• Bild: Pixabay/Montage; Edit: Chris Smedbakken

Elektrikerförbundet har tillsatt en utredning för att ta reda på hur förbundets jämställdhetsarbete hittills har fungerat. Utredningen tillsattes innan metoo-kampanjen startade, men kan konstateras ligga väl i tiden.

– Det känns som att tiden är mogen för att ta ett rejält steg, något som borde ha gjorts för länge, länge sedan, säger förbundets förhandlingschef Urban Pettersson.

Bakgrunden är att förbundet och arbetsgivarparten i vårens förhandlingar kom överens om att arbeta för att få fler kvinnor i branschen.

– Vi vill börja med att titta på oss själva. Viljan har vi haft, men vi vill se om vi har gjort rätt saker. Har vi mäktat med, finns det saker vi har missat? Och hur upplevs det bland medlemmarna?

LÄS ÄVEN: Jonas Wallin: ”Metoo ger oss hopp om framtiden”

Kommer utredningen att leda till någon förändring?

– Det är meningen. Meningen med det här arbetet är att vi ska nå målet som är att öka antalet kvinnor i branschen.

Varför tror du att det är så få kvinnor i förbundet?

– Jag tror att det finns flera skäl. Den enkla förklaringen är att det är alldeles för få tjejer som söker till el-programmet. Där tror jag man måste ha en helt annan attitydförändring när det gäller intaget. Sedan tror jag också att det finns massor med systemfel, en massa inbyggda hinder som vi inte ser i vårt system att organisera arbetet, som vi behöver ta tag i och identifiera.

LÄS ÄVEN: Över 4000 kvinnor i byggbranschen i upprop mot sexism och sexuella trakasserier

Exempel på sådana inbyggda hinder menar Urban Pettersson dels kan vara rent praktiska, till exempel hur byggbodarna är byggda, där omklädningsrum och fikabord finns i samma utrymme utan skiljande vägg emellan. Men även sådant som attityder, där kvinnliga elektriker inte ses som lika kunniga som de manliga elektrikerna.

– Men det viktigaste för oss är naturligtvis att jobba med de interna frågorna, att ha ordning och reda på arbetsplatsen, att man organiserar den för både män och kvinnor, och att man ser till att man klarar av att uppföra sig på rätt sätt. Det gäller hela arbetsplatsen, alla byggfacken arbetar med de här frågorna nu, de har större fokus än de någonsin har haft. Så det är någon form av positiv utveckling som vi är inne i nu.

LÄS ÄVEN: Beslutet: Inga nya ansvariga för jämställdhet i Elektrikerförbundet

Det är frilansjournalisten Anna Danielsson Öberg som har fått uppdraget att utreda jämställdhetsarbetet i förbundet. Hennes arbete går ut på att prata med människor, såväl kvinnliga medlemmar som arbetsgivare, hur de ser på förbundets jämställdhetsarbete.

– Det intressanta är att förbundet vill att en utomstående ska göra utredningen, att det ska vara någon som tittar utifrån hur man har arbetat med frågan, säger hon.

Rapporten ska presenteras i slutet av februari och vara ett underlag till förbundsmötet senare under våren.

Anna Norling
anna.norling@mittmedia.se