föräldraledig. Den paragrafen löneadministratören räknade efter var var för de som inte ha kollektivavtal.

Förbundet gick i det läget in och ställde krav på arbetsgivaren.
– Jag vill ha en tydlighet vad arbetsgivaren får göra och inte får göra vid föräldraledighet, säger Tina.
Efter att flera ombudsmän vart inblandade, tror Tina att det blivit rätt.
– Jag är så himla tacksam att ha ombudsmännen i ryggen, säger Tina.
Blir det fel så får det följder. Semestertillägget blir fel, pensionen blir fel och sjukpenninggrundade inkomsten (SGI) blir fel.
– Ha koll på semesterdagarna! Det är jätteviktigt. Får du för få kontakta din ombudsman. Men man har alltid rätt att backa tio år bakåt. Det är skönt, säger Tina.

Per Eklund
per.eklund@daladem.se

 

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Nyheter

Pleiad i en fjärde generation

NY TEKNIK Fagerhults kanske kändaste (?) produktserie Pleiad kommer i en ny tappning, generation 4. En storsatsning de visade upp på Light + Building i Frankfurt nyligen. Ja, det här är helt nytt och vi förlanserar den här. Kommer till hösten i Sverige, säger Peter Björkman, produktchef inomhusbelysning.

Evighetsmaskinen är här

NY TEKNIK En trådlös tryckknapp med evighetsfunktion och självstyrande armaturer. Svenska AURA Light lanserade sitt system IQ-Connect på Frankfurtmässan. Det här konceptet är vi unika med. Det säger Fredrik Hagman, marknadsdirektör Auralight Sweden som puffade hårt för sin paketlösning IQ-Connect där intelligensen sitter i armaturen och är färdigprogrammerad redan på fabrik.

Elektriker utsattes för strömgenomgång i kongresscenter

En elektriker som arbetade i Aros Congress center i Västerås utsattes i början av juli för strömgenomgång när han stod i en liftkorg. Enligt anmälan till Arbetsmiljöverket var anledningen att korgen i liften var spänningssatt. Elektrikern hade ena armen mot liftkorgen och tog tag i bärverket i taket, och fick därmed en strömgenomgång från ena armen till andra handen.

602 byggbolag i konkurs – men branschen gör uppsving

Under årets första halva har 602 byggbolag gått i konkurs en högre nivå än samma period förra året, skriver Byggnadsarbetaren. Enligt statistik från kreditupplysningsföretaget UC har byggkonkurserna ökat under det första halvåret i år, jämfört med 2017. Samma trend kan observeras även inom andra branscher.

Dödsolycka på bygge – fick balk över sig

En 24-årig man avled under torsdagskvällen efter att han fått en balk över sig på en byggarbetsplats i Stockholm, skriver Aftonbladet. Larmet om arbetsplatsolyckan kom klockan 18.34 på torsdagskvällen. En 24-årig man hemmahörande i Värmland hade fått en fallande balk över sig på ett bygge i Hjorthagen i centrala Stockholm.

Rusande elpriser – på grund av torkan

Vattenmagasinen töms och grundvattennivån sjunker. Den pågående torkan orsakar vattenbrist och kraftigt stigande elpriser. En villaägare vars rörliga elpris i juni förra året låg på 600 kronor kan tvingas betala över 1000 el-kronor för samma månad i år.

Elyseum: Ett hus fullt av elektrisk historia

I det vackra huset i jugendstil vid Gamla Ullevi, som tidigare var en understation till Göteborgs elverk, finns i dag ett museum. Ett museum som visar Göteborgs energihistoria, allt från gasens utveckling till det sena 1900-talets elektriska apparater. Det tillverkades saker av bättre kvalitet förr, säger Naimi Rynge, ingenjör vid Göteborgs energi.

El orsakar 1800 bostadsbränder varje år

1800 bostadsbränder orsakas varje år av elektroniken i våra hem. Den övervägande majoriteten av dessa bränder beror på felaktig användning av elektriska apparater. Detta visar en granskning som Elsäkerhetsverket genomfört. Som en del i projektet ”Elsäkerhet i bostäder” har Elsäkerhetsverket kartlagt var elbränder startar i svenska bostäder.

Regeringens beslut: Alla ska ha smarta elmätare

Elen ska mätas timvis, och användarna ska kunna se sin egen förbrukning. Nu har regeringen fattat beslut om nya, smarta elmätare. Den 28 juni bestämde regeringen att alla elmätare ska bytas ut mot en ny, smartare typ av mätare. Alla hushåll ska enligt beslutet ha en elmätare med timvis mätning.

Frilans Finans startar gul fackklubb

En gul fackförening har startats av företaget Frilans Finans. Det uppger företagets VD Stephen Schad under Journalistförbundets seminarium i Almedalen, skriver tidningen Journalisten. Ett fack som kontrolleras av arbetsgivaren. Det är i korthet definitionen på ett så kallat ”gult fackförbund”.

De anställda bjöds på fest – sedan varslades de

Esab tog över Sandviks verksamhet och de anställda bjöds på fest. Bakom kulisserna hade företaget dock redan meddelat Arbetsförmedlingen att tillverkningen skulle flyttas till Tjeckien och de flesta av arbetarna sägas upp. Detta skriver Dagens Arbete.

Har du koll på elsäkerheten i sommar?

Har du koll på elsäkerheten nu under sommaren, när en hel del elektronik får följa med utomhus? Kolla in Elsäkerhetsverkets tips för en säkrare el-sommar! Sommaren är här med sol, bad och härligt ljusa kvällar på verandan. Samtidigt är det den tid på året då vi i högre utsträckning än vanligt tar med oss elen utomhus med alla risker som det innebär.

Vattenfall köper installationsföretag

Vattenfall köper installationsföretaget Dalenbergs El & Maskinteknik i Skene. Ägarbytet trädde i kraft 1 juli. Enligt Vattenfall Services pressmeddelande förväntar man sig att bolagsköpet kommer att stärka företagets position för lågspänningsuppdrag.

Efterlysning: Vilken är din viktigaste valfråga?

Tidningen Elektrikern kommer att intervjua riksdagspartierna inför valet. Vilka frågor vill du att politikerna ska svara på? Det är valår. Ett valår där mycket, kanske mer än någonsin, står på spel. Nu vill vi veta era viktigaste frågor inför valet.

Föll genom tak – utredningen om dödsolyckan läggs ned

Arbetaren föll åtta meter genom taket och avled senare av sina skador. Nu läggs dock förundersökningen om arbetsmiljöbrott ned, skriver Byggnadsarbetaren. Olyckan inträffade i augusti förra året, i samband med ett byggnadsarbete på en gård i Sjöbo. En man arbetade med att byta ut trasiga takplattor på en ladugård.