• Bilden föreställer en vit lergubbe som gestikulerar med ena handen mot en stor, rosa visselpipa under Elektrikerförbundets logotyp.

    Bild: Pixabay/Elektrikerförbundet/Montage: Chris Smedbakken

Elektrikerförbundet kommer inom kort att lansera visselblåsarsystem, en anonym kanal för inrapportering om allvarliga missförhållanden inom förbundet.

– Vi är ett förbund som har en värdegrund om alla människors lika värde, vi har policys om hur vi ska uppträda och vi har stadgar, och om man anser att någon inom organisationen bryter mot detta, om man tycker att någon beter sig för jäkligt, då kan man helt anonymt slå larm om det via den här funktionen, förklarar Elektrikerförbundets kommunikationschef Mikael Romero.

Anmälan kan gälla förtroendevalda, anställda – och medlemmar

LÄS ÄVEN: Jonas Wallin: ”Metoo ger oss hopp om framtiden”

Rent konkret handlar det om en länk på förbundets hemsida som går till en fristående server, detta för att det inte ska vara möjligt att genom exempelvis IP-adresser efterforska vem som står bakom en anmälan. Här ska den som upplever missförhållanden kunna göra sin anmälan.

Handläggningen av de inrapporterade ärendena kommer att hanteras av en speciellt utsedd förtroendegrupp hos Elektrikerna, alternativt av extern och oberoende juridisk kompetens om det finns särskild risk för jäv.

Rapporteringskanalen är till för anställda, förtroendevalda och medlemmar, men det finns ingen möjlighet att verifiera vem en uppgiftslämnare är, så alla ärenden kommer att beaktas.

– I samband med metoo så såg man att många som klev fram och vittnade om kränkningar och övergrepp sa att de inte hade gjort det tidigare av omtanke om organisationen. Så ska vi inte ha det. Att vara omtänksam om vårt förbund är att slå larm om missförhållanden, säger Mikael Romero.

LÄS ÄVEN: Utredning tillsatt för att granska förbundets jämställdhetsarbete

Vad händer när en anmälan kommer in?

– Om personen valt att vara anonym, då går det till förtroendegruppen, där jag ingår. Anser vi att det här är något vi borde utreda, att det här är allvarligt, då börjar vi en utredning. Sedan rapporterar vi löpande till förbundsstyrelsen, vad som kommer in, och våra förslag hur ärendet ska hanteras.

Samtidigt föreslås ett repressalieförbud införas, något som skulle innebära en nolltolerans för att på något sätt straffa någon som påtalar missförhållanden, faktiska eller upplevda, så länge agerandet skett i god tro.

– Medveten ryktesspridning eller smutskastning tolereras inte, tillägger Mikael Romero.

Vem ska avgöra vad som är smutskastning och inte?

– Det kan vi se ganska snabbt, om någon bara vill vara elak och påstår saker som är osanna.

Men om ord står mot ord?

– Står ord mot ord då är det för oss att utreda vad som stämmer eller inte. Sammanfattningsvis ska vi vara rädda om vårt förbund, och vi ska vara rädda om de som är aktiva i det här förbundet. Det bästa sättet att vara det är att vi vågar, vill och kan agera när saker och ting inte sköts ordentligt, eller när människor inte är schyssta mot varandra.

LÄS ÄVEN: Jonas Wallin: ”Nolltolerans mot sextrakasserier i Elektrikerförbundet”

Kommunal och Seko har redan infört ett liknande visselblåsarsystem som det som Elektrikerförbundet nu tänker använda sig utav.

Jonas Pettersson är kommunikationschef för Seko, han berättar att sedan november i fjol, då förbundet införde sitt visselblåsarsystem, har ett 20-tal olika ärenden inkommit. Hälften av ärendena har enligt honom varit relevanta, övriga har handlat om saker utanför systemet, som fackliga frågor.

– Det här systemet ska ses som ett komplement till ett öppet klimat i organisationen. Det viktigaste tror jag är att bygga en kultur i en organisation där man verkligen tar den här typen av frågor på allvar. Det tror jag är grunden, säger Jonas Pettersson.

Anna Norling
anna.norling@mittmedia.se