• – Håll koll på semesterdagarna och håll koll på att lönen blir rätt när du är föräldraledig, säger Tina Jacobs i Edsbyn. Foto: Tomas Nyberg

  • Foto: Tomas Nyberg

  • Foto: Tomas Nyberg

  • – Håll koll på semesterdagar och att allt blir rätt på lönebeskedet, säger Tina Jacobs, linjemontör på Elektranät i Hälsingland. Foto: Tomas Nyberg

2016-12-08

– När du har sänkt arbetstid som förälder, kolla att det blir rätt på lönebeskedet. Kolla att du får rätt antal semesterdagar. Blir det fel så får det följder. Semestertillägget blir fel, pensionen blir fel och SGI blir fel.

Det säger Tina Jacobs, linjemontör på Elektranät i Edsbyn, som fått strida för att få till det rätt.
Tina och hennes sambo Fredrik, som båda jobbar som linjemontörer, har tre barn, 3, 7 och 12 år gamla.

De senaste åtta åren har Tina varit linjemontör, men har sammanlagt 22 år inom Elektrakoncernen
– Jag har jobbat på kontoret, med elhandel, lagret och servat montörer.
Sen i våras sitter hon också i klubbstyrelsen.
Företaget har sex linjemontörer, totalt är det 150 personer inom Elektrakoncernen. Elektranät med 4000 kunder står för en del av nätet inom Ovanåkers kommun, där Edsbyn ligger.

För att få vardagen att gå ihop har Tina och Fredrik varit föräldralediga på lite olika sätt. Det har varit heldagar, en dag i veckan eller kortare arbetsdagar. Just nu går Tina på ett schema där hon börjar en timme senare på morgonen.
– Jag har varit föräldraledig i tolv år mer eller mindre. Min önskan var att sluta tidigare på eftermiddagen. Men jag kan inte åka hem klockan två när man är ute på jobb tillsammans med en kollega. Det var bättre att ta tiden på morgonen. Sambon försöker ta en dag ledigt varannan vecka. Jag har en timme på morgonen och någon strödag då och då.

Från arbetsgivaren menade man att det behövdes ett schema. Tidigare har Tina och Fredrik tagit ut annat än föräldraledigt, som semester eller komptid för att få livet att gå ihop.
– Jag vill kunna välja hur jag tar ut min ledighet.
Men arbetsgivaren ansåg att det var en oförutsedd utgift att ta ut till exempel semester och komp. Det ska vara regelbundet med fasta tider som man inte får byta ut, ett schema. Med ett schema sänktes sysselsättningsgraden till i Tinas fall 87,5 procent.
Sen sysselsättningsgraden sjönk har Tina fått lagt en betydande tid med att kolla all beräkning på lönespecen. Det är inte lätt att få till det rätt.
– Summan på lönespecen måste bli rätt. Har du sänkt arbetstid, kolla, uppmanar Tina.

Vad händer när man går ner i tjänstgöringsgrad. Hur ska allt räknas? Det kan vara få inom branschen som har mindre tjänstgöringsgrad och lönepersonal kan vara ovana vid regelverket.
– Om månadslönen blir sänkt så gäller det att räkna ut så att slutsiffran blir rätt. Ibland blir det övertid, ibland sjuklön, vad ska då räknas det på höga lönen och på den låga lönen.

Tina tog kontakt med en ombudsman för att utreda om lönen blivit rätt. Speciellt när det gäller semesterdagar blev det fel. Administratörer på företaget hade olika beräkningssätt, och det blev fel.

Först fick Tina veta att hon hade 17 betalda och 5 obetalda semesterdagar. Sen gjorde en annan administratör om det och då fick Tina 22 betalda semesterdagar. Fast egentligen hade hon rätt till 24 betalda semesterdagar och en obetald.
– Man kan räkna på olika sätt. De räknade efter en annan paragraf. Man gjorde skillnad på mig och andra för att jag var föräldraledig. Den paragrafen löneadministratören räknade efter var var för de som inte ha kollektivavtal.

Förbundet gick i det läget in och ställde krav på arbetsgivaren.
– Jag vill ha en tydlighet vad arbetsgivaren får göra och inte får göra vid föräldraledighet, säger Tina.
Efter att flera ombudsmän vart inblandade, tror Tina att det blivit rätt.
– Jag är så himla tacksam att ha ombudsmännen i ryggen, säger Tina.
Blir det fel så får det följder. Semestertillägget blir fel, pensionen blir fel och sjukpenninggrundade inkomsten (SGI) blir fel.
– Ha koll på semesterdagarna! Det är jätteviktigt. Får du för få kontakta din ombudsman. Men man har alltid rätt att backa tio år bakåt. Det är skönt, säger Tina.

Per Eklund
per.eklund@daladem.se

 

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Nyheter

Svenskt Näringsliv säger upp avtal med LO

Svenskt Näringsliv har sagt upp sitt avtal med LO och PTK om finansiering av försäkringsinformation, skriver Hotellrevyn. LO, samverkansorganisationen PTK och Svenskt Näringsliv har sedan 1978 haft ett avtal om hur man finansierar informationen kring de försäkringar som finns med i kollektivavtalet.

Stand Down: Då stannar arbetet upp i säkerhetens namn

Den 26 september klockan 13.00 stannar många arbetsplatser i Sverige upp i 15 minuter. Aktionen genomförs för att skicka en signal om säkerheten på landets byggarbetsplatser. För sjätte året i rad arrangerar Trafikverket, i samarbete med anläggningsbranschen, en så kallad ”stand down”.

Elpriserna kan öka mer – efter förvaltningsrättens dom

Elpriserna kan komma att bli mycket dyrare även efter 2020 trots regeringens löfte. Detta på grund av en omdiskuterad dom som nyligen förkunnades i förvaltningsrätten, skriver SvD Näringsliv. Elnätspriserna har ökat kraftigt de senaste åren på runt tio år har de höjts med mer än 60 procent, enligt SvD:s uppgifter.

Stopp i tunnlarna – nya problem för Förbifart Stockholm

Arbetet har stoppats på ännu en arbetsplats i anknytning till bygget av Förbifart Stockholm denna gång tunnlarna Johannelund och Lunda, skriver Byggnadsarbetaren. Bygget av Förbifart Stockholm har kantats av problem med säkerheten.

Enorm rot-härva – kan ha lurat staten på miljoner

Staten misstänks ha blivit lurad på miljontals kronor i en bygghärva med Rot-fusk. Ekobrottsmyndigheten har inlett en utredning, skriver Sveriges Radio. Närmare 30 personer tros vara inblandade i den misstänkta rotfuskhärva som just nu utreds av Ekobrottsmyndigheten.

Ny lag ger migrantarbetare rörelsefrihet

Qatar De styrande i Qatar har antagit en ny lag som innebär att migrantarbetare inte längre behöver tillstånd från sin arbetsgivare för att resa ur landet. Ambet Yuson, generalsekreterare för det internationella bygg- och träfacket BWI, välkomnade antagandet av den nya lagen.

Olycka med kapsåg – praktikantens fingrar sågades av

Praktikanten arbetade med en kapsåg när något gick fel och hen fick flera fingrar avkapade, skriver TTELA. En gymnasieelev i Trollhättan drabbades under sin praktik av en allvarlig arbetsplatsolycka. Eleven befann sig på sin praktikplats och arbetade med en kapsåg när olyckan inträffade.
Foto: Tomas Nyberg

Wallin om valutgången: ”Vi har kvar vår beredskap”

När rösterna till årets riksdagsval har kontrollräknats kan det konstateras att det rödgröna blocket stannade på 144 mandat, de borgerliga på 143 mandat och Sverigedemokraterna på 62 mandat. Valet gick bättre än vad vi hade befarat, lika fullt så är det ett sämre resultat än vad vi är vana vid, säger Elektrikerförbundets ordförande Jonas Wallin.

Saknade fallskydd – företag får böta 68 000 kronor

Den anställde arbetade sex meter ovanför marken utan fallskydd. Nu fastslår Förvaltningsrätten att byggföretaget ska betala 68 000 kronor för överträdelsen, skriver Arbetet. När Arbetsmiljöverkets inspektörer kom till en byggarbetsplats i Malmö sommaren 2017 möttes de av en mindre rolig syn.

Vassa och roliga broderier signerade Sofie Eriksson

KULTUR Sofie Eriksson sätter fart på det kvinnliga hantverket och skapar broderier för vår egen tid. Det är radikala, feministiska och antirasistiska budskap. En pågående utställning i Smedjebacken visar en del av hennes egenhändiga broderier. Sofie Eriksson sysslar med ett slags återbruk av gamla broderier. Hon hittar sina fynd på olika loppisar.

Efter strömavbrotten – Energimarknadsinspektionen granskar Geab

De senaste månaderna har Gotland drabbats av upprepade strömavbrott, vilket påverkat både företag och privatpersoner. Svensk Linjebesiktnings besiktningsman dömer ut stora delar av ledningsnätet, och Energimarknadsinspektionen har inlett en granskning av det gotländska elbolaget Geab.

Nye generaldirektören lugn – trots hot om nedläggning

När Arbetslivsinstitutet lades ned 2007 flyttade en stor grupp av forskarna till Högskolan i Gävle. Där inlemmades de så småningom i Akademin för hälsa och arbetsliv. Akademins chef hette Nader Ahmadi, numer nytillträdd generaldirektör för Sveriges allra yngsta myndighet: Myndigheten för arbetsmiljökunskap, Mynak.

Norsk miljardär bankrutt – Vattenfall kan tvingas betala

Cirka 1,2 miljarder kronor fattas efter en urspårad norsk energiaffär. Flera stora el-aktörer kan tvingas gå in och täcka upp med miljonbelopp däribland svenska Vattenfall, skriver GP. Den norske derivathandlaren Einar Aas, en av landets rikaste personer, hade det inte roligt i början av förra veckan.

Tidningen Elektrikern går över till LO Mediehus – oklar framtid för journalisterna

Sedan 2012 har Tidningen Elektrikern och därefter Målarnas facktidning producerats av Dala-Demokraten. Nu ska de ingå i LO Mediehus tillsammans med fem andra facktidningar. Det för att vara närmare LO. Det är en tråkig nyhet. De här två tidningarna är de enda facktidningar som gjorts utanför Stockholm, säger Anna Norling, chefredaktör för Elektrikern.

”Det här är vårt statement – det här är bara början”

En musikfestival för endast kvinnor och transpersoner både vad gäller publik och artister. Detta är beskrivningen på Statement Festival som nyligen arrangerades i Göteborg. Elektrikerförbundet sponsrade med 100 000 kronor och ELQvinnorna var på plats för att locka fler tjejer och transpersoner till elektrikeryrket.